Dondurma hiç şüphesiz yaz aylarının en vazgeçilmez lezzetidir. Bu lezzetin tarihi ise çok eskilere dayanmaktadır. Dondurma ilk olarak 2200 yıl önce Çinliler tarafından bulunmuştur. Pirinci süt ile karıştırıp dondurdukları tarihi kayıtlarda sabittir. Onun için ilk dondurma kabul edilmektedir. Zamanla tüm dünyaya yayılan ve vazgeçilmez bir lezzet olmuş durumdadır. Hiç şüphesiz yaz deyince akla ilk gelen şey dondurmadır. Yazın sıcaklığını ve hararetini aldığı için oldukça sevilen ve tüketilen bir lezzettir. Tüm dünyada çok fazla rağbet gören dondurma en çok Amerika Birleşik Devletlerinde tüketilmektedir. Öyle ki kişi başına yaklaşık olarak 30 litre dondurma düşmektedir. Bu da dünyada en çok dondurmayı tüketeni Amerika yapmaktadır. Amerika’nın ardından en çok Avrupa özellikle de İsveç tüketmektedir. Dondurma, ekonomik değeri nedeniyle de çok fazla özem arz etmektedir. Günümüzde bir sürü çeşidi olan dondurma artan ekonomik koşullar nedeniyle çok pahalı bir ürün hale gelmiş durumdadır. Bu da insanların alternatif üretmesini ve yeni yollar bulmalarını sağlamaktadır. Evde de dışarda satılan dondurmayı aratmayan dondurmalar yapmak mümkündür. Üstelik hem ekonomik hem de daha sağlıklıdır. İşte evde dondurma yapımı;

Dondurma için gerekli malzemeler;

  • 3 ve ya 4 su bardağı süt
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 150 gram süt kaymağı
  • 3 ve ya 4 su bardağı toz şeker
  • Rendelenmiş limon kabuğu
  • 1 tatlı kaşığı vanilya

İlk önce sütü kaynatmak için bir tencereye koyuyoruz. Ardından kısık ateşle 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Ardından sütü ocakta bekletiyoruz.

Süt ılık olunca toz şekerin yarısını ilave ediyoruz. Miktarlar kişi sayısına göre değişiklik gösterebilir ancak standart olarak 3 ve ya 4 su bardağı iş görmektedir. Şekerimizi eriyene kadar iyice karıştırıyoruz.

Ardından vanilyayı ekleyip kaynayana kadar iyice karıştırıyoruz. Kaynama noktasına gelince tenceremizi ocaktan alıyoruz. Daha sonra yumurtanın sarısı ile kalan şekeri iyice karıştırıp pürüzsüz bir kıvama getiriyoruz. Bunun için mikser kullanılması daha iyi ve pratik olacaktır.

Ardından yumurta azar azar süte ilave edilip süt karıştırılmalıdır. Yumurtayı hemen tüm bir şekilde atmamak oldukça önemlidir. Bu sayede yumurtanın kesilmesini önlemiş oluyoruz. Ardından tenceremizi soğuması için ocaktan alıyoruz.

İLGİLİ MAKALE  Bu yıl iftarda dondurmanız Algida'dan

Hızlı soğuması için soğuk buzlu bir suyun üstüne konulabilir. Soğuyan süte daha sonra süt kaymağı ekliyoruz ve kıvam alana kadar iyice karıştırıyoruz. Ondan sonra da rendelenmiş limon kabuklarını da ilave ediyoruz.

Hazırlanan bu karışım çam bir kâsenin içine alınır ve üstü düzeltilir. Burada püf nokta cam kâsenin çok derin olmamasıdır. Ardından da derin dondurucuda soğuması için bırakıyoruz. Karışım yaklaşık olarak 4 ile 6 saat kadar soğuduktan sonra kullanıma hazır hale gelir.

Hazır olan dondurmayı isteyenler meyvelerle, isteyenler kremayla süsleyebilir. Evde daha ekonomik ve sağlıklı dondurma yapmak mümkündür. Gerekli olan malzemeler çoğu zaman evlerde var olan malzemelerdir.

Video: Evde dondurma tarifi