Ünlü Ekonomist Remzi Özdemir, dolar kurunun 9 liraya düşeceği yönündeki iddialara ekonomist Evren Devrim Zelyut ile birlikte yaptığı YouTube programında değerlendirdi ve merak edilen soruya cevap verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Abu Dabi ziyareti sonrasında dolar 9 lira mı olacak?

İşte o açıklamalar:

Remzi Özdemir: Abu Dabi devlet fonunun Türkiye için ayırdığı 10-12 milyar dolar arasında olduğu söyleniyor. Bu 10-12 milyar dolarla ilgili olarak önce Türkiye tarafından bana gelen kulis bilgisine göre halka açık bir şirketin yüzde 30’luk blok hissesi (burada isim vermek istemiyorum), varlık fonu içerisindeki bir şirket blok hisse satışının olabileceği söyleniyor.

İkinci olarak da bir kamu bankasının isminin gündeme geldiği bilgisi var. Ancak bu görüşmelerin olumsuz geçtiği söyleniyor. Buradan da bir blok hisse alımı yönünde bir teklifin olduğu bilgisi var ama varlık fonu kabul etmemiş. Şu anda gündemde halka açık o şirket var, ciddi anlamda bununla ilgileniyorlar.

Ayrıca bir özel bir Türk bankasıyla ilgileniyor bu Abu Dabi fonu. Bu banka daha önce Çinlilerle gündeme gelmişti. Bu bankayı zaman zaman satılmak istenmesiyle gündeme gelmişti. Tabi ki bunu hala doğrulatamadık. Ama kaynaklar çok ısrarcı bu konuda…

Devletin varlık fonu kısmıyla ilgili gelecek olan para 5-6 milyar dolar. Ancak bu para doları basmaya geri itmeye, yada hani meşhur bir yorumcu basarsın 10 milyar dolar, bir daha basarsın 10 milyar dolar diyen biri vardı ya. Hatta onun yeni videosu dolaşıyor şimdi, doların 9 liraya ulaşacağı yönünde. Hatta bazı izleyiciler, okuyucular bana da ulaştı, dolar 9 lira olur mu diye? Keşke 9 lira olsa, hatta keşke 7 lira olsa. Ben bunu çok isterim. Böyle bir iddia var ortalıkta. Ben 10 milyar dolar ya da 12 milyar doların Türkiye’nin derdine çözüm olacağını sanmıyorum. Çünkü Türkiye’ye direk sermaye girişi yok.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ABU DABİ ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan’ın davetiyle resmi temaslarda bulunmak üzere TSİ 15.40 sıralarında Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abu Dabi Uluslararası Havalimanı’nda Abu Dabi Federal Bakanı ve Mihmandar Bakan Tani bin Ahmed Al Zeyouidi ile Kraliyet Ailesi Üyesi, Emir’in kardeşi Başkanlık İşleri Bakanı Şeyh Mansour, Türkiye’nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer ve eşi Burcu Erdoğdu Tunçer, Dubai Başkonsolosu Mustafa İlker Kılıç ve eşi Aslı Alanat Kılıç ile Abu Dabi Büyükelçiliği görevlileri tarafından karşılandı.

İLGİLİ MAKALE  Altın ve Para Piyasaları Uzmanı'ndan şaşırtan açıklama! İşte asgari ücret için şoke eden tahmin

Erdoğan daha sonra Devlet Başkanlığı Qasr Al Watan’a geçti. Erdoğan, Veliaht Prens El Nahyan tarafından Qasr Al Watan’da resmi törenle karşılandı. İki ülke marşlarının okunduğu törende, askeri kıtayı selamladı. Törende daha sonra Erdoğan ve El Nahyan’a karşılıklı heyetler tanıtıldı.

İki ülke arasındaki bağların güçlendirilmesi amaçlanan anlaşmaların da imzalanacağı temaslar kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, Dünya Fuarı ‘EXPO 2020 Dubai’ye gelerek, Türkiye Ulusal Günü olarak tespit edilen 15 Şubat’ta Türkiye sergi alanını ziyaret edecek.

İKİ ÜLKE ARASINDA ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye ile BAE arasında, Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası, İklim Eylemi Alanında Mutabakat Zaptı, Sanayi ve İleri Teknolojiler Alanında İşbirliği Mutabakat Muhtırası, Kültürel Alanda İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı, Tarımsal İşbirliği Üzerine Mutabakat Zaptı, Kara ve Deniz Taşımacılığı Alanlarında İşbirliği Mutabakat Muhtırası, Gençlik Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı, “Afet ve Acil Durum Yönetimi” Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Meteoroloji Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, Medya ve İletişim Alanlarında İş Birliği Protokolü, Arşiv Alanında İşbirliği Protokolü ve Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması Müzakerelerinin Başlatılmasına İlişkin Ortak Bakanlar Bildirisi imzalandı.

Öte yandan Türkiye ve BAE arasında Savunma Sanayii İşbirliği Toplantılarının Başlatılmasına İlişkin Niyet Mektubu’na imza atıldı.

İzleyin: ABU DABİ DOLARI GELİYOR!