Akıllı telefon satın alırken birçok detayı kontrol ediyoruz. Kamera, işlemci, hafıza, depolama ve daha birçok kaleme dikkat etmekteyiz. Bu dikkat ettiğimiz detaylar arasında batarya da bulunmaktadır. Akıllı telefonların bataryaları oldukça önemli. batarya kapasitesi mAh değeri ile ölçülmektedir. Herhangi bir akıllı telefonun batarya kapasitesi ne kadar yüksekse, akıllı telefon o kadar uzun süre dayanacaktır. Ancak bataryaların mAh değeri ile akıllı telefonu kaç saat kullanabileceğiniz belli olmaz. Çünkü akıllı telefonun pil kullanım değerleri ve yazılımının ne kadar çok pil gücü tükettiği de oldukça önemli.

Sadece batarya kapasitesi önemli değil

Akıllı telefonların pil gücünü etkileyen birden fazla faktör bulunmaktadır. En önemli faktör ise akıllı telefonunuzun işlemci nanometresi. Eğer 4 nm üretim sürecinden geçmiş bir akıllı telefon, 6 nm üretim sürecinden geçmiş bir akıllı telefona göre çok daha düşük güç tüketimine sahip olacaktır. Bunlar ile beraber akıllı telefonların yazılımı da oldukça önemli. Eğer yazılım gereği arka planda çok fazla uygulama çalışıyorsa, akıllı telefonunuzun pili beklediğinizden çok daha hızlı bir şekilde tükenecektir. Bu yüzden akıllı telefonların batarya kapasitesi, tek başına akıllı telefonun pil performansını belli etmez. Ancak yine de batarya kapasitesi, bir akıllı telefon için en önemli pil performansı değerlerinden biridir.

Günlük kullanımda 10 ile 12 saat

5000 mAh’e sahip bataryası olan akıllı telefon, günümüz kullanıcılarının ortalaması ile birlikte bir kişinin günü çıkarmasını sağlayacaktır. Yaklaşık 10 ile 12 saat arasında kullanabileceğini bu telefonların kullanım sürelerini arttırmanız veya azaltmanız mümkün. Eğer akıllı telefonlarınızı çok daha az kullanıyor ve yüksek sistem gerektiren uygulamaları kullanmıyorsanız, en az 15 saat kadar akıllı telefonlarınızı kullanabilirsiniz. Ancak ekran parlaklığınız sürekli yüksek seviyelerde ve sisteminizi yoracak uygulamaları kullanıyorsanız, bu süreleri 8 ile 10 saat arasına düşürebilirsiniz. Ancak yine de söylemek gerekir ki 5000 mAh bataryası olan akıllı telefon, telefonu kullanma yoğunluğu ortalamasına göre yaklaşık olarak 10 ile 12 saat arasında bir kullanım süresi vaat etmektedir.

Pil sağlığını koruyun

Bataryanızın daha uzun süreler dayanmasını istiyorsanız, pil sağlığını korumanız gerekmektedir. Bunun için akıllı telefonlarınızı şarj etme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Çünkü yeni nesil akıllı telefonları şarj ederken, dikkat etmeniz gereken birçok husus bulunmaktadır. Bu hususlardan en belirgini ise akıllı telefonunuzun şarjını tamamen bitirmeden, yaklaşık yüzde 35 seviyelerindeyken şarj etmeye başlamak. Ayrıca şarj işlemini yüzde 85 seviyelerinde tamamlamanız, akıllı telefonlarınızın pil sağlığını kormanızı sağlayacaktır. Çünkü yeni nesil akıllı telefonların pil döngüleri vardır. Bu pil döngüleri ne kadar çok tamamlanırsa, akıllı telefonunuzun pilleri o kadar eskiyecektir. Fakat bu şekilde akıllı telefonunuzu şarj ederseniz pil döngüsü sürelerini uzatacak ve akıllı telefonunuzun pil sağlığını çok iyi bir şekilde korumuş olacaksınız.

İLGİLİ MAKALE  Andoid 13 nasıl olacak? İşte Android 13'ten ilk detaylar

Yüksek kapasiteli bataryaya sahip güncel cihazlar

  • Samsung Galaxy M51 – 7000 mAh
  • Realme C25s – 6000 mAh
  • Samsung Galaxy M21/ M31s – 6000 mAh
  • Poco M3 – 6000 mAh
  • Redmi 9T – 6000 mAh
  • Xiaomi Mi Note 10 Lite – 5260 mAh
  • Infinix Note 8i – 5200 mAh
  • Poco X3 Pro – 5160 mAh
  • Redmi Note 11 Pro – 5160 mAh
  • General Mobile GM 21 Plus – 5050 mAh
  • Huawei P Smart 2021 – 5000 mAh
  • Oppo A52/54 ve A72/74 – 5000mAh
  • Realme C15 – 6000mAh