Kaktüs bitkileri evlerde ve ofislerde kapalı alanlar için oldukça uygun bir salon bitkisidir. Bakımı konusunda oldukça kolay bakımı olması ve zorluklarda bile sağlıklı kalabilmesi insanlar tarafından en çok tercih edilen bitkiler arasında bulunmaktadır. Kaktüs bitkileri çok su ihtiyacı olmayan bakımları yerine getirildiği takdirde sağlıklı bir şekilde büyümeye devam eden kolay bir bitkidir. Kaktüsün bu bakımlarına özen gösterildiği ve dikkat edildiği zamanlarda kaktüsün uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşaması mümkün olan bitkidir.

Kaktüs Toprağı Nasıl Olmalı?

Kaktüs bitkisinin dönem dönem toprak değişimine ihtiyaç duyduğunu bilmelisiniz. İlk aldığınız gün toprak değişimi yapmanız gerekiyor. Eğer daha verimli bir kaktüs olmasını istiyorsanız saksı tabanına çakıl taşları yerleştirebilirsiniz. Toprağınızı bu çakıl taşlarının üstüne eklerseniz kaktüsünüzü fazla sulama yapmaktan korumuş olursunuz. Kaktüs bitkisini sık sık toprak değişimi yapmanız doğru olmayabilir. Nisan ayı kaktüs bitkisinin toprağını değiştirmek için en iyi aydır. Yılda bir veya 2 yılda bir bitkinizin toprağını değiştirebilirsiniz. Toprak seçimini yaparken kalın kum karışımlı toprak seçmeniz uygun olacaktır. Dönem dönem suni gübreleme yapabilirsiniz. Kaktüs toprağı mutlaka sıkıştırılmış olması gerekmektedir. Gevşek olan topraklarda kaktüs kökleri rahat yayılım yapacağı için daha fazla ve hemen büyüme yaparlar.

Kaktüs Bakımı

Kaktüs Bakımı

Kaktüs Nasıl Çoğalır?

Kaktüs bitkisinin çoğaltma işlemi kök kısmında oluşan yeni küçük bitkiyi ayırarak oluşur. Kök kısmından ayırmış olduğunuz kaktüsü başka bir saksıya dikerek çoğaltmış olursunuz. Ektiğiniz bu yeni kaktüse fazla vakit geçirmeden can suyu vermelisiniz. 2-3 gün geçtikten sonra yeni ekmiş olduğunuz kaktüs yeni saksısına alışmış olur ve büyümeye başlar. Bu işlemi Eylül ve Haziran aylarında yapmanız daha doğru olacaktır. Yeteri kadar vitamin alır ve özenle bakılırsa ilkbahar aylarında da kök kısımlarından yeni yavru verdiğini görebilirsiniz.

İzleyin: Kaktüs bakımı nasıl yapılır? Yeni başlayanlar için kaktüs bakımında temel bilgiler 🌵🌵🌵

Kaktüs Nasıl Sulanır?

Kaktüs sulama işlemi oldukça önemlidir. Saksı altındaki tabağa su koyup toprağın suyu emmesini bekleyip 3 saat sonra suyu boşaltmanız gerekmededir. Kaktüs bitkilerinin çürüme nedenleri arasında yanlış sulama sebepleri vardır. Kaktüs bitkisi suya karşı en dirençli bitkilerdendir. Diğer bitkilere göre daha az suya ihtiyaç duyarlar. Bunun en büyük sebebi kendi içinde suyu depolama özelliği olmasıdır. Sulama işleminde suyun kireçli olmamasına dikkat etmeliyiz. Çeşme suyu ile sulama yapılacak ise su mutlaka kaynatılmalıdır. Sulama işlemi bitkinin toprağı tamamen kuruduğu zaman yapılmalıdır.

İLGİLİ MAKALE  Demirhindi nedir, demirhindi çayı ve şerbeti nasıl yapılır, faydaları nelerdir? (Kaynak: soru.com.tr)

Kaktüste Saksı Nasıl Olmalıdır?

Kaktüs saksılarının küçük olması gerekiyor. Fakat kaktüs köklerini sıkıştıracak kadarda küçük olmamalıdır. Yeni almış olduğunuz kaktüsü ilk olarak bir büyük boy saksıya taşıyabilirsiniz. Saksı tabanının mutlaka delikli olması gerekiyor. Çünkü sulama işleminde yapılan tabağa su koyma bu deliklerden bitkinin köklerine ulaşabilmesi önem taşır. Kaktüs saksıları bitki büyüdükçe kademeli olarak değiştirilmelidir.

Kaktüs Nasıl Budanır?

