Ev temizliği özellikle bayramlar ve ilkbahar dönemlerinde en ince ayrıntısına kadar yapılan ve artık gelenek halini almış temizlik türleridir. Saatler süren ve kolları sonraki günlerde bile ağrıtan bu tip temizliklerde ise en yorucu kısımlar duvar temizlikleri olur. Ellere alınan bezler ile dakikalarca duvarları silmek ve geçmeyen lekelerin sinirleri germesi sonrası ise bu gelenek işkence acısı vermeye başlayabilir. İşte bu acının en yoğun hissedildiği yer olarak karşımıza kararan duvarlar çıkıyor.

Duvar neden kararır?

Duvarlarda meydana gelen kararmalar aslında rutubet olarak adlandırılan durumlardır. Oda içerisindeki sıcak ve soğuk havanın çarpışarak yoğuşması sonucu ortaya çıkan bu rutubetler genellikle ilkbahar aylarında görülen ve geleneksel yıllık temizlikleri işkenceye çeviren cinsten lekelerdir. Rutubet aynı zamanda negatif su basıncı dediğimiz durumdan dolayı da kaynaklanabilir ve bu rutubet beraberinde duvarda küf oluşumunu da getirir. Alt ve üst dairelerden akan sular duvarlarda birikerek rutubet oluşumuna yol açabilir. Ev içerisinde pek çok neden rutubet oluşumuna neden olabileceği gibi rutubet üzerine uygulanan geçici çözümler de durumu daha kötü hale getirir.

Duvarların kararmasına neden olan bir başka durum ise oda içerisinde is birikmesidir. Genellikle sigara içilen odalarda oluşan bu tip kararma lekeleri duvara yapışarak kararmalara yol açar ve kolay kolay geçmezler. İşin sonunun tavan ve duvarları boyamaya kadar gitmesi ile sonuçlanan bu duruma karşı alınabilecek önlemler ve kolay temizleme konusunda belirli püf noktalar ise her zaman olduğu gibi mevcut alternatifler.

Duvardaki kararmaları temizleme yöntemleri

Duvarlarda rutubet ya da is nedeni ile oluşan kirli görüntüden kurtulmak aslında düşünüldüğü kadar zor değil. Doğru yardımcılara sahip oldukça kolaylıkla geçen lekelerden kurtulmak için kullanabileceğiniz bazı yöntemler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Karbonat ve sirke

Karbonat ve sirke temizliğin her alanında kullanılan mucizevi bir ikili. Bu iki asidik yapıdaki malzemeyi kullanarak kurtulamayacağınız leke yok desek yeridir. Bu karışımı kullanarak duvarları temizlemek için yapmanız gereken 1 litre kadar su içerisine 1 çay bardağı sirke ve 1 paket karbonat karıştırmak. Ardından duvar silmeye uygun bir bezi bu karışım içerisine batırıp çıkararak sadece nemi kalacak şekilde sıkın. Duvarlardaki lekeleri kolaylıkla çıkaracağına şahit olacağınız bu karışımı her temizlikte uygulayarak duvarlarda oluşan kararmaları tamamen geçirebilirsiniz. Bu karışımı kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta ise asit oranı yüksek olmasından dolayı duvar kağıtlarında kullanımının uygun olmadığı.

İLGİLİ MAKALE  Mutfak dolaplarını temizleme ve düzene koymanın en kolay yolları (Kaynak: soru.com.tr)

Nişasta

Nişasta su ile karıştığı zaman pürüzlü bir yapıya sahip bir karışım oluşur ve bu karışımı bulaşık teli görevi görecek şekilde kullanarak duvarlarda kuruyup kalmış kararmaları temizlemek mümkündür. Yapmanız gereken 1 litre su içerisine 2 yemek kaşığı nişasta eklemek ve iyice karıştırmak. Ardından bu karışımı bir bez kullanarak duvar temizliğinde kullanabilirsiniz.

Tuzlu su

Tuzlu su normal suya göre temizleme işlevi daha güçlü olan bir su çeşididir. Bu yöntemi kullanarak kolaylıkla duvarlardaki lekelerden kurtulabilir ve duvara kalıcı bir hasar vermemiş olursunuz. 3 su bardağı su içerisine 1 yemek kaşığı tuz atarak iyice karıştırın ve ardından bir süngerin sert kısmı ile bu karışımı dairesel hareketler kullanarak duvarınızda uygulayın. Eğer duvar boyanız su geçirmez ise ıslak, su geçiren bir yapısı var ise nemli şekilde süngeri uygulayabilirsiniz. Süngerden sonra hafif nemli bir bez ile duvarı silerek kararmalardan kurtulabilirsiniz.

Sabunlu su

Sabunun temizleyici kimyasal yapısını ılık su yardımı ile güçlendirebilir ve bu karışım ile duvarlarınızda oluşan kararma ve lekeleri temizleyebilirsiniz. Diğer alternatifler baz alındığında daha güçsüz görünen bu yöntem, çoğunlukla günlük temizlik ve geçici lekelerde yardımcı olabilecek bir çeşittir. Kuru bir bezi sabun karıştırdığınız ılık su içerisine daldırıp bekletin. 10 saniye sonra çıkardığınız bezi sıkarak nemli kalmasını sağlayın ve dairesel hareketler ile lekeye uygulayın.