Karayolları Genel Müdürlüğü, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün toplam yapım maliyetinin tam olarak 7 milyar 1145 milyon lira olduğunu açıklamıştır.

Çanakkale Köprüsü Nedir?

1915 Çanakkale Köprüsü, Türkiye’deki Çanakkale ilinde Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında inşa edilen asma bir köprüdür. Bu köprü Çanakkale Boğazında ilk ve Marmara Bölgesinde beşinci olan asma köprüdür. Aynı zamanda 1915 Çanakkale Köprüsü, 2.023 m orta açıklık uzunluğuna sahip olmasıyla dünyanın en uzun asma köprüsü unvanına sahip oldu.

1915 Çanakkale Köprüsü

1915 Çanakkale Köprüsü

Çanakkale Köprüsü Temeli Ne Zaman Atıldı?

1915 Çanakkale Köprü projesi temel atma töreni Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde 18 Mart 20117 yılında Çanakkale’de gerçekleştirilmiştir.

Çanakkale Köprüsü Geçiş Garantisi

Köprü açıktan sonra geçiş ücretleri 15 Euro olarak belirlenmiş olup yap işlet devret modeli ile yapılan bu köprünün ihalesini 2017 yılı Ocak ayında Liman-Daelim-SK-Yapı Merkezi ortaklığı almıştır. 2022 yılında açılacak olan köprünün, otomobil başına 15 Euro+KDV hesaplaması ile günlük olarak 45 bin geçiş garantisi verildiği bilinmektedir.

1915 Çanakkale Köprüsü

1915 Çanakkale Köprüsü

Çanakkale Köprüsü Yap İşlet Devret İle Kaç Yıl?

Yap-İşlet-Devret modeli üzerinden yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 18 Mart 2022 yılında açılmasından sonra yatırım süresi dâhil olmasıyla birlikte 11 yıl boyunca Limak-Daelim-SK-E&C Yapı işletimi yapacaktır.

Çanakkale Köprüsü Yap-İşlet-Devret Modeli Nedir?

Yap-İşlet-Devret modeli kamu altyapı yatırım ya da hizmetin finansmanı özel bir firma tarafından karşılanmasıyla gerçekleştirilen ve projenin bitimi ile kamu tarafından belirlenecek bir süre zarfından bu hizmet bedelini tüm işletme gelirleriyle geri ödenmesi temeline dayanmaktadır.

Bu yapılanmada temel hedef hem kamusal hizmetin etkin ve kaliteli bir şekilde sunulması hem de devletin kendi görevlerine yoğunlaşması ve toplumsal huzurun artırılmasını sağlamaktır. Bu model sayesinde yeni finansman kaynakları bulunurken, hizmetlerin üretiminde de etkinliğin artması sağlanmaktadır.

1915 Çanakkale Köprüsü

1915 Çanakkale Köprüsü

Çanakkale Köprüsü Boyu ve Yüksekliği Kaç Metre?

1915 Çanakkale Köprüsü’nün boyu 3.563 m ve yüksekli ise 69 m olarak hesaplanmıştır.

Çanakkale Köprüsü Denize Yüksekliği Kaç Metre?

Köprünün tüm ayakları arasında 2.023 m orta açıklığı Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü kuruluş yılını, deniz seviyesinden başlayıp 318 m kule yüksekliğiyse Türk milletinin bağımsızlığını kazanmasındaki en önemli tarihlerden biri olarak 18 Mart Çanakkale Zaferini sembolize ederek yapılmıştır.

İLGİLİ MAKALE  1915 Çanakkale köprü ücretleri ne kadar? Geçiş ücretleri cep yakacak

Çanakkale Köprüsü Hangi İlçelerden Geçecektir?

Çanakkale Boğaz Köprüsü ile Otoyol projesi olan İstanbul Silivri İlçesi, Çorlu, Süleyman Paşa, Tekirdağ Marmara Ereğlisi, Malkara İlçeleri, Çanakkale, Lapseki, Gelibolu, Çan, Yenice İlçelerini yanı sıra Balıkesir Balya ile Merkez İlçelerinden geçmiş olacaktır.

Çanakkale Köprüsü Hangi Noktaları Bağlayacak?

1915 Çanakkale Köprüsü, Avrupa yakasında Gelibolu ilçe merkezinde 10 km güneyinde olan Sütlüce köyü ile Asya yakasındaki Lapseki ilçesini birbirlerine bağlayacaktır.

