Ödenen primler ve sigorta başlangıç tarihi gibi detaylar, emekliliğin kapılarını açmamızı sağlıyor. Uzun ve zahmetli bir çalışma hayatı sonunda refah geçecek bir yaşlılık dönemi isteyen vatandaşlar, emekli olmanın hayalini kuruyor. Bu yüzden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun erken emeklilik şartlarını araştıran vatandaşlar, 41 ya da 46 gibi erken bir yaşta nasıl emekli olabileceklerini öğrenmek istiyor. Belirli şartları yerine getirmiş olan çalışan vatandaşlar, erken yaşta emekli aylığı almaya başlayabiliyor. Bu yazımızda sizlere Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) erken yaşta emekli olabilmek için istedikleri şartları derledik.

Bazı meslek gruplarında erkenden emekli olabiliyorsunuz

Para Sayma

Para Sayma

Emekli olabilmek ile ilgili olan yaş şartı, düzenlenen mevzuatlara göre farklılık gösterebiliyor. Buna göre Asteğmen, Temen ve Üsteğmen gibi askeri memurlar 41 yaşında emekli olabiliyorlar. Bu gruba giren askeri memurlar, 4/1-C kapsamından sigorta primleri ödenmektedir. Ancak bu kapsamdan sigortalı olan çalışan vatandaşlar, emekli maaşı alabilmesi için bazı özel şartları yerine getirmesi gerekiyor.

5 bin 400 gün prim ödeme şartı

Banka para sayma

Emekli Sandığı Kanunu gereğince yaş haddinden emekliye ayrılanlara en az 5400 gün prim ödeme şartı belirlenmiştir. Bunun yanında da özel kanunları gereğince kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilenlere yaş şartı aranmaksızın, prim ödeme gün sayısı en az 9000 gün olması gibi durumlarda kişilere emekli aylığı bağlanabiliyor. Bu tür durumlar ile emekliye ayrılan vatandaşların emekli aylıkları ise yasada aranan yaş ve prim ödeme gün sayısı tamamlanıncaya kadar bu vatandaşları çalıştıran kamu idarelerinden tahsil edilmektedir.

YAŞ HADDİ

Emekli Sandığı Kanunuyla belirlenen ve  4/1-c sigortalıların dışında kalan sigortalılar için genel yaş haddi 65 olarak belirlenmiştir. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan doktor ve uzman doktorlar ile Aile Hekimliği Kanunu yasalarına göre çalıştırılan aile hekimleri, her yıl Bakanlıkça uygun görülmek şartıyla 72 yaşına kadar çalışabilecekleri kararlaştırılış olup, buna benzer özel hükümler kapsamına giren sigortalı çalışanlar açısından yine ilgili yasalar çerçevesinde yaş haddi uygulaması yapılabilmektedir.

Kimler 41 yaşında emekli olabilecek?

Her vatandaşın merak ettiği soru ise kimlerin 41 yaşında emekli olabileceği. Yaş haddi, asteğmen, teğmen ve üsteğmenlerde 41 olarak uygulanmaktadır. Bu rütbedeki askeri memurların 5400 iş günü yani 15 yıl boyunca primlerinin ödenmesi gerekiyor. Bu kapsama giren çalışan bireyler, yaş haddi sayesinde 41 yaşında emekli aylığı almaya başlayabiliyor.

İLGİLİ MAKALE  Ölen emeklinin kredi borcu ne olur?

Yeni kurulan üniversitelerdeki Öğretim Üyelerinin yaş hadleri 31.12.2020 tarihine kadar 75 olarak uygulanmaktaydı. Ayrıca, yaş haddini dolduracakları tarihten önce başvuran öğretim üyeleri 75 yaşını geçmemek üzere birer yıllık sürelerle sözleşmeli olarak çalışabilmekteydi. Diğer yandan Anayasa’da, “Hakimler ve savcılar 65 yaşını bitirinceye kadar hizmet görürler” kararına yer verilmiş olmakla birlikte, askeri hakim sınıfındaki subayların emeklilik yaş haddi ise görev yerleri ve sıfatları ne olursa olsun diğer subaylar ile aynıdır. Ayrıca gümrük koruma memurları ve Millî İstihbarat Teşkilatı kadrolarındaki kadro karşılığı sözleşmeli çalıştırılanlar dahil, memurlarından görevlerinde kalmaları faydalı görülenlerin yaş hadleri uzatılabiliyor. Ancak bu yaş haddi uzatması maksimum 5 yıl olmaktadır.