Son dönemlerin en popüler hastalıklarından bir tanesi olan şeker hastalığı, yanlış beslenme ve düzensiz ilaç kullanımı dolayısıyla çok daha fazla etkilerini insanlar üzerinde göstermeye başlamıştır. Bilhassa yeme içme düzeneğine dikkat edilmemesi durumunda kişinin sağlığıyla alakalı problemlerin yaşamasına neden olan bu durum, kişinin hayatını büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. Şeker hastalığına yenik düşmemek ve hayatı çok daha kaliteli yaşamak için bu gıdaları tüketmeye özen gösterin. İşte şeker hastalığına iyi gelen o besinler…

Şeker hastalığına neler sebep olur?

Şeker hastalığının oluşmasına ve kişinin şeker hastası olmasına neden olan belli başlı faktörler yer almaktadır. Bu faktörlere dikkat edilmemesi durumunda kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olurken, kişinin sağlığında belli başlı problemlerin oluşmasına neden olmaktadır. İşte şeker hastalığına neden olan faktörler;

  • Şeker ve tatlılar
  • Rafine karbonhidratlar, yani beyaz undan yapılan ekmek, hamur işi ve makarna gibi gıdalar
  • İşlenmiş beyaz pirinç
  • Şekerli meşrubatlar
  • Trans yağlar
  • Hayvansal yağlar
  • Peynir, kırmızı et, işlenmiş etler
  • Yumurta
  • Hareketsizlik

Şeker hastalığına neden olan durumlar arasında karbonhidratların olabileceği gibi şekerler ve proteinler de yer almaktadır. Karbonhidratlar ve şekerler kan şekerinin yükselmesine neden olurken tek başına şeker hastalığının oluşmasına neden olmamaktadır. İnsülin direnci ve şeker hastalığının oluşmasına neden olan durumların başında hücresel yağlanma gelmektedir.

Şeker hastalığına iyi gelen besinler nelerdir?

1- Brokoli

Brokoli kalorisi çok düşük ancak vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin oldukça sağlıklı bir besindir. İçeriğinde bulunan lifler sayesinde büyük bir sağlık deposu olan brokoli sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olurken şeker ve kolesterol emiliminin engellemesine yardımcı olurken, şeker yükselmesinin önüne geçmektedir. Haftada 2 – 3 öğün olmak üzere tükettiğiniz brokoli şeker hastalığının ve daha pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olmaktadır.

2- Yulaf

Kompleks bir karbonhidrat olan yulaf ezmesi, glisemik indeksi düşük olmasıyla beraber lifler açısından oldukça zengin bir gıdadır. Yulaf ezmesini günlük beslenme periyodunuza dahil etmeniz kişinin sağlıklı bir yaşam sürmesine ve vücudunu şeker hastalığına karşı korumaya yardımcı olmaktadır.

3- Bakliyat

Fasulye, mercimek, nohut gibi gıdalar glisemik indeksi ve içeriğinde barındırdığı kalorileri düşük bir besin olurken içerisinde bulundurduğu lifler açısından oldukça yüksektir. Vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından açısından da oldukça yüksektir. Bakliyatların içerisinde yer alan kompleks karbonhidratlar ve lifler bağırsaklarda bulunan probiyotik gıdalara çok önemli bir gıda teşkil etmektedirler.

İLGİLİ MAKALE  Chemex nedir, chemex ile filtre kahve yapımı

4- Keten tohumu

Yapılan araştırmalar sonucunda günde sadece 30 gram kadar tüketilen taze çekilmiş keten tohumu, kan şekerinin yüzde 10 kadar düşürdüğü belirlenmiştir. Keten tohumunu düzenli olarak tüketirken yoğurtun içerisine karıştırabileceğiniz gibi salatalara ekleyerek kolayca tüketmeniz mümkündür.

5- Kuruyemiş

Başta ceviz olmak üzere kuruyemişler içerdikleri doymamış yağlar, vitamin, mineral, antioksidan ve lif içeriğiyle tam manasıyla büyük bir antioksidan kaynağıdır. Mekanizması tam anlaşılamamakla birlikte kuruyemişlerin içerisinde yer alan makro ve mikro besinlerin birlikte hareket ederek kan şekeri üzerinde oldukça önemli etkilerinin olduğu belirlenmiştir.

6- Tarçın

Büyük bir antioksidan deposu olan tarçın insan sağlığına büyük ölçüde faydalı etkileri bulunan sağlık deposu olurken, şeker seviyesinin dengelenmesine yardımcı olurken şeker ihtiyacının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için tarçın tüketmeyi kesinlikle ihmal etmeyin.

7- Türk kahvesi

İnsan sağlığına pek çok faydası olan Türk kahvesinin, düzenli olarak tüketilmesi durumunda kişide şeker hastalığının oluşmasına engel olduğu belirlenmiştir. Türk kahvesini düzenli olarak tükettiğinizde sindirim sisteminin sistematik çalışmasına katkı sağlarken aynı zamanda şeker seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

Video: ŞEKER DÜŞÜREN 7 SÜPER GIDA! – (Şeker Hastalığına Ne İyi Gelir?) / 5 Dakikada Sağlık

Bu makalemiz bilgilendirme niteliğindedir. Sağlık sorunlarınızla ilgili mutlaka doktorunuza danışınız.