Çılgın bir partiden sonra, tribünde tezahürat yaptıktan sonra ya da hastalıklar nedeni ile sesimiz belirli aralıklarda kısılabilir. Ses tellerinin yoğun şekilde çalışmaya zorlanmasından sonra yeteri kadar titreşememesinden kaynaklı ortaya çıkan bu sorun ise konuşarak yaşadığımız toplumda mutlaka büyük sorunlara yol açabilir. İletişim kuramamak hem canımızı sıkar hem de düşüncelerimizin içimizde kalmasından dolayı ne kendimizi ifade edebilir ne de işlerimizi kolaylıkla halledebiliriz. bu nedenle ses tellerine iyi bakılması oldukça önemlidir.

Ses kısılması nedenleri

Boğazımızda yer alan bir yapı olan gırtlaklarımızda bir ses kutusu ve bu kutunun içerisinde ise ses tellerimiz bulunur. Ses tellerinin çalışmasına zarar geldiğinde ise ses kısılmaları yaşarız ve bu sorun bazen geçici bazen kalıcı bir problem olarak karşımıza çıkar. Ses tellerinin aşırı çalıştırılması sonrasında yani konserlere gitmek, tribünlerde tezahürat yapmak gibi dış etkenlere bağlı olarak gerçekleşebilen ses kısılması aynı zamanda yeme içme alışkanlıklarına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Ses tellerinin aşırı çalışması sonrası oluşan kısıklıklar geçici türden ses kısılmaları olarak nitelendirilirken yeme içme alışkanlıkları ya da hastalıklar nedeni ile gerçekleşen türden ses kısılmaları ile kalıcı bir hasara yol açabilir. Ses kısıklığına yol açan nedenler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Reflü nedeni ile mideden yemek borusuna taşan mide asidi boğaza kadar yükselerek ses tellerinde tahriş ve buna bağlı olarak ses kısılmasına yol açabilir.
  • Aşırı sigara kullanımı ile sigara içerisindeki maddeler ses tellerine zarar vererek ses kısılmalarına yol açar. Aynı zamanda etkili bir konuşmayı da etkiler. Ses düzeninizin bozulmasına neden olur.
  • Kafeinli ve alkollü içeceklerin tüketilmesi sonucu içerdikleri asitlerden dolayı ses telleri tahriş olur ve sürekli hale getirilmesi durumunda ses kısıklığı da sürekli bir sorun olarak karşımıza çıkar.
  • Sosyal aktivitelere katılan insanların ortamın büyüsü ile yüksek sesler ve tezahüratlar ile eşlik etmeleri sonucu oluşan ses kısılmaları en yaygın tür olup genellikle geçici şekilde karşılaşılan bir türdür.
  • Toksik maddelerin solunması da aynı şekilde içerdikleri kimyasallar ile ses tellerini tahriş ederek kısılmalara neden olur.
  • Aşırı şekilde öksürük ses tellerini zorlayarak bu noktada hasara neden olur ve ses kısılmaları gerçekleşir.
  • Gırtlağa alınan fiziksel darbeler de ses kısılmalarına neden olan bir başka nedendir.
  • Bunların yanı sıra ses kısılmasının belirlenmiş bir nedeni yoksa ve bir anda ortaya çıkıyorsa bunun nedeni gırtlak bölgesinde ortaya çıkan bir hastalık olabilir. daha çok gırtlak kanseri olarak da bilinen Larinks hastalığına bağlı olarak ases kısılmaları meydana gelebilir ve bu belirti gözlendiği zaman doktora başvurarak tedavi almakta fayda vardır.
İLGİLİ MAKALE  Sivilce lekelerine ne iyi gelir? (Kaynak: izlehaber.com)

Ses kısılmasına karşı kullanılabilecek yöntemler

Ses kısılması gerçekleştikten sonra yapılabilecek ve evden çıkmanızı dahi gerektirmeden tedavi olmanızı sağlayacak doğal yöntemler her zaman mevcut. Fakat bu yöntemleri uygularken de dikkat edilmeli çünkü bilindiği gibi her şeyin fazlası zarar olabilir. İşte ses kısıklığına iyi gelen bazı yöntemler:

Tuzlu su ile gargara yapmak

Tuzlu su tazeleyici ve yaralara iyi geldiği bilinen bir yapıya sahiptir. bu yöntemi kullanmak için yarım su bardağı ılık suya yarım çay kaşığı tuz ilave edip eritmek ve bu çözeltiyi boğazda rahatlama hissedene kadar yudum yudum alarak tekrarlamak yeterli olacaktır.

Ballı papatya çayı

ılık içilen gıdaların tamamı boğaz ağrısına ve ses kısıklığına iyi gelerek bu bölgeyi tedavi etmeye yardım eder. Papatya gibi bitkisel çaylar da bu bölgedeki sinirleri yumuşatarak aynı zamanda iyileşmeyi de tetikliyor. İçerdiği antioksidan ile aynı zamanda iltihap riskini de azaltan papatya çayı içerisine bal da eklendiği zaman ideal bir tedavi olarak karşımıza çıkıyor.

Zencefil kökü

Zencefil kökü sağlıklı yapısı ile birçok hastalığın tedavisinde neredeyse binlerce yıldır kullanılan bir yöntem. İçeriği sayesinde gırtlak ve boğazda oluşan sorunları tedavi eder ve gırtlak kanseri riskini de düşürür. Taze zencefil kökünü soyup dilimlerseniz ve 5 dakika boyunca demlendirirseniz elde edeceğiniz çay sorunlarınızı çözecektir. Bu çaya bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.

Elma sirkesi

1 çay bardağı su içerisine 1-2 çorba kaşığı sirke ile 1 çay kaşığı bal ekleyerek bu karışımı günde 2-3 kez içmeniz halinde kolaylıkla ses kısıklığından kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda içerdiği antioksidan yapı ile elma sirkesi vücudu toksinlerden de temizliyor.

Sakin kalmak önemli

Ses tellerinin kısılması sonucunda konuşmak için kendinizi zorlamanız yalnızca durumun daha kötü bir hale gelmesine neden olacaktır. Bu durumda yapılması gereken ses tellerini zorlayacak aktivitelerden bir süre kaçınılması olmalıdır. Aynı zamanda çok sıcak içilen içecekler de ses tellerine zarar verirler bu nedenle içeceklerin ılık içilmesi her zaman daha iyi olacaktır. Boğaz ağrısı ve ses kısılması şikayetlerinden kaçınmak için soğuk ve sıcak tüketim yerine ılık tüketim tercih edilmelidir.