Nezle, hastalık denilince ilk sıralarda yer alan bir rahatsızlıktır. Gribe oranla daha hafif seyreden bir rahatsızlık olmakla birlikte daha kısa sürelidir. Nezle rahatsızlığının türleri mevcuttur.

Kısa süreli nezle; iki gün ile bir hafta süreyi kapsayan nezleye verilen isimdir. Her yaşta görülebilir. Hafif bir kırgınlık haliyle başlar. Yorgunluk hissedilir. Genelde çok şiddetli yaşanmaz. İstirahat ve iyi bir beslenme ile daha hafif bir şekilde atlatılır.

Alerjik nezle; birçok nezle türüne verilen isimdir. Saman nezlesi buna ilk örnektir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında sıklıkla görülür. Alerjik nezleler, çocuklarda yetişkinlere oranla dört beş kat daha fazla görülür. Alerjik nezlede ilk belirti koku kaybıdır. Burun tamamen tıkanır ve koku almak mümkün olmaz.

Bir diğer nezle çeşidi ise kronik nezledir. Bu nezle türü sürekli olarak tekrarlar. Kronik nezle yaşayan kişiler için can sıkıcı bir durumdur. Tekrarladığı için kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkiler. Kronik nezlenin önüne geçilmesi için ilk kural bağışıklık sisteminin desteklenmesidir. Bu nezleyi yaşayanlar bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak, vücut dirençlerini güçlendirmek zorundadırlar. Böylece kronik nezlenin tekrarlanma süresi uzar.

Nezle birçok nedenden kaynaklanabilir. Virüsler ilk nedendir. Yapılan araştırmalara göre birçok virüs türü nezleye sebebiyet veriyor. Hastalık taşıyan biriyle aynı havayı solumak ya da aynı eşyayı kullanmak bile hastalığı kapmak için yeterli. Bunun dışında mevsime bağlı olarak üşümek, yağmurda ıslanmak, cereyanda kalmak da nezleye neden olabiliyor. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu dönemlerde daha sıklıkla yakalanılan bir hastalıktır.

Nezleye karşı birçok şifa kaynağı mevcut. Bu süreçte sıcak ve limonlu çorbalar iyi bir seçimdir. Tavuk çorbası ya da sebze çorbaları tercih edilebilir. Bunlar boğazı ve göğsü yumuşatır. Öksürüğe iyi gelmekle birlikte boğazdaki ağrı ve şişliği de önler.

İzleyin: Dr Gökhan Mamur’dan soğuk algınlığı ve nezle için doğal karışım

Nezlenin Belirtileri Nelerdir?

  • Vücut direnci düşer. Kişi, sabah uyandığında kendini halsiz ve yorgun hisseder. Hastalığın etkisiyle vücut direnci düşmeye bağışıklık zayıflamaya başlar.
  • Grip rahatsızlığına oranla ateş az olur. Ancak; çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda nezleye bağlı olarak ateş yükselmeleri belirti olarak görülebilir.
  • Sürekli olarak gözler sulanır. Gribe dönüşmeye müsait olan nezle rahatsızlığında bu belirti sıklıkla görülür. Gözlerdeki sulanmayla birlikte gözlerde yanma hissedilir.
  • Kulaklarda bir dolgunluk hissi yaşanır. Bununla beraber baş ağrısı seyreder.
  • Sürekli hapşırmaya bağlı olarak burnun tepe noktasında kızarıklık meydana gelir. Zamanla burnun derisinde yıpranmalar ve tahrişler oluşur. Bu yüzden yumuşak dokulu peçeteler kullanılmalıdır.
İLGİLİ MAKALE  Dolabınızdan eksik etmemeniz gereken, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

Elbette bu belirtiler her insanda aynı şekilde seyretmez. Bazı hastalarda bu belirtiler şiddetli bir şeklide görülürken bazı hastalarda daha hafif görülebilir. Yine bu belirtilerin bazıları hiç görülmezken bazıları yoğun bir şeklide yaşanabilir. Hastaların yaşı, genel sağlık durumlarına göre bu belirtiler değişir.

Bu belirtiler görüldüğünde önerilerden yola çıkarak önlemler alınabilir. Ancak; nezle gribe dönüşmeye başlarsa belirtiler şiddetlenir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir uzman hekime gidilmelidir. Zira ilaç tedavisi gerekebilir. İlaç kullanımı bilinçsizce yapılmamalıdır. Sadece reçete edilmiş ilaçlar kullanılmalıdır.

Sağlıklı ve Düzenli Beslenme

Her mevsim yaşanabilen nezle rahatsızlığı özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde görülür. Nezleyle birlikte baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük gibi pek çok şikayet görülebilir. Nezlenin geçebilmesi için vücudun onunla savaşması gerekir. Bunun içinde iyi bir beslenme düzeni şart. Günde üç öğün yenmelidir.

Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller alınmalıdır. Bunun için taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesi de nemli. Bunlara dikkat edilirse nezleyle savaşmak çok daha kolay olacak ve hastalık kısa zamanda sona erecektir.

Bol Su Tüketimi

Nezle rahatsızlığında vücudun su kaybı olur. Su kaybının önlenmesi için kişinin bol bol su içmesi gerekir. Uzmanlar nezle olunduğunda günde iki ile üç litre su tüketilmesini öneriyorlar. Bol su tüketimi nezlenin gribe dönüşmesini de engellediği için büyük önem taşıyor. Bol su tüketimi sayesinde hastalığın vücuttan atılması da kolaylaşıyor.

İstirahat

Nezle basit bir rahatsızlık olarak görülse de dikkat edilmezse süresi uzayabilir ve belirtileri şiddetlenebilir. Nezle olunduğunda vücudun direnci azalmaya başlar. Yani bağışıklık sistemi zayıflar. Bunun için mutlaka istirahat edilmesi gerekir. Zira nezle olan bir kişinin sürekli vücudunu zorlaması direncini daha fazla düşürür.

Nezle olunduğunda işten izin alınması, o gün dışarı çıkılmaması ve tamamen istirahatle geçirilmesi önerilir. Dinlenen vücut direncini çok daha hızlı bir şekilde geri kazanır. Hafif nezle durumlarında en az iki gün istirahat edilmesi, daha şiddetli nezle olunduğunda ise en az bir hafta istirahat gerekiyor. İstirahat edilmezse nezle kolaylıkla gribe dönüşebilir.

Sıcak Su Buharı

Nezleye karşı yapılacaklar listesinin başında su buharı yer alıyor. Bir tas içine kaynamış su koyularak solunur. Böylece solunum yolları açılır ve rahatlama hissedilir. İsteğe göre kaynar suyun içine biraz nane, kekik, maydanoz gibi bitkiler de atılabilir. Bu uygulama günde iki ya da üç kez yapılabilir. Yaklaşık olarak beş ile on dakika kadar seans yapılması yeterli olacaktır.

Kuş Burnu Çayı

Nezle ve soğuk algınlığı durumlarında birçok bitki çayı fayda sağlıyor. Bunlardan biri de kuş burnu çayıdır. Kuş burnu içeriğinde yüksek C vitamini barındırıyor. Bu özelliği sayesinde vücudun vitamin ihtiyacını gidererek nezleyle daha kolay savaşmasını sağlıyor. Yani bağışıklık sistemini destekliyor. Aynı zamanda vücuda direnç kazandırdığı da biliniyor. Nezle olunduğunda günde iki fincan içilmesi gerekiyor.

İLGİLİ MAKALE  Sarımsak kabuğunu atmayın. Sarımsak kabuğu çayı nasıl yapılır?

Ihlamur, Adaçayı ve Yeşilçay

Mucizevi etkileri ile bilinen bu çaylar nezle için de son derece etkili bitkilerdir. Nezleye bağlı olarak boğazda meydana gelen tahrişin önlenmesini sağlarlar. Boğazı yumuşatırlar. Kuru öksürüğü giderirler. Bu bitkilerin de balgam sökücü özellikleri mevcut. Özellikle yeşilçay tüketiminde yeşilçaya limon sıkılması önerilir.

Limon zengin bir C vitamini kaynağı Vücudun vitamini alması da sağlanmış olur. Bu da direnci artırır. Böylece daha güçlü bir etki elde etmek mümkün olur. Bununla beraber içine bal konularak da tüketilebilir.

Çuha Çiçeği

Nezleyle birlikte kaslarda ağrılar ve sızlamalar görülür. Çuha çiçeği kas ağrılarının azalmasını sağlar. Aynı zamanda bu çiçek öksürüğe karşı da oldukça etkili. Balgam söktürücü özelliği vardır. Balgamı yumuşatır ve kolayca atılmasını sağlar. Bunlarla beraber, baş ağrısını önemli ölçüde geçirir.

Soğan ve Sarımsak

Yemeklerin vazgeçilmez malzemeleri olan soğan ve sarımsak nezleye karşı birebir etkilidir. Soğan ve sarımsak kükürt içerir. Çok güçlü antioksidanlardır. Dolayısıyla vücudun savunma mekanizmasını güçlendirirler. Bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlarlar. Soğan ve sarımsağı sadece yemeklerin içinde değil ayrı olarak da tüketilmesi önerilir. Günün bir öğününde mutlaka tüketilmelidir.

Lavanta

Lavanta güzel kokusuyla olduğu kadar gevşetici özelliğiyle de bilinir. Bu özel çiçek solunum sistemine etki eder. Nezleyle birlikte seyreden öksürük ve baş ağrısı gibi semptomları giderir. Vücudun nezleyle savaşmasını destekler. Bitki çaylarında infüze edilebileceği gibi uçucu yağlarda da kullanılır. Bir çay kaşığı kuru çiçeğin üzerine kaynar su dökülür. Bu karışım solunur. Bu solumayla solunum yolları açılır ve büyük bir rahatlama sağlar.

Nezleye Karşı Ne Yapılmalı?

Nezle olmamak için bazı hususlara dikkat edilmesinde yarar var.

Bu hususlar:

  • İlk olarak mevsimine göre giyinilmelidir. Soğuk ve serin havalarda çok ince kıyafetlerden kaçınılmalıdır.
  • Soğuk zeminlere yalın ayak basılmamalıdır.
  • Mevsiminde sebze ve meyve tüketilmelidir. Bol yeşillik yenmelidir.
  • Hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Bilindiği gibi nezle bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle başkalarının eşyalarının kullanılması, kıyafetlerinin giyilmesi, hasta olan kişiyle temasa geçilmesi, aynı ortamda bulunulması sakıncalıdır. Zira nezle bu tür eşyalardan ve bu durumlardan kolayca bulaşabilir. Bununla beraber eller sıklıkla yıkanmalıdır.

Tüm bunlara özen gösterilirse nezleye yakalanma riski azalır.