Bazı besinler çiğ bir şekilde rahatlıkla tüketilebilirken, bazı besinleri çiğ tüketmemeniz gerekmektedir. Bu tür besinleri çiğ bir şekilde tüketmek, belirli sağlık sorunlarının baş göstermesine neden olabilir. Bütün bunlar ile beraber besinleri ne kadar tükettiğiniz değil, besinleri nasıl tükettiğiniz oldukça önemli. Bu yüzden tükettiğiniz besinlerden en fazla nasıl faydalanabileceğinizi öğrenmeniz gerekmektedir. Besinleri çiğ tüketmek, bazı bakterileri de vücudumuza almamıza neden olur. Bu yüzden hangi besinleri pişirerek tüketmeniz gerektiğini çok iyi bilmeniz gerekmektedir.

Hangi besinler çiğ tüketilmemeli?

Çiğ tüketilen bazı sebzelerin sindirim ve kalp sistemine faydası olduğu biliniyor. Ancak bazı yiyecekler vardır ki bu yiyeceklerin kesinlikle çiğ tüketilmemesi gerekiyor. Brüksel lahanası ve brokoli gibi besinlerin çiğ bir şekilde tüketilmesi, lezzetli olabilmektedir. Ancak bu iki sebzenin çiğ bir şekilde tüketilmesi, midede şişkinlik hissi yaratabilmektedir. Bu yüzden brokoli, Brüksel lahanası ve karnabahar gibi besinlerin çiğ bir şekilde tüketilmemesi önerilmektedir.Gelin hep birlikte çiğ tüketmemeniz gereken besinleri inceleyelim.

Patlıcan

Patlıcan içerisinde solanin maddesi bulunmaktadır. Bu solanin maddesi yüzünden de patlıcanı pişirmeden yemeniz önerilmiyor. Patlıcanın içerisinde bulunan maddeler çiğ tüketildiği zaman gastrointestinal sisteme zarar verebilmektedir. Bunun yanında patlıcanı çiğ olarak tüketmek mide ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve hatta kusma problemleri yaşatabilmektedir.

Patates

Patatesi çiğ bir şekilde tüketmemelisiniz. Bununla beraber olgunlaşmamış patatesler güneş ışınlarına kaldıklarında, solanin maddesi üretebilir. Bu yüzden de çiğ bir şekilde patates tüketmek, patlıcan ile aynı reaksiyonları göstermenize neden olabilir. Gastrointestinal sistemin tahriş olması mide ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusma gibi problemlere neden olabilir.

Barbunya fasulyesi

Çiğ barbunya yemek, ağızda kötü bir tat bırakır. Ancak barbunya fasulyesini çiğ tüketmek, sadece tat konusunda sıkıntı çıkarmıyor. Çünkü barbunya fasulyesini çiğ tüketmek, aynı zamanda kusmaya, mide kramplarına ve ishale neden olabilmektedir.

Ravent

Raventin yaprakları toksin maddeler içermektedir. Bu yüzden de raventin yapraklarını çiğ bir şekilde tüketmek, belirli sağlık sorunlarının baş göstermesine neden olabilir. Bununla beraber raventi çiğ bir şekilde tüketmek isterseniz, çok az miktarlarda tüketmeniz gerekmektedir. Ancak raventin yaprakları dışındaki kalan kısmını istediğiniz gibi tüketebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Hem lezzetli hem sağlıklı! Yemeklerde bir parça kullanmak yetiyor (Kaynak: soru.com.tr)

Kırmızı et ve kümes eti

Kırmızı et, tavuk ve hindi etinin pişirilmeden tüketilmemesi gerekiyor. Çünkü bu tür etleri yemek Campylobacter aslı bakterilerin vücudunuza girmenize neden olabilmektedir. Halk dilinde kurtlanmak olarak adlandırılan bu sorun, günlük yaşamda canınızı çok sıkacaktır. Bu tür bakteriler vücudunuza almamak için hangi tür eti kullanıyorsanız, o ete uygun bir pişirme süresinde etinizi pişirmeniz gerekmektedir.

Sosis

Sosis gibi işlenmiş etler, tıpkı kırmızı etler gibi pişirilmeden tüketilmemesi gereken gıdalardan biridir. Ayrıca sosis gibi besinler tek başına zararlıyken, bir de bu tür gıdaları pişirmeden tüketmek birçok sağlık sorununun baş göstermesine neden olabilmektedir. Paketlenmiş sosislerin içerisinde Listeria veya Listeria monocytogenes bakterileri bulunabiliyor. Bu bakterilerden kurtulmak için de sosislerin pişirilmesi gerekmektedir