Alzheimer hastalığı, parkinson hastalığı gibi unutkanlık temelli olan hastalıklar, günümüzde oldukça yaygın. Günümüz şartlarında yaşadığımız pek çok olumsuzluk ise bu hastalıkların temelini oluşturuyor. Yetersiz ve kötü beslenme, hava kirliliği, stres gibi faktörler bu hastalıkların yanı sıra unutkanlığa da sebep oluyor. Uzun ve kısa boyuttaki hafıza kayıplarını önlemek ve unutkanlığı tarihe gömmek için belli başlı öneriler sıralayacağız. İşte hafızanızı güçlendirecek ve geçmişe dair tüm anıları hatırlatacak olan uygulamalar.

Bu uygulamalar hafızanızı güçlendirecek

Aşağıda sıralayacağımız uygulamalar sayesinde pek çok unutkanlık hastalığını önleyecek ve hafızanızı güçlendireceksiniz.

Klasik müzik dinleyin

Araştırmalara göre klasik müzik dinlemek, hafızayı güçlendiriyor. Bu yüzden hem bünyeye dinginlik vermesi hem de hafızayı güçlendirmesi için klasik müzik dinleyin.

Gülün, mutlu olun

Gülmek stresi artıran kortizol seviyesinin azalmasına yardım eder ve kortizol seviyesinin azalması ise hafızayı güçlendirir. Çünkü stresin azalması, stres hafızayı zayıflattığından hafızanın güçlenmesine sağlıyor. Hafızayı güçlendirmek için gülebildiğiniz kadar gülün.

Yeni bir dil öğrenin

Yeni bir dil öğrenmek, beynin olduğundan çok daha işlevsel olmasını sağlar. Yalnızca yeni bir dil değil, öğrenilen her şey beynin çalışmasına destek olur ve yeni şeyler öğrenen beyin hafızanın kapasitesini artırır.

Nefes alın

Derin derin nefes almak, beyinde meditasyon izlenimi yaratır. Derin nefes almak ve meditasyon ise, beynin hafızayla ilgili bölümü olan hipokampusun gelişmesinine destek olur ve hafızayı güçlendirir.

Televizyon izlemeyi azaltın

Araştırmalara göre televizyon izlemek alzheimer riskini oldukça artırıyor. İleri yaşlarda alzheimer olmamak için televizyon izlemeyi azaltın. Bunun yerine hafıza için faydalı olan etkinliklere yönelin.

Egzersiz yapın

Her türlü egzersizi düzenli olarak yapmak, beyin aktivitelerinin oranını yüzde 40 ile 50 arasında artırır.

Düzenli ve yeterli uyuyun

İyi ve yeterli uyumak, insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Ayrıca uyku esnasında amiloid üretilir ve bu amiloidler beyni koruyor. Dolayısıyla da hafızanın canlı kalmasına yardımcı oluyor.

Dans edin

Dans denen aktivite hem çeşitlerine göre pek çok kurala sahip olan hem de bol hareket içeren dans, beyin fonksiyonlarının doğru çalışmasını ve beyne daha fazla kan gitmesini sağlıyor.

İLGİLİ MAKALE  Akıllı telefonunuzun hafızası hemen doluyorsa. İşte hafıza sorununa çözümler (Kaynak: soru.com.tr)

Enstrüman çalmaya başlayın

Araştırmalara göre, 10 yıldan daha fazla müzik aleti çalan kişiler ile az çalanlar ya da hiç çalmayanların beyin aktivitelerinde büyük farklar bulunuyor. Müzik aleti çalmak ve olanları hafızaya aktarmak arasında ciddi bir bağ saptandı.

Biberiye koklayın

Britanya Psikoloji Grubu’nun yapmış olduğu bir araştırmaya göre, biberiye yağı koklamak hafızayı büyük ölçüde artırıyor.

Örgü örün

Örgü örmek sakinleştirir ve beyni çalıştırır. Örgü örmeye başlayın ve bunu mümkünse daha karmaşık modellerle zenginleştirin.

Kitap okuyun

Kitap okumak zihni çalıştır. Ancak burada kast edilen kitap okuma, nitelikli ve beyni gerçekten çalıştıracak düzeyde kitaplar okumaktır. Bu yüzden romana ek olarak ilgi duyduğunuz alanlarda yazılan bilimsel makaleler okumanız tavsiye edilir. Bu şekilde hafıza büyük ölçüde güçlenir.

Sosyalleşmek

Araştırmalar göz önüne alındığında, sosyal hayatta aktif olan kişilerin hafızaları daha güçlü ve alzheimer veya parkinson gibi hastalıklara yakalanma riskleri çok daha az bulundu.

Hafıza güçlendiren gıdalar

  • Omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan balık.
  • E vitamini içeren ceviz, badem ve yer fıstığı gibi kuruyemişler.
  • B12 vitamini yönünden zengin olan kırmızı et, tavuk, yoğurt ve yumurta.
  • Polifenoller içeren bitter çikolata, ananas, tarçın, havuç, yeşil ve siyah çay.
  • D vitamini
  • E vitamini içeren bulgur, esmer pirinç, karabuğday, çavdar, kinoa, yulaf gibi tahıllar.
  • Kırmızı meyvelerin tümü