Akbank uzun yıllardır milyonlarca insanın ve kurumun tercih ettiği köklü ve güvenilir bir kurumdur. Türkiye’nin öncü bankalarının başında gelir. Adana’da tanınan bir kaç iş adamının ortaklığı ile kurulan banka, 1948 yılından itibaren ülkemizin neredeyse tüm illerinde şubeleri ile hizmet vermeye devam etmektedir.

Suzan Sabancı Dinçer

Suzan Sabancı Dinçer

Kimlere Ait?

Akbank, sadece bir kişiye ait bir kuruluş değildir. İsmi bilinen bir kaç iş adamının ortaklığı doğrultusunda kurulmuştur. Bu iş adamları;

  • Hacı Ömer Sabancı,
  • Ahmet Sapmaz,
  • Bekir Sapmaz,
  • Seyit Tekin,
  • Nuri Has,

Mustafa Özgür gibi ülkemiz tarafından bilinen önemli iş insanlarındandır. Akbank bu iş insanlarının yatırımları doğrultusunda kurulmuştur ancak şu an yönetimi Sabancı Holding’e aittir. 1948 yılında kurulan kurumun 2012 yılından itibaren CEO’luğunu Hakan Binbaşıgil yapmaktadır. Şu anda ise Suzan Sabancı Dinçer Akbank yönetim kurulu başkanı olarak görev yapmaktadır.

Hakan Binbaşıgil

Hakan Binbaşıgil

Akbank’ın Kuruluşu

Akbank, 30 Ocak 1948 yılında Adana’da kurulmuştur. Adana’da kurulmasının sebebi o yıllarda pamuk işçiliğine destek vermek ve üretime destek olmaktır. Halka destek vermenin yanı sıra gittikçe adından bahsettirmeye başlayan ve halk tarafından tercih edilmeye başlana banka 1998 yılında uluslar arası olarak da adını duyurmayı başarmıştır.

Günümüzde yaklaşık olarak 94 milyar dolar seviyesinde büyüklüğe sahiptir. 1958 yılından bu yana hem halka verdiği yatırım destekleri ile hem de uluslararası başarıları ile aktif olarak her geçen gün büyümeye devam etmektedir.

İzleyin: Sakıp Sabancı Belgeseli | 32. Gün Arşivi

Akbank’ın Büyümesi ve Gelişmesi

Akbank, ilk olarak tanınan iş adamlarının kurduğu ve halka yatırım desteği sunmayı hedefleyen bir kuruluş olsa da bu başarılı iş adamlarının yatırımları doğrultusunda hızlı bir şekilde büyümüştür.

1948 yılında kurulmasının ardından sadece Adana içerisinde yaptığı yatırımlar ile yetinmeyip hizmet kapasitesini genişletmek amacı ile 1954 yılında İstanbul’da da bir şube açılmasına karar verilmiştir. Genel merkezini İstanbul’a taşıyan banka, kısa süre içerisinde ülkenin birçok şehrinde şubelerini açmaya ve ardından dünyaya açılmaya başlamıştır. Günümüz verilerine göre bankanın yaklaşık olarak 1000 şubesi ve yine yaklaşık olarak 15000′ i aşkın aktif çalışanı bulunmaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Offshore hesap ne demek?

Akbank Ortaklıkları

Akbank ilk olarak bir kaç iş insanının birleşmesi ile kurulmuş olsa da günümüzde yönetimi tamamen Sabancı Holding’e aittir. Uzun yıllar boyunca ortaklık prensibi doğrultusunda çalışmaya devam eden banka, 1962 yılında hisselerin satın alınmasıyla tamamen Sabancı Holding tarafından yönetilmeye başlanmıştır.

Daha sonrasında Sabancı Holding yönetimi hisselerinin yarısından fazlasını halka arz etmiş ve geri kalan kısım ile ne büyük hisse sahibi olmaya devam etmiştir. Sabancı Holding’in sahip olduğu hisse yüzdesi 40,75 iken halka arz edilen hisse yüzdesi 59,25 olarak bilinmektedir.

Sabancı Holding

Sabancı Holding

Akbank Yöneticileri

Akbank’ın yönetimini Sabancı ailesi devam ettirmektedir. Halka arz edilmesinin ardından büyüklü küçüklü birçok yönetici tarafından %59,25’lik kısım yönetilmeye devam edilse de en fazla hisse sahibi olan Sabancı Holding aktif olarak yönetime devam etmektedir. 2012 yılının ocak ayından itibaren CEO’luğunu Hakan Binbaşıgil’ in yapmakta olduğu bankanın yöneyim kurulu başkanı Sabancı aile üyelerinden olan Suzan Sabancı Dinçer’e aittir.

Hizmetleri

Adana’da halka destek olmak amacı ile kurulan banka uzun yıllar boyunca halka destek vermek amacı ile yürüttüğü politikalar ve güven prensibi ile başarılarına başarı katarak günümüze gelmiştir. Şimdileri birçok bankacılık işlemi için tercih edilen gerek fonları gerek diğer hizmetleri ile Türkiye’nin en eski, en güvenilir ve başarılı bankaları arasında yer almaktadır. Birçok kurum tarafından tercih edilen bankada maaş ödemelerinden, fatura hizmetlerine, üreticiye destek fonlarına kadar her türlü finansal alanda hizmet verilmektedir.