1915 Çanakkale Köprüsü

1915 Çanakkale Köprüsü

Çanakkale Köprüsü Geçme Süresi

Ulaşım seçeneklerine göre Çanakkale Boğazındaki geçiş süreleri değerlendirildiğinde; Asya ve Avrupa’yı birbirlerine bağlayan Lapseki-Gelibolu arasında boğaz kesim feribotla geçecektir. Bilhassa yaz ayında olan yoğun trafik sebebiyle oluşan uzun kuyruklar ile bekleme süreleri dikkate alınarak 1,5-5 saat arasında değişirken bu köprü sayesinde bu mesafeyi 6 dakika gibi bir sürede geçmek mümkün olacaktır.

Çanakkale Köprüsü Konumu Nasıl Belirlendi?

1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu proje güzergâhı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından çeşitli disiplinlerden çok farklı ölçü dikkate alınarak yapılan fizibilite çalışmaları sonucu belirlenmiştir.

Çanakkale Köprüsü Boğazın Dar Olduğu Noktaya Neden Yapılmadı?

Çanakkale Boğazı’nın dar kısımları ile Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde yer almasıyla ve bu alanların doğal ile tarihi olarak büyük bir öneme sahip olması bu zamanda en önemli unsurlardan biri olmaktadır.

Çanakkale Köprüsü Deniz Trafiğini Etkiliyor Mu?

1915 Çanakkale Köprüsü projesi inşaat ile işletme dönemlerini oluşturan detaylı bir Denizcilik Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirilme çalışması gerçekleştirilmiş olup, tüm alınacak önlemler belirlenerek uygulanmaya başlanmıştır. Bu nedenle çalışma alanlarında radar vericili şamandıraların işaretlenmesi yapılmıştır. Diğer bir yandan proje kullanılan motorlu ve motorsuz deniz araçlarına da radar vericisi yerleştirilmiştir. Bölge olan balıkçı ile feribot işletmelerine inşaatın işleyişiyle ilgili düzenli bilgi verilmekte olup projenin deniz trafiğini tehlikeye düşürmesi gibi bir durumu yoktur.

Çanakkale Köprüsü Trafik Sorununa Nasıl Bir Çözüm Getirecek?

1915 Çanakkale Köprü projesi tamamlandığında daha çok yaz ayları ile tatillerde olan yoğun trafik ile birlikte oluşan ve uzun zamanlar süren feribot kuyruklarının oluşmasını önlemesinin yanı sıra alternatif bir güzergah geliştirilerek İstanbul’daki Avrupa ile Anadolu yakaları arasında olan ağır transit trafik yükünü hafifleterek İstanbul’un trafik yükünü azaltmaya yardımcı olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Çanakkale Köprüsü'nün ortasında neden viraj var? (Kaynak: soru.com.tr)

Çanakkale Köprüsü Bisiklet Ve Yaya Geçebilecek Mi?

1915 Çanakkale Köprüsünde yaya, motorsuz araç ve hayvanların giremediği fakat izin verilen motorlu araçların yararlandığı ile trafiğin özel kontrole sorumlu tutulduğu Erişme Kontrollü Karayolu olarak trafiğe açılacağı belirtilmiştir.

Çanakkale Köprüsü Nakit Ödeme Var Mı?

1915 Çanakkale Köprüsüne ait geçiş ücretlerini araçlarda olan HGS ya da OGS hesapları ile veya kredi kartı, banka kartı ve nakit ödeme gibi seçenekleri ile yapılacaktır.

Çanakkale Köprüsü Çevreye Zarar Verir Mi?

1915 Çanakkale Köprüsü projesi kapsamında uluslararası standartlara uygun olarak Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi(ÇSED) çalışması ile gerçekleştirilmiştir. Bu projenin olası ihtimal tüm risklerini tespit ederek bu konuda gerekli olacak tüm önlemler belirlenmiştir.

Çanakkale Köprüsü Yapımının Deniz Yaşamına Etkisi Nedir?

1915 Çanakkale Köprü projesi kapsamında uluslararası standartlarda çevresel çalışmaları kapsamında deniz yaşamında olası olumsuz etki edebilecek durumlar tespit edilerek bu konu hakkında alınabilecek tüm önlemler belirlenmiştir. Örnek olarak köprünün kule temelinde yapılan kazık çalışmalarında, Çanakkale Boğazı’nı kullanarak göç eden yunus türlerini olumsuz etkileyeceği tespit edilerek bu konuyla ilgili uzmanlar görevlendirilmiş ve özel protokoller uygulanarak, gerektiği durumda inşaat yapım çalışmaları durdurulmuştur. Diğer bir yandan Akdeniz’de koruma altında olan türlerden Pinna Nobilis isimli kabuklu türü köprünün deniz yapıları nedeniyle etkilenebileceği tespit edilerek bu konuda Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile ortak yapılan çalışma ile binin üzerindeki canlının güvenli alanlara taşınması sağlanmıştır.