Kilo vermek ve hem sağlıklı hem de fit bir vücuda ulaşmak pek çoğumuzun isteği. Hal böyle olunca, diyetler ve spor programları herkesin hayatına dahil olmaya başladı. Akşam yemeği menüsüne dikkat etmek bu konuda oldukça önemlidir. Dr. Ayşegül Çoruhlu, akşam yemeği menüsünün nasıl olması gerektiğini söyledi. İşte, Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun kilo vermek için akşam yemeği menüsünün nasıl olması gerektiğine dair verdiği önemli tavsiyeler.

“Son öğün 17.00’de”

Çoruhlu, sözlerine “Son öğün saat 17.00’de yenmeli. Kan şekerimiz yemek yedikten sonraki iki saatte normale dönsün ve karaciğerdeki şeker depomuz bitsin ve gece uyurken de yağ yakalım diye. Yani akşam yemeğini erken yeme sebebimiz, yemekten sonra kandaki şekeri ve karaciğerdeki depo olan şekeri vücudun kullanabilmesi için ona zaman vermektir. Demek ki son öğün ne kadar az karbonhidratlı olursa, biz gece boyunca yağ yakma faslına o kadar kolay geçeriz. Çünkü biz son öğünde çok karbonhidrat tüketirsek hem kan şekeri yükselir hem de karaciğerdeki depomuz bir önceki açlıkta azalmışsa yine yerine dolar. Dolayısıyla son öğünde karbonhidratsız olmak, bizim gece boyunca yağ yakmamız için iyi bir seçenek olur.” diyerek başladı.

“Kuruyemişler ve bakliyatlar da karbonhidrattır”

Ayşegül Çoruhlu, sözlerine “Genelde insanlar karbonhidratsız dendiğinde unsuz ve şekersiz diye düşünür. Kuruyemiş unlu mudur? Badem, fındık, fıstık un olabilen bir şey mi? Evet. Onların içinde kendi unları var. Demek ki aslında kuruyemişler de özünde unludur. Sağlıklıdır ama içinde un vardır. Baklagillerin zaten öyle olduğunu biliyoruz. Baklagillerin zaten tamamı unludur. Kuruyemişler gibi aklımıza gelmeyen, yağını mesele ettiğimiz kestane de sırf undur. Bir şey un ise kompleks de olsa karbonhidrattır. Amacımız ise akşam karbonhidrat yememek. Baklagil ve kuruyemişleri, gündüz tüketmeliyiz. Akşam bunları yememeliyiz. İyi de olsa unlu yemeyelim ki karbonhidratsız beslenmeye uyalım. Aynı zamanda patates de unludur. Pirincin zaten un olduğunu biliyoruz. Salatalık da da çok az da olsa karbonhidrat var ama biz burada minimize etmeye çalışıyoruz.” diye devam etti.

Çoruhlu, “Unlular dışında sütlülerde karbonhidrat var mıdır? Sütlü denince peynir ve yoğurt özellikle aklımıza gelir. Sütte laktoz var. Peynirde ise galaktoz var. Ana konumuz ise glikoz. Hepsinin sonu dikkat ederseniz “oz” ile bitiyor. Oz ile biten her şey şekerlemedir. Glikozdan kaçıyoruz ama sütteki laktoz ve peynirdeki galaktozdan da uzak durmalıyız bu öğünde. Sütün ve peynirin içindeki yağı ve şekeri fark etmediğiniz için onu sırf protein sanıyor olabilirsiniz. Halbuki aynı kuruyemişlerde olduğu gibi, süt grubunda da protein, yağ ve şeker aynı gruptadır. Karbonhidrat ve şeker olarak meyveleri de gösterebiliriz. Bazı meyvelerde hem glikoz olabilir hem de fruktoz vardır. Meyve iyidir tabii ama biz meyveyi gece yediğimiz zaman içerisindeki glikoz ve fruktoz iyi de olsa yine “oz” ile bittiği için tıpkı sütteki gibi yine bize karbonhidrat verecek. Demek ki akşam dediğimiz öğünde unlu, şekerli, pasta, börek, makarna, ekmek yemiyor olmamız bir şey değiştirmiyor. Mesela hurma iyi ve sağlıklı bir meyve ama hurmanın içerisindeki glikoz ve fruktoz yüksek bir değere sahip. Pekmez ve bal da o saatte uygun değil. Dolayısıyla sağlıklı da olsa unlu şekerli şeylerden bahsettiğimizde hemen bu besinleri hatırlamamız lazım. Ben burada bir yiyeceğe kötü veya iyi demedim. Sadece hangi yiyeceklerin içinde karbonhidrata dönüşecek olan hammadde vardır konusundan bahsettim. Buradaki amacımız, akşam yemeğinde glikoza dönüşecek olan yiyeceklerin miktarını minimumda tutalım ki kan şekerimiz yükselmesin ve karaciğerdeki şeker depolarımız dolmasın. Bizim uykuda ve aç kaldığımız anda vücudumuz daha çok iç organ yağlarını, karaciğer yağlarını veya kötü tüm yağları yaksın. Sizler uykudayken zaten gece bile yeseniz yağ yakma moduna geçmişsinizdir. Uykunun amacı odur. Kış uykusundaki hayvanlar gibi düşünün. Onların tüm kış yağlarını yakmaları gibi biz de her gece küçük küçük yağ yakıyoruz. Tavsiyem akşam 5’i geçmemeniz ama gecikseniz bile iyi kötü fark etmeksizin karbonhidrat almamanız.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

İLGİLİ MAKALE  Lokmalarınızı sayarak kilo verin! Dr. Ayşegül Çoruhlu, çiğneyerek kilo vermenin önemine değindi (Kaynak: soru.com.tr)

Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun akşam yemeği menüsünün nasıl olması gerektiğinden bahsettiği videoya buradan ulaşabilirsiniz: