Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, otomobil alacak vatandaşları uyardı ve bugünkü fiyattan araba almamalarını söyledi. Memiş, “Her türlü film yapıldı. Sıfır araçlara ikinci el plakası taktılar, konut piyasasında da bu filmi gördük. Öyle bir sistem kurulması gerekiyor ki, devletin yumruğunu gören hiç kimse bu işe cesaret edemesin. O cesareti kırmak, devletin kudretindedir. Piyasa boş kalınca fırsatçılar dolduruyor. Önemli olan fırsat yapacak cesaret vermemektir.” dedi ve emtialar hakkında merak edilenleri de cevapladı. İslam Memiş’in konuşmalarının tüm detayları haberimizde.

Emtiaların baskılandığını görüyoruz

Sözlerine emtia fiyatlarına değinerek başlayan Memiş, “Özellikle emtia fiyatlarının haftaya düşüşle başladığını gözlemliyoruz. Hem değerli metaller hem de petrol gibi emtialarda bir düşüş trendi var. Bu sürecin biraz daha baskılanması ve devam etmesi bekleniyor. İran faktörü burada önemli. Özellikle Amerika ve İran arasındaki diyaloglar biraz daha şeffaflaşacak gibi duruyor önümüzdeki aylarda. Bu da düşüşlerin devam edeceğinin sinyalini veriyor kısa vadede. Yılın son çeyreğine baktığımız zaman da ciddi belirsizlikler var. Petrol fiyatlarında yaşanan bu düşüşlerin kalıcı olup olmayacağı önemli. Yarın akşam FED tutanakları var ve Amerika’nın faiz artırımlarının devam edeceğinin sinyalini veriyor. Bu gelişmelerle de altın ve gümüş gibi emtiaların baskıladığını görüyoruz.” dedi.

“Haftaya düşüşle başlayan altının ons fiyatı, düşüşle devam ediyor. Ons altın 1.774 dolar seviyesinde, bu baskılanma bugün de devam edebilir. Dolar endeksindeki toparlanmanın da altındaki baskılanmayı devam ettirdiğini söyleyebiliriz. Faiz artırımlarına rağmen Avrupa ya da ABD’de enflasyonu frenlemedi. Enflasyonu sadece faiz değil jeopolitik riskler, enerji krizi, tedarik zincirindeki problemler, iklim değişikliği gibi faktörler de destekliyor. Merkez bankalarının ya da ülkelerin elinde olmayan şeyler de var.”

Güven tazelemek önemli

“Türkiye 2021 Aralık’ta bir uçurumun kenarındaydı. Ekonomik yaraları iliklerimize kadar hissettik. Kur Korumalı Mevduat Sistemi devreye girmeseydi, şu an Türkiye ekonomisi çok farklı bir yerde oldurdu. İyi olmayan şeyler konuşabilirdik. Dolayısıyla, Kur Korumalı Mevduat Sistemi o günün bir noktada aslında Türkiye ekonomisinin kurtarıcısı oldu. Maliyet noktasına baktığımız zaman, bu sistemi savunan birisi olmadığım gibi tabii ki bu sistem bir faiz ve herkesin yükünü bütün 81 milyon taşıyor. Sistemin maliyeti 81 milyonun sırtına biniyor. Kur Korumalı Mevduat Sistemi ne zaman sonlanacak, bunun yavaş yavaş konuşulması gerekiyor. Bundan sonraki süreçte de buradaki sisteme dahil olanlar, 9 aylık süreç içerisinde çok ciddi gelir elde ettiler. Çok ciddi kazanç elde ettiler. Kur riski sıfır. Maliyete bakıldığında yükü artmaya devam ediyor. Dolar 18 lira seviyesinde ve enflasyon rakamlarının düşüş beklentisi rafa kalktı. Yeni enstrümanlarla piyasaların desteklenmesi lazım. Sisteme girenler kazanç için giriyorlar. İç politikalara önem verilmesi ve güvenin tekrar yerine getirilmesi lazım. Toplumsal barışa ihtiyacımız var. Fikir ayrılıklarını bir kenara bırakmamız gerekiyor. Güven tazelemenin önemli olduğunu düşünüyorum.”

İLGİLİ MAKALE  Dolar almadan önce bir daha düşünün, o gün geldiğinde piyasalar karışacak! Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'in çok önemli açıklamaları

Video: Doğru borçlanma nasıl olmalı? İslam Memiş borç alacak ve verecekleri uyardı

Kriz fırsatçıları bu işin faturasını ödeyecek

İlk kez araba alacak vatandaşların umudunu kesen fırsatçılar vardı. Bunlar ciddi kazançlar elde ettiler. Sosyal medya hesaplarımda sürekli söylüyorum, “Bakın, kriz fırsatçıları var ve bu kriz fırsatçıları bu işin faturasını ödeyecek.” diye. Bugünler sürpriz değil, bugüne kadar yapılması gerekenler yeni yapılıyor. Bu sistemde ciddi açıklar vardı ve devletin denetim mekanizması ciddi anlamda zayıftı. Bakalım, ilk kez araba almak isteyenlerin hakkı hukuku korunacak mı? Her türlü film yapıldı. Sıfır araçlara ikinci el plakası taktılar, konut piyasasında da bu filmi gördük. Öyle bir sistem kurulması gerekiyor ki, devletin yumruğunu gören hiç kimse bu işe cesaret edemesin. O cesareti kırmak, devletin kudretindedir. Piyasa boş kalınca fırsatçılar dolduruyor. Önemli olan fırsat yapacak cesaret vermemektir.