Çanakkale Deniz Zaferi’nin kutlanacağı gün, yani 18 Mart 2022 tarihinde açılışı gerçekleşecek olan Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücretleri merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleşecek olan köprü, Çanakkale Boğazı ulaşımını 6 dakika gibi kısacık bir süreye indirecek.

Çanakkale Boğazı’ndan geçiş hiçbir engele takılmayacak

18 Mart 2022 tarihinde açılışı gerçekleşecek olan Çanakkale Köprüsü’nün en güzel özelliği, geçişlerce sürücülerin hiçbir engele takılmaması. Bu köprü sayesinde sürücüler kesintisiz bir şekilde Çanakkale Boğazı’nı geçebilecek. “Çanakkale Köprüsü’nün hizmete girmesiyle Çanakkale Boğazı geçiş trafiği hiçbir engele takılmadan yapılacak bir seyahatle 6 dakikaya inecektir.” diye belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen bu köprüyle Türkiye, yeni bir sıçrama dönemini daha başarıyla gerçekleştirmiş oluyor.” ifadelerine yer verdi.

Bakan Adil Karaismailoğlu Çanakkale Köprüsü geçiş ücretini açıkladı

Yapımında sona yaklaşılan 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili sorulara yanıt veren Bakan Adil Karaismailoğlu, Çanakkale Köprüsünün geçiş ücretinin 15 euro olacağını belirtti. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücretini Türk lirasına çevirdiğimizde ise 235 Türk lirası gibi bir rakam ile karşılaşmaktayız.

Dünyanın en uzun orta açıklığı olan köprüsü olacak

1915 Çanakkale Köprüsü, 2023 metrelik orta açıklığı ile birlikte dünyanın en uzun orta açıklığı olan köprüsü ünvanını eline alacak. Açılışı gerçekleşicek olan bu asma köprünün orta açıklığı, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü bize hatırlatacak.

1915 Çanakkale Köprüsü “Asrın Projesi” oldu

1915 Çanakkale Köprüsü’nün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları, kırmızı ve beyaz renklerle süslendi. 318 metrelik yüksekliğiyle Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı tarih olan 3’üncü ayın 18’inci gününü simgeleyen kulelerin üst kısmı da efsane komutan Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşları’nda namluya yerleştirdiği top mermisini hatırlatacak şekilde olacak.

770’er metre kenar açıklıklarla toplam 3 bin 563 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle toplam 4 bin 608 metre geçiş uzunluğunda olacak. Gidiş ve geliş yolu 3’er şeritli olan köprü 45,06 metre genişlikte. Köprü tabliyesinin iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılması planlanan yürüme yolları yer alıyor.

“Asrın projesi” olarak gösterilen 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi kapsamında 1 asma köprü, 2 yaklaşım viyadüğü, 6 alt geçit köprüsü, 4 betonarme viyadük, 115 çeşitli boyutlarda menfez, 38 üst geçit köprüsü, 5 köprü, 43 alt geçit, 12 kavşak (devlet yolu üzerindeki kavşaklar dahil), 4 otoyol hizmet tesisi, 2 bakım işletme merkezi, 6 ücret toplama istasyonu 18 Mart 2022 tarihinde açılışı gerçekleşicek olan köprü için inşaa edilmektedir.