Tok tutucu özelliğiyle diyet yapanların gözdesi olan meyve aynı zamanda bir çok saçtığı şifayla doğal bir ilaç görevi görüyor…

Hünnap başta Çin olmak üzere, Hindistan, Güney Avrupa, Anadolu, Ortadoğu’da yayılış gösteren, ekstrem koşullara dayanıklı ağaç ya da çalı formunda bir bitkidir. Bitkinin meyve, yaprak, tohum, kabuk gibi kısımları çeşitli hastalıkların tedavisi için potansiyel ilaç kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bitkinin bu kısımlarında fenolik bileşikler, alkaloitler, vitaminler, mineraller, yağ asitleri, karbonhidratlar ve proteinlerin varlığı sayesinde hastalıkları önlediği çeşitli çalışmalar ile kanıtlanmıştır. İçeriğindeki ursolik asit, oleanoik asit, betulinik asit gibi triterpenik asitlerin kanserde apoptozu durdurduğu bildirilmiştir. Hünnap bitkisinin yaprakları diyabet, obezite, alerji tedavisinde, ağaç kabukları ve meyvesi antimikrobiyal etkisi nedeniyle enfeksiyon tedavisinde, çekirdek, kabuk ve yaprakları sakinleştirici olarak, betulinik asit, zizyberanalik asit, oleanolik asit, ursolik asit gibi triterpenik asitler iltihap giderici olarak, polisakkaritler bağışıklık sistemi güçlendirici olarak kullanımının olabileceği çalışmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Ülkemizde hünnap bitkisiyle ilgili yeterli çalışma yapılmaması bitkinin tıbbi öneminin bilinmemesine neden olmaktadır. Fitokimyasal, medikal ve klinik farmakoloji ve toksikoloji çalışmalarının arttırılması gerekmektedir. Bu derlemenin ileride yapılacak çalışmalar için ana literatür olma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. – Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü – Yasemin KEMEÇ HÜRKAN

Kendi küçük ama etkisi büyük. İğdeye benziyor ama değil. Faydasını duyan ise koşarak gidip satın alıyor. Son zamanda basında yer alan haberler onu gerçekten gündemden düşürmüyor.

hünnap

hünnap

Faydası şimdilerde herkesin dilinde..

Peki hünnap gerçekten faydalı mı? Ne gibi etkileri var? Bakın nasıl bir yararları varmış.. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda hünnap meyvesinin kansere karşı koruyucu kalkan görevi gördüğünü ortaya çıkardı.

İmmün sistem üzerine etki

Birçok şifalı bitkinin, bağışıklık sistemini düzenleyici özelliklere sahip olduğu ve vücudun bağışıklık sistemini yeniden düzenleyerek enfeksiyonlara karşı koruduğu bilinmektedir. Alkaloidler, terpenoidler, steroidler, proteinler ve polisakkaritler gibi fitokimyasal bileşenlerin bağışıklık sistemini düzenleyici özelliği olduğu düşünülmektedir (Ganachari ve ark., 2004). Özellikle pektik polisakkaritler içerisinde yer alan, D-galakturonik asit, L-ramnoz, D-galaktoz ve L-arabinoz’un bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olduğu bildirilmiştir (Zhao ve ark., 2006). Hünnap bitkisinin içeriğindeki fitokimyasal maddelerin yoğunluğundan dolayı bağışıklık sistemi düzenleyici özelliği olduğu birçok çalışma sonucunda kanıtlanmıştır. Yapılan bir çalışmada hünnap bitkisinin yaprakları kullanılarak hazırlanan farklı konsantrasyonlardaki (5, 10, 25, 50 ve 100 μg/ml) ekstraktlar ile insan nötrofil hücresi kullanılarak çeşitli in vitro immün testleri yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda hünnap bitkisinin yapraklarından hazırlanan 5-50 μg/ml konsantrasyon aralığındaki ekstraktın insan nötrofillerinin kemotaktik, fagositik ve intraselüler yok etme aktivitesini uyardığı ve ayrıca hidroalkolik ekstraktın, nötrofil fagositik fonksiyonunu artırarak hücre aracılı bağışıklık sistemini uyardığı sonucuna varılmıştır (Ganachari ve ark., 2004). Kronik yorgunluk sendromu (CFS), fiziksel ve psikolojik yorgunluklardan kaynaklanan bağışıklık sisteminin baskılanması ile yakından ilişkili bir hastalıktır. Serbest radikallerin ve oksidatif stresin hastalık ile pozitif bir ilişkisi vardır. Çin’de yapılan çalışmalarda hünnap bitkisindeki polisakkaritlerin bağışıklık fonksiyonunu uyardığı ve antioksidan aktiviteyi geliştirdiği gösterilmiştir. Hünnap bitkisindeki yüksek orandaki antioksidan maddelerin, serbest radikallere karşı savunma olarak üretilen süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) ve malondialdehit (MDA) enzim aktivitesini ve doğal öldürücü (NK) hücrelerin aktivitelerini arttırdığı bulunmuştur (Chi ve ark., 2015).

Hünnap tam bir antioksidan deposu bir yiyecek. Limon kadar C vitamini kaynağı olan bu besin aynı zamanda A vitamini açısından da zengin bir besin.

hünnap

hünnap

Bağışıklık sistemini güçlendiren hünnap şimdi sıkı durun bağırsak sorunlarına da iyi geliyor..

İLGİLİ MAKALE  Bağırsak tembelliği nedir? Bağırsak tembelliğine ne iyi gelir?

Özellikle kabızlık problemi olan uyumadan önce bir avuç yerse sabaha kabızlık sorunu bitmiş ve rahatlıkla tuvalete çıkmış oluyor…

İzleyin: Mucizevi meyve hünnap! Ahmet Maranki faydalarını anlattı…

Hünnap Yararları Nelerdir?

  • Yapılan araştırmalarda bu harika meyvenin kilo vermeyi kolaylaştırarak kalp sağlığına iyi geldiği tespit edilmiştir
  • Kan dolaşımını düzenleyen hünnap diş ve kemik sağlığını korumakla birlikte kas sağlığımız içinde oldukça faydalıdır.
  • Diyet yapanlara bu yüzden yemeleri tavsiye edilir..

Unutmadan Hünnap ister kuru isterseniz yaş olarak tüketilebilen harika bir meyvedir…

Video: Hünnap Meyvesi & İşçilik ve Maliyet Yok