Mutfak temizliğinin diğer temizliklerden farklı olarak birkaç püf noktası bulunmaktadır. Mutfakta bulunan inatçı yağlardan şikayetçi pek çok insan bulunmaktadır. Esasında bu yağlardan kurtulmak sanılanın aksine çok da zor değildir. Sadece yapılması gereken ve uygulanması gereken birkaç tüyo bulunmaktadır. Bu tüyolar ile mutfak dolaplarında bulunan inatçı yağ lekelerinden kurtulmak oldukça kolay. Leziz yemeklerin piştiği ve belki de en çok vakit geçirilen yerlerden bir tanesi olan mutfağın temizliği zorlayıcı gözükmektedir. Oysaki bu büyük bir yanılgıdır. Mutfak dolaplarınızda bulunan yağ lekelerinden kurtulmak bu yöntemler ile oldukça kolay. İşte o mucize yöntemler…

Mutfak dolaplarına sıçrayan yağ lekelerinden nasıl kurtulunur?

Belki de temizliği en çok zor gibi görünen yağ lekeleri, sanılanın aksine çokta zorlayıcı değildir. Yağ lekelerinin oluşmaması için, kızartma yaptıktan ya da yağ lekesinin mutfak dolaplarına sıçradığını fark ettikten sonra direkt olarak silmek yağ lekesinin yer edinmesinin önüne geçecek ve bu lekenin inatçı olmasının önüne geçecektir. Eğer fark etmediyseniz sıçrayan yağ lekesi yer edindiyse o nokta da şu yöntemleri deneyebilirsiniz. Yağ sıçramış bölgeyi ılık bir su ve mikrofiber bez yardımıyla yağ sökücü kullanarak silebilirsiniz. Yağ sökücü kullanılabileceği gibi, bulaşık makinesinde kullandığınız tablet deterjanları, su içerisinde eritip ardından bu su ile temizleme yaptığınızda yağ lekelerinden kolaylıkla kurtulduğunuzu gözlemleyeceksiniz. Bu yöntem sayesinde inatçı görülen yağ lekelerinden kolaylıkla kurtulduğunuzu gözlemlemek mümkün. Mutfak dolaplarınızın malzemesinden kaynaklı olarak deforme olacağını düşünüyorsanız bir başka yöntem olarak bunu da deneyebilirsiniz. Derin bir kabın içerisine sıcağa yakın su doldurun ve üzerine katı beyaz sabun rendeleyin. Bu sabunun suyun içerisinde çözümlendiğinden emin olduktan sonra, yine mikrofiber bez yardımıyla güzelce silin. İnatçı gibi görülen yağ lekelerinden kolaylıkla kurtulacağınızı gözlemleyeceksiniz. Bu işlemi uyguladıktan sonra nemli olan dolaplarınızı kuru biz bezle silmek dolabınızın deforme olmasının da önüne geçebileceğinizi unutmayın.

Amerikan Mutfak

Mutfak dolaplarında yağ oluşumunu engellemek için neler yapılabilir?

Mutfak dolaplarında oluşan yağ lekelerinden kurtulmanın formülünü bilmek gibi, mutfak dolaplarında yağ lekesinin oluşumunu engellemek için neler yapılabilirin cevabını bilmek de bir hayli önemlidir. Yağ lekesinin temizlenmesinde çeşitli kimyasal maddeler kullanılabilirken, yağ lekesinin oluşumunun önüne geçmek içinde birtakım ince nüanslar bulunmaktadır. Bu ince nüansları şu şekilde açıklamak mümkündür. Yağ lekesinin mutfak dolabında olduğunu gözlemlediğiniz ilk anda nemli bir bezle silmeniz, yağ lekesinin mutfak dolabında yer edinmesinin önüne geçecek ve inatçı bir leke olma potansiyelinden çıkacaktır. Aynı zamanda her gün olmak şartıyla sadece yarım saatinizi mutfak dolaplarınıza ayırmak, mutfağın çok daha temiz görünmesinin yanı sıra sizi uzun periyotlarda yormasının da önüne geçecektir. Nemli bir bez yardımıyla, sadece yarım saatinizi ayırarak mutfak dolaplarınızı silip ardından, kurulama beziyle güzelce kuruttuktan sonra mutfak dolaplarınızın çok daha temiz ve daha parlak olduğunu gözlemleyeceksiniz.

İLGİLİ MAKALE  Duvarda oluşan küf lekelerini temizlemek için en etkili doğal yöntemler (Kaynak: soru.com.tr)

Mutfak dolaplarını temizlemek için nelere dikkat edilmeli?

Mutfak dolaplarına sıçrayan yağ lekelerinin temizlenmesinde dikkat edilmesi gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Yağ lekesini derinlemesine temizlemeye çalışırken, mutfak dolaplarının çizilmemesi hasar görmemesi de bir hayli önemlidir. Kullanılan kimyasal malzemelerin cinsi bu noktada oldukça önemlidir. Kullanılan temizlik malzemesinde aşındırıcı özellikte bulunan kimyasallardan kaçınırken, bu tarz bileşenlerin bulunduğu maddeleri mutfak dolaplarından uzak tutmak önemlidir. Mutfak dolaplarını çizdiği gibi aynı zamanda aşındırıcı özellikte kimyasal malzemeler kullanmak, cilt için de bir hayli olumsuz etkilerin yaşanmasına neden olmaktadır. Temizlik yaparken bu bileşenleri içermeyen maddeler kullanmaya özen göstermeniz sağlığınızı ve eşyalarınızın daha uzun vadeli kullanmanız için önemlidir.