Offshore bankaları aynı zamanda kıyı bankacılığı olarak bilinmekte ve daha vergi cenneti diye adlandırılan ülkelerde faaliyet göstermektedir. Mevduat sahipleri günümüzde bazı birikimlerini bu bankalarda hesap açarak oralara aktarmaktadır. Vergi cenneti olarak bilinen ülkelerde hem mevduat faiz oranlarının yüksek olması hem de bankacılık açısından güvenli olduğu için mudiler bu ülkelerin bankalarına yönelmektedir. Normal ülkede bulunan banklardan hesap açmaktan biraz farklı olup ülkenin hukuk sistemine göre işlemler yapılmaktadır.

Offshore Hesapların Faydaları Nelerdir?

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de şahıs ve şirket sahipler offshore hesapları mevcuttur. Offshore hesabın herhangi bankacılık açısından herhangi bir yasadışı bir durum söz konusu değildir. Offshore hesap ve bankacılığının tercih edilmesinin nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Gizlilik
  • Güvence
  • Vergi Kolaylığı
  • Faiz ve kredi avantajı

Offshore Bankacılığı denetim mekanizmasının biraz gevşek olması nedeniyle birçok kişinin tercihi olmaktadır. Ancak bu bankalarda bulunan hesaplara para göndermenin herhangi bir sıkıntılı durum söz konusu olmamaktadır. Tamamen yasal olup herkes hesap açıp para gönderebilirler.

Gizlilik

Offshore Bankacılık sisteminde hesapları bulunan mudilerin uluslararası hukukun kuralları gerekmediği sürece herhangi bir veri raporlama durumu olmaz. Böylelikle sahip olduğu varlıkları saklı tutmak isteyenler önemli bir tercih olmaktadır. Mevduat sahipleri bir yandan varlıklarını saklı tutarak bir yandan buralardan daha fazla gelir elde edilmesini sağlıyor.

Güvence

Siyasi ve ekonomik anlamda kırılgan olan ülkelerde yaşayan insanların varlıkları bazen risk altına girebilmektedir. Herhangi bir ekonomik krizde mevduat sahiplerin varlıkların devlet tarafından dondurulması veya el konulması ile karşı karşıya gelinebilir. Mudiler bu durumları bertaraf etmek için Offshore bankalarda bulunan hesaplarında muhafaza ederler. Böylece varlıkların dondurulması ve el konulması gibi olumsuz durumların yaşanmasına engel olunmaktadır.

Vergi Kolaylığı

Offshore bankların bulunduğu ülkelerin vergi cenneti isminden anlaşıldığı gibi vergi konusunda şahıs ve şirketlere birçok kolaylık sunuyor. Kendi ülkelerinde uygulanan vergi yükümlülüğünden kurtulmak için bu bankalara yönelmektedir. Çünkü vergi cenneti olarak adlandırılan offshore bankacılık sisteminde herhangi bir vergi sistemi bulunmamaktadır. Örneğin, bir ülkede uygulanan bir vergi sisteminde kişilerden ve şirketlerden belli bir oranda vergi alınırken offshore bankacılık sistemin bulunduğu vergi cennetinde vergi alınmayarak hesaplanacak o vergi tutarı da yeniden işine yatırılabilmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Pp ne demek? Instagram'da sıkça kullanılan pp terimi neyin kısaltmasıdır?

Faiz ve Kredi Avantajı

Offshore bankalar diğer banklara göre kişilere ve şirketlere daha yüksek faiz oranları ile mevduatlarını alarak aynı zamanda kendilerine daha düşük faizli kredi seçenekleri sunmaktadır. Mevduat sahipleri varlıklarını hem güvencede tutarak hem daha fazla kar elde etme şansı bulunuyor.

İzleyin: Vergi cennetleri böyle işliyor – DW Türkçe

OffShore Bankalara Para Gönderimi

Offshore bankalara para gönderme bazı kurallara göre olup uluslararası transfer sisteminde izlenen yöntemlerinden herhangi bir farkı bulunmamaktadır. Günümüzde gelişmiş ülkeler tarafından en çok kullanılan ve akla ilk yöntem olarak SWIFT gelmektedir. Offshore bankasına para göndermek için o bankanın SWIFT sistemine üye olması yeterli olacaktır. Para gönderme işlemi için gerekli komisyonların alınması ve gerekli kontrollerin yapılması sonucunda paralar hesaba geçmektedir. SWIFT sistemine alternatif olarak para gönderme sistemleri bulunmaktadır. Bunlardan en çok ön plana çıkan Western Union, Hawala ve Moneygram olmak üzere para gönderilebilir.

Seyredin: Kimler hangi amaçla offshore hesap açıyor? | GÜN BAŞLIYOR