iPhone kullanıcıları, cihazları tarafından desteklenen şekilde uygulamalarına şifre koyabilirler. Koyulacak olan şifreler sayesinde; içeriklerin şifreyi bilmeyen kişilerden sakınılması, dosyaların daha güvenli olarak saklanması ve uygulama içi verilerin yalnızca belirli kişilerce görüntülenmesi sağlanabilir. Uygulama şifrelerinde bazı standartlar dahilinde şifre koyulması gerekirken; nasıl şifre koyulabileceği, hangi yöntemler sonucunda uygulamaların şifrelendirilebilir olacağı ve şifrelendirme sonrasında hangi durumların yaşanacağı araştırılmalıdır.

iPhone’da Uygulamalara Şifre Koyma Yöntemleri

İphone cihazlarda uygulamaya şifre koyma yöntemleri, yalnızca bir seçenekle sınırlı kalan yöntemlerden değildir.

Uygulamalara şifre koyulurken tercih edilebilecek yöntemlerse şunlardır:

  • Şifre koyma amacıyla geliştirilmiş yazılımlar içeren özel bir uygulamanın cihaza indirilmesi ve bu uygulamanın diğer uygulamalarla bağlantısı açılarak şifrelerin koyulması
  • Doğrudan cihaz üzerinde yer alan ve ayarlar kısmına bağlı olan alandan şifre koyulması
  • İnternet üzerinden online şifrelerin yüklenmesi
  • Uygulama içerisindeki her dosyanın veya içeriğin ayrı ayrı şifrelendirilmesi

Olacak şekilde, üç ayrı yöntem kullanılarak iPhone’da uygulamalara şifre koymak mümkündür.

iPhone'da uygulamalara nasıl şifre koyulur?

iPhone’da uygulamalara nasıl şifre koyulur?

iPhone’da Uygulamalara Şifre Koyulurken Gerekenler Nelerdir?

iPhone kullanıcılarının, uygulamaları için şifre edinmek istedikleri durumlarda temin etmesi şart olan gerekler vardır. İnternet bağlantısı, hem cihazın kullanılması hem de uygulamaların şifrelenmesi için çoğu zaman gerekir. Buna ek olarak, oluşturulmak istenen şifre içeriklerine karar verilmesi de gerekir. Ayrıca, yeni bir uygulama indirileceği zamanlarda; cihaz üzerinde uygulama boyutu kadar hafıza alanının olması, uygulamanın indirilmesine yetecek düzeyde internet kotasının olması ve uygulamalar arası bağlantı iznine onay verilmesi de gerekir. Gerekenler bu şekildeyken, nasıl şifre koyulacağı da adım adım uygulanarak uygulamaların güvence altına alınması sağlanacaktır.

iPhone’da Uygulamalara Şifre Koyma Adımları Nelerdir?

iPhone kullanıcıları, uygulamalarını şifrelendirmeden önce tüm olanakları hazır etmiş olarak işlem adımlarına geçmelidirler. Bu aşamada, yeni bir uygulama sayesinde mevcut olan uygulamalara şifre koyulmak istendiğinde; hafızasında yeterli alan olan cihaz üzerinden uygulama indirme alanına girilir. Uygulama aramalarına ‘uygulama şifre koyma’ yazılır ve sorgulanır. Ortaya çıkan ve cihaza indirildiği zaman uyumlu çalışabilecek olan uygulamalardan bir tanesi seçilir ve iPhone cihaza indirilir. İndirme tamamlandıktan hemen sonra, indirilen uygulama açılır ve ekran üzerinde beliren ‘Bu uygulamanın diğer uygulamalara erişimine izin ver.’ seçeneği onaylanır. Onay tamamlandıktan sonra, ekran üzerinde cihazda bulunan tüm uygulamaların alfabetik olarak sıralandığı görülür.

İLGİLİ MAKALE  Android'den iPhone'a geçmek için nedenler

Şifrelendirilmek istenen uygulamaların teker teker seçilmesi tamamlanır ve şifrelendirme için ‘Tamam’ seçeneği tuşlanır. Bu aşamada, uygulamaların güvenliğinde hangi şifrenin koyulacağına karar verilir. Daha sonra kontrol etmek amaçlı, şifre istemesi planlanan uygulamaya gidilir ve şifre doğrulamasıyla kontrol sağlanır. Eğer doğrudan ayarlar kısmından şifre koyma yapılacaksa, cihazın kendisinde yer alan ayarlar alanına geçilir. Şifre ve güvenlik başlığı altında bulunan alanda, alt kısımda uygulamaların bulunduğu fark edilmelidir. Şifrelenmesi istenen uygulamaya tıklanır ve her bir uygulama için tek tek şifrelendirme yapılır.

İzleyin: iPhone’da Uygulama Kilitleme, Şifreleme Nasıl Yapılır? Programsız!

iPhone’da Uygulamalara Hangi Şifreler Koyulabilir?

iPhone’da uygulamalar için tercih edilecek her şifrenin belirli standartlara uygun olarak belirlenmesi zorunludur. Öncelikle, her şifrenin en azından sekiz karakterden oluşarak belirlenmesi gerekir. En az sekiz karakter içeren şifreler için ise, en üst limit olarak yirmi dört tane karakterin kullanılması gerekir. Burada, seçilecek olan karakterlerin; en az bir tane büyük ve bir tane küçük harf olacak şekilde, en az bir tane sesli harf ve bir tane rakam olacak şekilde belirlenmesi gerekir.

Ayrıca, nokta ve virgül gibi simgeler içerisinden de bir tane noktalama işaretinin olması gerekir. Burada dikkat edilecek karakter seçim durumu, seçilecek olan karakterin bilgisayar ortamında iki tane tuş kullanılarak yapılamayacak olanlardan seçilmemesi gerektiğidir. Yani; soru işareti, ünlem, yıldız işareti ve benzer işaretlerin, bu işaretler gibi bilgisayarda en az iki tane tuşun aktif kullanımına dayanan karakterlerin kullanılması mümkün değildir. Bu aralıklar göz önünde tutularak, uygulamalar için geçerli şifreler oluşturulabilir.

Seyredin: iPhone’da Uygulama Kilitleme 2021 | Tüm Uygulamaları Şifreleyin!

iPhone’da Uygulamalara Şifre Koyulduğunda Neler Olur?

iPhone’da, uygulamalara tanımlanan şifrelerden sonra ortaya çıkacak belli başlı durumlar vardır. Öncelikle, şifreyi tam olarak bilmeyen bir kullanıcının uygulamaya erişimi mümkün değildir. Şifrenin üst üste üç defa yanlış olarak tuşlanması durumunda ise, doğru şifre girilene kadar uygulama kendisini kilit altına alır ve doğru şifre girildiğinde de şifre yenilemesi yapılmalıdır.

İLGİLİ MAKALE  Instagram şifre nasıl değiştirilir?

Ayrıca, şifrelenen uygulama içerisindeki verilerin bilgisayar ortamında doğrudan görünür olması da ortadan kaldırılır. Burada, herhangi bir ara kablo yardımıyla bilgisayar üzerinden uygulama içeriklerine erişilmesi sorunu da önlenmiş olur. Şifre koyulduktan sonra uygulamalarda görülen bir diğer durum da, uygulamaya yapılacak her giriş çıkış aşamasında mutlaka şifrenin yeniden girilmesi gerekir.