Koruk suyu Nazilli yöresinde sıklıkla tüketilen ve birçok faydası olan bir içecektir. Özellikle yaz aylarında soğuk bir şekilde tüketilmesi, içen kişiye hem ferahlık sağlarken hem de bir çok fayda sağlamaktadır. Bu yazımızda sizlere koruk suyu nasıl hazırlanır? Koruk suyunun faydaları nelerdir? sorularını cevapladık.

Koruk suyu nedir?

Koruk suyu, heniz olgunlaşmamış üzümlerden üretilmektedir. Bu olgunlaşmamış üzümler toplandıktan sonra, bu üzümleri ezerek suyu çıkarılır. Genellikle ekşi bir tadı olan koruk suyu, aynı zamanda asitli bir yapıdadır. Daha çok Orta çağ Avrupası’nda ve Batı Avrupa’da sıklıkla tüketilmiş bir içecektir. Koruk, henüz olgunlaşmamış üzümlere verilmiş olan addır.

Daha çok Ege Bölgesine özgü ve Ege Bölgesi insanının hala tükettiği bir içecek olan koruk suyu, Denizlinin Kızılcabölük köyünde biber ve sarımsak ile sulandırılıp sofrada sunulur. Denizli yöresinde koruk suyuna gelin turşusu denmektedir.

Koruk suyu nasıl yapılır?

Koruk suyu yapmak için elinizde yaklaşık 1 kilo koruk üzümü olması gerekli. Bu koruk üzümünü eğer ağaçtan bulabilirseniz, direkt olarak ağaçtan toplamanız daha iyi olacaktır. Topladığınız bu koruk üzümünü bir blender yardımı ile ezerek suyunu çıkartabilirsiniz. Yaklaşık 1 su bardağı koruk suyu elde etmeniz yeterli olacaktır. Koruk üzümlerinizin suyunu çıkartırken, süzmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede daha hoş bir içim elde edeceksinizdir.

Koruk suyu için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 1 su bardağı koruk suyu (yaklaşık 250 ml)
  • 3 su bardağı su (yaklaşık 750 ml)
  • 5 yemek kaşığı toz şeker

Malzemelerimizi hazırladıktan sonra bir mataraya koruk suyunuzu boşaltın. Daha sonra 3 bardak suyunuzu ve 5 yemek kaşığı şekerinizi ekleyin. Toz şekeri fazla eklememizin sebebi ise koruk suyu çok ekşidir. Bu ekşiliği ise sade içilemeyecek kadar fazladır. tatlı bir meyve suyu elde etmek için şekeri biraz bol eklememiz gerekmektedir.

Bütün malzemelerimizi ekledikten sonra mataramızın ağzını kapatalım. Mataramızın ağzını kapattıktan sonra ise tüm gücümüzle karışımımızı çalkayalım. yaklaşık 2 dakikalık bir çalkalama işlemi yeterli olacaktır. Daha sonra buzdolabında soğutmamız gerekmektedir. 2 saatlik bir soğutmadan sonra koruk suyumuz içilmeye hazır.

İzleyin: Koruk Suyu Nasıl Yapılır? – Ev Yapımı Meyve Suyu

Koruk suyunun faydaları nelerdir?

koruk suyu antioksidan bir meyve suyudur. Bu sayede kalp ve damar sağlığına iyi gelmektedir. Düzenli bir şekilde koruk suyu tüketirseniz, kalbinizin ritmi düzelirken aynı zamanda damar yollarınızın açılmasını sağlayacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Sıcak yaz günlerini bu doğal meyve suyu ile serinletin! (Kaynak: soru.com.tr)

Koruk suyunun içeriğindeki vitamin ve mineraller, göz sağlığımız için oldukça faydalıdır. Özellikle bilgisayar ekranı başında çalışan kişilerin tüketmesini tavsiye eden uzmanlar, koruk suyunun hipermetrop gibi hastalıkların derecesinin büyümesini engellediğini vurgulamaktadır. Bununla beraber sürekli bilgisayar ekranına bakanlarda veya sürekli beyaz ışık altında çalışanlarda göz kuruluğu oluşur. Koruk suyu göz kuruluğunu düzelten maddeleri içermektedir. Göz yaşını arttıran koruk suyu, gözdeki kanlanmanın da giderilmesini sağlamaktadır

Koruk suyu, sindirim sistemini düzenler. Aynı zamanda metabolizmayı hızlandıran koruk suyu, hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının da önüne geçmektedir. Eğer bağırsaklarınız düğümlenme tehlikesi ile karşı karşıya veya bağırsak tembelliği sorununuz varsa, koruk suyu bağırsakların açılmasını ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.