Mutfakta uzun vakitler geçirmeyi seven bireylerin başına zaman zaman aksilikler gelebilir. Yemeği tuzu fazla kaçtığında, yemek taştığında ya da yandığında panik yapmak da oldukça doğaldır. Tabii ki yemekler için geri dönülemez bir yola girilmiş olur, ancak bu durum yemek hazırlamakta kullandığımız mutfak gereçleri için aynı değil. Yemek hazırlarken tencere ve tavalarımız bazen yanabilir ve dibine tutabilir. Bu durumda ise tencere ve tavaları yeni gibi yapan bazı yöntemler var.

Yanmış tencere ve tavaları atmayın

Tencere ve tavalar bazen yüksek ateşte yemek yapıldığında ya da yemek ocakta unutulduğunda yanabilir. Dibine tutan ve kenarlarında renk değişimi gölüne tencere ve tavalar için ise hazin sonun geldiğini düşünerek çöpe atıp yenisini almak isteyebilirsiniz. Ancak yenisini almanıza gerek kalmadan, tencere ve tavaları ilk günkü kadar temiz ve parlak yapacak bazı pratik yöntemler var. Her evde buluna malzemeler ile uygulanan bu pratik yöntemleri kullanarak ise tencere ve tavalarınızı kurtarabilir, ekonomik olarak da oldukça mantıklı bir temizlik süreci tamamlamış olursunuz. İmkansız gibi görünen tencere ve tavaların temizliği ise aslında düşündüğümüzden çok daha basit. İşte tencere ve tavalarınızı atılmaktan, sizleri de masraftan kurtaracak olan yanmış tencere ve tavaları yeni gibi yapan yöntemler:

Bulaşık deterjanı ile temizlik

Bulaşık makinelerinde kullandığımız tablet ve toz deterjanlar yanmış tencere ve tavaların temizliğinde de bizlere yardımcı olabilirler. Bu yöntemi kullanarak yanmış tencere ve tavaları temizlemek için yanan tencere ya da tavanın içerisine yanık izlerini geçecek kadar su ekleyin. Ardından bir miktar bulaşık makinesi deterjanını ilave edin ve karıştırın. Daha sonra tencere ya da tavayı ocağa alarak orta ateşte kaynatın. Kaynatma işleminin ardından ocağın altını kapatın ve tencere tavanızı bu şekilde 1 gece bekletin. Sonraki gün tencere ya da tavanızın içerisindeki suyu dökün ve tahta bir kaşık yardımı ile kalan yanık lekelerini kazıyın. lekeler tamamen gittiğinde tencerenize 1 su bardağı karbonat ekleyin ve üzerine su ilave edin. 1 gece de bu şekilde bekledikten sonra temizleyerek kullanabilirsiniz. Yanık lekeleri tamamen geçmiş olacak.

İLGİLİ MAKALE  Muslukların kireçlenmesi nasıl önlenir? (Kaynak: soru.com.tr)

Sirke ile temizlik

Sirke ile yanmış tencere ve tavaları ilk günkü kadar temiz hale getirmek mümkündür. Ancak bu yöntem yalnızca daha basit yanıklarda kullanılır. Tencere ve tavalarınızın daha çok dip kısımlarında meydana gelen yanıklar için kullanacağınız sirkeyi bir su bardağına ekleyin. 1 su bardağı kadar alacağınız sirkeyi tencere ya da tavaya dökün ve ağzını kapatarak 1 gece bu şekilde bekletin. Sonraki gün ise tencere ya da tavanızın içerisindeki sirkeyi dökün ve deterjanlı sünger yardımı ile tamamen temizleyin.

Karbonat ile temizlik

Karbonat ile yapılan yanmış tencere temizliğinin henüz tencere sıcakken yapılması gerekiyor. Tencere henüz sıcakken tahta bir kaşık yardımı ile bastırarak dipte kalan yanmış yemek lekelerin temizleyin. Ardından tencereyi oda sıcaklığında bir miktar soğuması için bırakın. Tencere soğuduktan sonra ise tüm tabanını kaplayacak şekilde içerisine karbonat dökün. Karbonatın üzerine su ilave edin ve tencereyi ocağa alarak orta ateşte kaynatın. Tencere dibindeki yanık lekeleri yumuşadıktan sonra ise ocaktan alarak içerisindeki suyu dökün ve deterjanlı sünger yardımı ile kalan lekeleri temizleyin.

Limon ve tuz ile temizlik

Tencerelerde oluşan yanık lekelerini temizlemek için asidik değeri yüksek olan limonu tuz ilke karıştırabilir ve bu şekilde de hem ekonomik hem de doğal bir temizlik yapmış olabilirsiniz. Bu yöntem işe tencere ve tavaları temizlemek için tencere/tava dibine 1 yemek kaşığı tuz dökün ve içerisine 2 yemek kaşığı limon suyu ilave edin. Karışımı tamamen homojen hale gelene kadar karıştırın ve 30 dakika kadar tencere içerisinde bekletin. 30 dakikanın sonunda bir sünger yardımı ile bastırmadan ovalayarak lekeleri çıkarmaya başlayın.

Tencere ve tavaların dışındaki yanıklar

Tencere ve tavalarda yanıkların oluşmasından sonra tıpkı tencere/tava diplerinde olduğu gibi mutfak gereçlerinin dışında da yanma izleri oluşabilir. Bu yanıkları temizlemek için ise karbonat kullanmak yeterli olacaktır. Tencere ya da tavanız soğuduktan sonra yanık lekelerinin olduğu yerlere karbonat sürün ve birkaç dakika bekleyin. Ardından temiz bir sünger yardımı ile bu lekeleri bastırmadan ovalayarak temizlemeye başlayın. Temizlik esnasında sıcağa yakın ılık su kullanmak da yardımcı olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Sıvı deterjan mı yoksa toz deterjan mı kullanılmalı? İşte çok merak edilen sorunun cevabı (Kaynak: soru.com.tr)

VİDEO: Dibi Tutmuş Tencere Nasıl Temizlenir? | Dibi Yanmış Tencere Nasıl Temizlenir?