Dünyada en çok satışı gerçekleşen akıllı telefon serilerinden biri olan iPhone, yeni ailesini de piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. Ancak iPhone 14 ailesinin çıkış tarihi, beklenenden daha geç olabilir. Keza Çin ve Tayvan krizi nedeni ile iPhone 14 ailesinin üretiminde gecikmeler yaşanabilir. Bunlara ek olarak yapılan haberlere göre, iPhone 14’ün ana modelinin fiyatı iPhone 13 ile aynı olacak. Fakat iPhone 14, Türkiye’de iPhone 13’ten çok daha pahalı olacak. Bu yazımızda sizlere, neden iPhone 14’ün fiyatının dünyada aynı olmasına rağmen Türkiye’de çok daha pahalıya satılacağını açıkladık.

Lansmana iki ay kaldı

Apple, genellikle yeni model iPhone’larını yılın son çeyreğinde tanıtıp piyasaya sürüyor. tahminlere göre de apple, iPhone 14 ailesinin lansmanını önümüzdeki 2 ay içerisinde yapmaya başlayacak. Bunlara ek olarak iPhone 14’ün lansmanı ile beraber, Apple marka mobil ürünlerde kullanılan iOS işletimim sisteminin yeni sürümünün tanıtımı da yapılabilir.

iPhone 14’ün fiyatı ile ilgili söylentiler var

Apple hayranları, son birkaç iPhone serisindeki çok yüksek fiyatlardan şikayetçi. Bunun en büyük sebebi ise ülkemizde artan enflasyon ve çok yüksek olan dolar kuru. Ancak Apple, dünyada iPhone fiyatlarını hemen hemen aynı tutuyor. Bu yüzden de Apple, dünyada satılacak olan iPhone 14 fiyatlarını da aynı politika ile belirleyecek. neredeyse iPhone 12’den beri aynı politikayı izleyen Apple, önümüzdeki birkaç sene boyunca aynı politika ile akıllı telefon satmayı planlamakta.

Apple’ın politikası bu şekilde işlese de ülkemizdeki her yeni iPhone’un fiyatı, önceki seriden çok daha pahalı bir şekilde satılmaktadır. Apple kullanıcıları da bu durumdan muzdarip olacak ki konunun nedeni araştırmaya başladılar. Şu an teknoloji severlerin kafasındaki en büyük soru, “neden iPhone fiyatları dünyada aynı kalıp Türkiye’de artıyor?”

‘Naver’ isimli Güney Koreli bir blog yazarı, küresel iPhone satışlarının düşmemesi ve yeni modele olan talebin artması için iPhone 14 ailesinin ana modelinin fiyatın, iPhone 13 serisinin ana modelinin fiyatı ile aynı tutacak. son birkaç yıldır bu politika ile devam eden Apple’da işler gayet yolunda. Hala dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olmaları da bu politikanın ne kadar doğru işlediğini göstermektedir.

İLGİLİ MAKALE  ÖTV olmasaydı iPhone fiyatları ne kadar olurdu?

Apple’ın bu politikayı izlemesinin en önemli nedeni, artan enflasyona rağmen küresel piyasadaki pazar payını korumak. Korumanın dışında enflasyona rağmen bu politika ile devam etmek, Apple’ın yakın bir zamanda pazar payını genişleteceğinin sinyalini veriyor. Fakat ülkemizdeki dolar kuru, Apple’ın Türkiye’de bu politikayı izlemesini engelleyebilir. İşin içinde Türkiye’nin neredeyse 3 haneli enflasyon oranları da devreye girince, Apple Türkiye yeni iPhone fiyatlarını eski iPhone 13 fiyatları ile aynı yapamıyor.

Haberler doğruysa iPhone 14 fiyatı ne kadar olur?

iPhone 13 de dolar bazında bakıldığında, iPhone 12 ile aynı fiyattan atışa sunulmuştu. fakat ülkemizde dolar kurunun sürekli olarak artması, Apple’ın Türkiye’de bu politikayı izlemesini engelliyor. Eğer bütün dünyada iPhone 13 ile iPhone 14 fiyatları aynı olsa bile Türkiye’de bu durum maalesef gerçekleşmeyecek.

  • iPhone 12, Türkiye’de satışa sunulduğunda dolar 7,57 idi. 20 kasım 2020 tarihinde satışa sunulan iPhone 12’nin fiyatı ise 10.999 TL idi. Bu rakam da yaklaşık bin 452 dolara tekabül ediyor.
  • iPhone 13’ün Türkiyedeki çıkış tarihi ise 14 Eylül 2021’di. iPhone 13 Türkiye pazarında satışa sunulmaya başlandığında dolar kuru, 8,43 idi. iPhone 13 o gün 11 bin 999 TL fiyat etiketi ile satışa sunulmuştu. Bu fiyat da bin 423 dolara tekabül ediyor.
  • Şu an Türkiye’deki iPhone 13 fiyatları, 22 bin 499 TL. iPhone 13 fiyatları ülkemizde ikiye katlanmış gibi görünsede dolar bazında bir düşüş var. Türkiye’deki iPhone 13’ler, şu an da yaklaşık bin  252 dolara satılmaktadır.
  • iPhone 14’ün de bu fiyat bandında satılacağını düşüncek olursak, iPhone 14 satın alabilmek için cebinizden 25 bin Tl ile 28 bin TL arasında bir para vermeniz gerekebilir. Tabii ki de bu fiyat, Türkiye’nin şu an ki dolar kuruna göre hesaplanmıştır.