Kilo vermek çok istenilen ve hedeflenen bir şeydir ancak bazen ne yapılırsa yapılsın mümkün olmaz. Bu sırada bazı yanlışlar yapıldığından ne diye ne spor fayda eder zayıflamaya. Dr. Ayşegül Çoruhlu, zayıflamak isterken yapılan 6 yanlışı açıkladı. İşte Çoruhlu’nun açıklamaları.

Dr. Ayşegül Çoruhlu, sözlerine “Hızlı kilo vermeye çalışıyorsanız ancak bunu bir türlü başaramıyorsanız, birtakım yanlışlar yapıyorsunuzdur. Kilo vermek isteyenlerin yaptığı yanlışları 6 başlık altından toparladım. İşte o yanlışlar.” diyerek başladı ve yapılan yanlışları sıraladı.

Birinci yanlış: Geç saatte yemek yemek

Yemeğin gövdeye ne zaman girdiği, o yemeğin yağ mı yoksa enerji mi olacağını belirler. Evrim bu şekilde. Geç saatlerde yemek bir işimize yaramazdı eskiden. Demek ki bütün sirkadiyen sistem size öncelikle saati önemsetir. Kaçta yiyorum diye saate mutlaka bakacaksınız. Akşam saat 5’ten erken yendiğinde, yaz da olsa kış da olsa o yemeğin depo olması ihtimal dışı. Siz o saatte yemeği kestiğinizde belki vücudunuz direnecek ve hemen kilo veremeyeceksiniz. Ancak bunu yapanların %90’ı veriyor. Siz yine de akşam 5’ten sonraya bıraktığınız her şeyden kilo almaya yatkın olacaksınız çünkü insülin gece ve gündüz farklı çalışıyor. O yüzden kilo veremiyorum diyenler, az yeseler bile yemekten çok saati önemsemeliler. Saat 5’i geçtiyse de, en sağlıklı yiyecek bile o saatten sonra özellikle kiloya yatkınlarsa kiloya döner.

İkinci yanlış: Çok hızlı yemek yemek

Saat bize bir zaman anlattı. Hızlı yemek dendiğinde de bir zamandan bahsediyoruz. Eğer biz aynı tabağı çok hızlı yersek, bir dakika içerisinde gövdeye giren miktar onu yayarak yediğimizden kat kat fazla olacağı için ve vücut bunun hızına bağlı olarak insülin sayacağı için kilo verme duracak. İstersen az ye toplamda, eğer baştan hızlı ve çok yemişsen, mevcut insülin hipoglisemik yediğini sana direkt olarak depolatacaktır; zayıf olsan ve enerjiye ihtiyaç duysan bile.

Üçüncü yanlış: Kana hızlı karışan gıdaları yemek

Bu aslında hızlı yemekle aynı şey. Diyelim ki benim önümde sağlıklı bir yiyecek var. Cevizi arka arkaya bir paket yedim. Ben bir paket cevizi sağlıklı diye hızlı yememeliyim. 3 dakikada yenen cevizle yavaşça zamana yayarak yenen ceviz de farklı etki eder. Toptan hızlıca yediğim için kanıma hızla karışır ve bana yüksek insülin cevabı verir. Pasta yenirse bu sağlıksız ve kana hızlı karışan bir yiyecektir ve kilo yapar.

İLGİLİ MAKALE  Mutluluğa çıkış biletinizi öğrenin! Dr. Ayşegül Çoruhlu, vagus sinirinin 'mutlulukla' ilgisinden bahsetti

Dördüncü yanlış: Yanlış yapılan aralıklı oruç

Akşam 5’te kesilmesi gereken yeme rutinini siz 8’de kestiniz. Yarın da ona göre saat öğlen 1’de yemek planı yaptınız. Vücut böyle çalışmıyor. Yine bir zamanlama hesabıyla, akşam 5’i geçmiş her öğün size gece insülin ve pankreas farklı çalıştığından kilo olarak dönüyor. Yani siz gece yedim kahvaltıyı da atladım diye düşündüğünüzde kilo verilse de bu vücut için doğru bir zamanlama değildir. Gündüzden çaldığınız zaman vücut doğru yağ yakma mantığı ile çalışmaz.

Beşinci yanlış: Hareket için yanlış zaman

Burada ise ne zaman kımıldadığının kilo ile alakası vardır. Spor salonuna gidebilirsiniz ama siz yemekten sonraki o 1 saatte yatmak yerine hareket halinde olursanız kanda hazır gezen şekeri yakmış olursunuz çünkü yemek yenen birinci saatte yükselecek ve ikinci saatte tekrar normale dönecek. Tam o pik yaptığı anda hareket etmek efor sarf etmek önemli. Böylelikle yine insülin devreye girer ancak yağ yerine kas yapar.

Altıncı yanlış: Oksijen açlığı

Oksijen olmadan yağ yanamaz. Çok az yeseniz bile eğer gövdeye oksijen girmiyorsa zorlanırsınız. Çünkü yağın yakılması, oksijenle mümkün olan bir şey. Sigara içiyorsunuz, uyku apneniz var veya panik atağınız var. Bu gibi durumlarda gövdeye oksijen az girer ve yağ yakımı zorlaşır.

Ayşegül Çoruhlu’nun hızlı kilo vermede yapılan yanlışları anlattığı videoya buradan ulaşabilirsiniz: