Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, FED’in almış olduğu faiz kararının ardından önemli değerlendirmelerde bulundu. FED faiz kararını değerlendiren İslam Memiş, piyasaların karar öncesi büyük bir belirsizlik içerisinde olduğunu ve bu yüzden de emtialar ile kripto paraların bu kadar sert düşüşler yaşadığını belirtti.

FED’in faiz kararından sonra değerlendirmeler yaptı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, FED’in almış olduğu 75 baz puanlık faiz kararından sonra önemli değerlendirmelerde bulundu. yaptığı değerlendirmelerde piyasaları rahatladığını belirten İslam Memiş, faiz kararı öncesi piyasalarıda büyük bir belirsizliğin yaşandığını dile getirdi. Altın ve para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “FED’in 28 yıl aradan sonraki 75 puanlık faiz artırımı piyasaları biraz rahatlattı. Karar zaten 3 gün önce satın alınmıştı. Borsalarda, emtialarda, kripto paralarda yaşanan sert düşüşlerin nedeni belirsizlikle alakalı, 75 puanlık faiz artırımının satın alınmasıydı. Beklentinin gerçekleşmesiyle piyasalar biraz daha rahatladı ve kararın ardından toparlanma gördük.” ifadelerine yer verdi.

FED faiz arttırmaya devam edecek

Altın ve para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, FED’in faiz kararlarını net ve şeffaf bir şekilde açıkladığını vurguladı. Bunlar ile beraber dolar endeksinin tekrardan 105 seviyesinin üzerine çıktığını anlatan İslam Memiş, bu endeks seviyesinde tekrardan bir bozulma beklemiyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Faiz artırımları devam ediyor, peki, enflasyon dünyada düşecek mi? Bundan sonra takip edeceğimiz bu. Bundan sonra süreçlerde enflasyon mevsimsel etki düşüşünden sonra düşüşlerinin devam ettirmezse bu sefer resesyon ve stagflasyon süreci başlar. Fed Başkanı Powell’ın söylemleri şahin olsa da, dünyada enflasyonla mücadelenin çok kolay olmayacağı anlaşılıyor.” sözlerini kullandı.

2023 ters rüzgarlar etkili olacak

Altın ve para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 2023 yılında ters rüzgarların eseceğini söyleyerek merkez bankalarının agresif bir şekilde faiz arttırdığına eğindi. Bununla beraber İslam Memiş, “Bundan sonra gelecek faiz artışları 2023 nasıl geçecek sorusunu sorduruyor. Merkez Bankaları agresif şekilde faiz artırıyor. 2023’te ters rüzgar olursa bu da piyasalar için şaşırtıcı olmaz. Tüm dünya merkez bankalarının faiz artırımları, 2023 yılında dünya ekonomilerini risk taşıdığını bize ifade ediyor. Merkez Bankaları ile dünyaya harcamalarınızı azaltın mesajı da veriliyor ama temel ihtiyaç grubunda harcamalar devam ediyor. Alım gücünün azaltılması toplumun fakirleşmesi anlamına geliyor. Burada yeni bir makas değişikliğine ihtiyaç var.” yorumlarında bulundu.

İLGİLİ MAKALE  İslam Memiş uyardı: TOKİ konusunda doğru bilinen yanlışlar. Sosyal konut projeleri mantıklı mı?

Video: Sanal altın ve gümüşümü fizikiye nasıl dönüştürebilirim? İslam Memiş açıkladı

İnsanlar 1 yıl sonra neden fakirleştiğini görecek

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, insanların neden fakirleştiğini 1 yıl sonra fakedeceklerini belirtti. Bununla beraber İslam Memiş, şu an ki yaşanan küresel enflasyon krizinin temel sebeplerini açıkladı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, Merkez bankalarının aynı anda aynı kararları vermesi, aynı anda enflasyonun patlaması tevafuk değil. 2020 ve 2021’deki bol likidite enflasyon patlamasında temel sebepti. Bence şu itirafta da bulunacaklar: Biz aslında enflasyon yükselmesine bilerek müsaade ettik gibi itiraflarla gelecekler. İnsanlar neden fakirleştirildiğini bir yıl sonra daha net görmüş olacaklar.” açıklamasını yaptı.

Dolarda neler olacak?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar ile ilgili yorumlarına da yer verdi. İslam Memiş, dolar kurunun kritik bir direnç seviyesinde olduğunu belirtti. Bunlara ek olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğa’ın faizleri düşüreceğiz açıklamasından sorna Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın alacağı kararların beklenildiğini vurguladı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “FED’i net gördükten sonra, bundan sonra gözlerimiz TCMB faiz kararında. Bu açıklamalar daha fazla önemli. Sayın Cumhurbaşkanı ‘Biz faizi düşürmeye devam edeceğiz’ dedi. Merkez Bankası, dolar endeksinin 105 seviyesini kırdığı dönemde, faiz indirimine devam ederse, söyleyecek çok da bir şey yok. Şu anda kritik direnç seviyesini zorlayan bir dolar / TL kuru var. Devamında 17,50 ve 17,80 risk olarak devam ediyor. Kalıcı olabilecek mi, biz burayı takip etmeye devam ediyoruz. Tekrar aşağı yönlü trend olursa 17’nin altında rakamlar mümkün olabilir ama burada artık kararı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verecek. Açıklamalar dolar/TL üzerinde, TL varlıklar üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.” ifadelerini kullandı.