Gayrimenkul fiyatlarının fahiş artışı ile birlikte yatırım yapmak isteyen pek çok kişi bu yola yöneliyor. Yüksek getirisi olan gayrimenkul yatırımı bu kadar popüler bir hal almışken, dolandırıcılar bu fırsatı da kaçırmayarak bu işten de kazanç elde etmeye başladı. Tapunuzda yer alan bazı ibareler, dolandırmanıza ortam hazırlıyor. İşte dolandırılmamak için dikkat etmeniz gerekenler.

Tapu nedir?

Tapu, herhangi bir gayrimenkulün ait olduğu kişi ya da kişileri gösteren belgenin adıdır. Tapular tek bir kişiye de ait olabilir birden fazla kişiye de. Gayrimenkullerin alım-satımında kullanılan ve aidiyet belirttiği için tapular son derece önemlidir. Öyle ki, tapularda bulunan bazı ibareler çok ciddi kayıplara neden olabilir.

Tapusunda bu ibare bulunanlar dikkat

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nce yapılan gayrimenkul satışı, tapu kütüğü ile kayıt altına alınmaktadır. Bu işlem ile de tapuda taşınmazın kime ya da kimlere ait olduğu anlaşılır. Gayrimenkul alımı yapan herkesin mutlaka tapu üzerindeki ibarelere çok dikkat etmesi gerekiyor zira dolandırıcılar şimdi de bunun peşinde. Paranız 100 iken 1 olmasın diye tapunun üzerindeki her türlü ibarenin anlamına vakıf olmanız ve kolayca ayırt edebilmeniz gerekiyor.

Tapu çeşitlerine göre dikkat edilmesi gereken ibareler

İpotekli tapuya dikkat

Tapular kendi içlerinde çeşitlilik gösteriyor. Bunlar; kat mülkiyeti, kat irtifakı ve hisseli tapulardır. Bu tapuların hepsinin çok ayrı anlamları vardır ve haklarında detaylı bilgiye sahip olmak gerekir ancak öncelikle tapu üzerinde bulunan ve dikkat edilmesi gereken ibareler hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bir gayrimenkul satın aldıysanız ve bu gayrimenkulün tapusunun üzerinde “ipoteklidir” ibaresi yer alıyorsa, tehlike çanları sizin için çalıyor demektir. Eğer tapunuzda ipoteklidir diye bir ibare bulunuyorsa, bunun anlamı şu: ipotekli tapu, taşınmaza ipotek koyan kişinin tapu üzerinde devir ve satış hakkının saklı kalmasının bir kanıtıdır. Size gayrimenkul satan kişinin bir borcu var ise ve eğer banka veya herhangi bir kişi bunu tahsil edemez ise alacağını tahsil edemeyen banka, sizin sahip olduğunuz ipotekli tapuyu bir başkasına devretme hakkını elinde bulundurur. Böyle basit bir detaydan dolayı sahip olduğunuz tapuyu kaybetmeniz işten bile değil. Dolandırıcı kişilerin satmak istediği ipotekli tapular, pek çok kişiye daha satılarak zincirleme bir dolandırıcılığa neden olabiliyor. Eğer herhangi bir şüpheniz varsa, mutlaka tapuyu kontrol ettirin aksi halde tüm paranız boşa gidecek ve satın aldığınız tapu da bir başkasına satılarak elinizden uçacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Tapu işlemlerinde hangi masraflar çıkıyor? (Kaynak: soru.com.tr)

Hisseli tapuya dikkat

Ayrıca ipotek dışında dikkat edilmesi gereken başka bir konu da hisseli tapu konusudur. Hisseli tapu aldığınızda tapu pek çok kişiye ait olabildiği için hissedarlardan biri veya birkaçı size dava açıp tapunuzu çok düşük bir ücret ödeyerek alabilirler ve sizin ödediğiniz para boşa gidebilir. Bu gibi dolandırıcılıklar nedeniyle her gün birçok kişi mağdur ediliyor.

Satın aldığınız tapunun ipotekli olup olmadığına veya hisseli olup olmadığı bilgisine Tapu ve kadastro Müdürlüğü’ne giderek ulaşmanız mümkün.