Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan çilek, rengiyle, kokusuyla ve nefis tadıyla gönüllerde taht kurmayı başaran bir meyvedir. Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nde üretilen çilek, yetiştirilmek için uygun iklim koşullarına ihtiyaç duyar. Ayrıca çilek yetiştirmek için tek bir ortam şartı da bulunmaz; çilek dış mekanda da iç mekanda da yetiştirilmeye uygundur. Sakinleştirici bir etkiye sahip olan çilek, yalnız başına tüketilmesinin yanında tatlılarda da sıkça tercih edilir. Bu sevilen meyveyi dışarıdan hormonlu olarak almak yerine evde kendiniz yetiştirmek isterseniz, çilek yetiştirmenin tüm ayrıntılarının bulunduğu yazımızı okuyabilirsiniz. İşte “Çilek nasıl yetiştirilir?” sorusunun cevabı.

Çilek nasıl yetiştirilir?

Çilek yetiştirmek için, ilk olarak doğal fide ya da çilek tohumu satın almalısınız. Doğal fide ya da çilek tohumu satın almak için de çiçekçilerden tohum ya da bu iş ile uğraşan tarım çalışanlarından çilek fidesi edinebilirsiniz. Bu konuda bir bilgilendirme yapmak gerekirse, her çilek saksıda yetiştirilmeye elverişli değildir. Saksıda yetiştirilebilen çilek çeşitleri bulunur. Eğer evde saksıda çilek yetiştirecekseniz, buna uygun olan çilek türlerini araştırıp ona göre bir tercihte bulunmalısınız. Saksıda yetiştirmeye uygun olan çilek çeşitleri ise, Osmanlı, yediveren ve dağ çileğidir. Çilek tohumu alırken bu tohumlardan almayı unutmayın. Çilek yetiştirilirken dikkat edilmesi icap eden bazı hususlar da bulunur.

Saksı seçimi

Çilek yetiştirme ile ilgili saksı seçimi önemlidir. Çilek yetiştirmek için saksı derinliği 20-25 santimetre olmalıdır.

Toprak seçimi

Çilek yetiştirme ile ilgili elbette ki toprak seçimi de önemlidir. Bu anlamda organik maddeler açısından zengin olan bir toprak seçilmesi gerekir. Bu toprağa torflu toprak da denir.

Çilek fidesi nasıl ekilir?

Çilek yetiştirmek için elbette ki fide ekilmelidir. Çilek için fideler çoğu zaman Mart ve Eylül ayları arasında ekilir. Buradaki önemli kıstas ise fidelerin köklerinin olup olmamasıdır. Eğer fide kökleri saksılıysa çilek fidesi dört mevsim boyunca ekilebilir. Çilek fidesini ekmek için öncelikle saksıyı torflu toprakla doldurun. Fideleri köklerine zarar vermeden toprağa yerleştirin. Kenarlarından hafifçe toprakla örtün ve ilk sulama işlemini yapın. Saksının büyüklüğüne göre 1 adet saksıya 1-3 arası çilek fidesi ekebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Sevgilinize özel kokteyl tarifleri... Kolay ama çok lezzetli

Çilek kaç günde bir sulanmalıdır?

Çileği doğru bir şekilde sulayabilmek için drenaj delikleri olan bir saksıya ekmelisiniz. Çilek nemli bir toprak istediğinden de toprağın sürekli nemli olması önemlidir. Nemli kalması gerek dedik ama çileği gereğinden fazla sulamak da köklerini çürütebilir. Sulama miktarını ve sıklığını ölçmek içinse parmak testi gerekir. Parmak testini gerçekleştirmek için işaret parmağınızı toprağa bastırın. Bu sırada eğer toprak kuru ise sulama yapılabilir. Ancak eğer toprak hala nemini koruyor ise sulama işlemini 1 gün sonra yapmak daha iyi bir seçenek olacaktır. Çilek güneşi çok seven bir meyve olduğu için de çileğinizi günde en az 5 – 6 saat güneşle buluşturmanız meyvenin sağlığı açısından çok önemlidir.

Çilek toplandıktan sonra budama nasıl yapılır?

Çilek tozlanma evresini atlattıktan 30 – 35 gün sonra olgunlaşma evresini de tamamlar. Çileği topladıktan sonra budama işlemi atlanmaması gereken bir işlemdir. Budama için ilk olarak çilekleri dikkatli bir şekilde toplayın. Topladıktan sonra çileğin kuruyan yaprakları dikkatli bir şekilde kopartın. En sonunda ise toprağı ara ara sulayıp nemlenmesini sağlayın. Budama işlemi bu kadar basit. Bu yöntem sayesinde aynı ürünle yıllarca mahsul alabilirsiniz.

Çileğin besin değerleri

Çileğin besin değerleri aşağıdaki gibidir:

Besin Değeri100 gramda1 Çay Bardağı (150 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori32 kcal48 kcal% 1.6
Karbonhidrat5.5 g0.8 g% 1.8
Lif2.0 g3.0 g% 8.0
Protein0.8 g1.2 g% 1.6
Yağ0.4 g0.6 g% 0.6
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini8.0 IU12.0 IU% 0.2
C Vitamini65.0 mg97.5 mg% 108.3
Potasyum145.0 mg217.5 mg% 4.1
Kalsiyum25.0 mg37.5 mg% 2.5
Demir1.0 mg1.4 mg% 5.3