Bitkinin şekli ve kalitesi için budama işlemi yapılması gerekir. Bitkinin budama işlemi için yeşil olduğu dönemlerde hastalıklı veya kurumuş olan bölgelerden başlanması en uygunudur. Kasım ve Mart aylarında bitki dinlenme dönemine girer. Nisan ve Ağustos aylarında yeşil olduğu döneme girer. Budama işlemi çok derin olmayacak şekilde yapılmalıdır. Küçük olan kaktüslerde daha dikkatli budama işlemi yapmalısınız.

Kaktüs Bakımı Püf Noktaları

Kaktüs Bakımı Püf Noktaları

Kaktüs Evde Nerede Durmalı?

Kaktüs genellikle çöl bitkisi olarak bilinir. Az yağışlı ve sıcak olan iklimlerde yetişirler. Kapalı ve rüzgar alan ortamlardan uzak tutmak gerekir. Kaktüs bulunduğu yerin en fazla güneş alan yerinde bulunmalıdır. Güneş ışığını yeterli şekilde alamayan kaktüsler doğru beslenemediği için solma ve kararma yapabilirler. Sağlıklı bir şekilde büyümesini istediğiniz kaktüslerinizi balkon ve pencere kenarlarına yerleştirmelisiniz. Balkon ve pencere kenarlarında bakılan kaktüsler kesinlikle güneşin dik ışıklarına maruz kalmamalıdırlar. Bunun için güneşin dik olduğu saatlerde kaktüsler gölge kısımlara alınmalıdırlar.

Çiçek Açan Kaktüsler Hangileridir?

Kaktüs denilince ilk akla gelen dikenli bitkiler olmasıdır. Kaktüslerin vücutlarında var olan dikenler diğer bitki türlerinden ayrılmasına sebep olurlar. Genel olarak her kaktüs çiçek açar sadece yerini sevmesi gerekmektedir. Çiçek açan birçok kaktüs türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Huernia transmutata: Çoğunlukla yaz ve sonbahar aylarında çiçek veren bu kaktüsler farklı renk ve büyüklükte çiçek verirler.
  • Stapelia gigantea: En hızlı ve en çok büyüyen kaktüs türüdür. Yaz aylarında çiçeklenmeye başlar ve sonbahar aylarına kadar devam ederler. Çiçeği yıldız şeklindedir.
  • Echinopsis: Tek günlük çiçek açan bu kaktüs türlerinin gövdesinde çiçekler bulunmaktadır. Soğuk hava şartlarına oldukça dayanıklı kaktüs türüdür.
  • Rebutia: Çok kolay çiçek açan bu kaktüs dekorasyon amacı ile en çok tercih edilen bitkidir. Gövdesindeki dikenler ince beyaz tüye benzer ve rengarenk çiçekler açar.
  • Peyote kaktüsü: İçerisinde yer alan zehirli maddeden dolayı halk arsında zehirli kaktüs olarak bilinir ve halüsinasyon görmeye sebep olur. Çiçek açması oldukça uzun yıllar gerektirir.
  • Gymnocalycium mihanovichii: Rengarenk çiçekleri ile dikkat çeken bu bitki sadece aşı ile üretilmektedir. Çoğunlukla teraryum süslemelerinde kullanılan bir bitkidir.
İLGİLİ MAKALE  Et yemeyi bıraktığınızda vücudunuzda ne olur? Bitki temelli beslenmenin 10 faydası

Bunlar gibi daha birçok çiçek açan kaktüs bitkisi bulunmaktadır. Yeter ki kaktüs bitkileri için yapılması gereken bakım ve özen yapıldığı müddetçe kaktüs bitkileri çiçek vermeye başlar.

Kaktüsün Bakımı Ve Püf Noktası Nelerdir?

Almış olduğunuz kaktüsü farklı bir saksıya dikip 1,2 gün boyunca su vermeyin. Eğer su verirseniz köklerde çürüme oluşur ve çürümesine neden sebep olabilirsiniz. Kaktüs bitkisinin toprağının nemli olması yeterlidir. Kaktüs bitkisinin birçoğu güneş ışınlarına ihtiyaç duyabilir. Daha küçük olan kaktüslerinizi çok güneşli yerde tutmak yerine arada bir güneşe çıkarmanız doğru olacaktır. İlkbahar aylarında en az haftada bir sulama yapmanız yeterli olacaktır. Tozlanan kaktüsleriniz sağlıklı ve verimli olmayabilirler. Mutlaka bitkinizi tozlardan arındırıp temizlemelisiniz.

Kaktüs Çiçek Açar Mı?

Kaktüs bitkisi hem çiçekli hem de çiçeksiz olan bitkilerdir. Kaktüs bitkiniz eğer çiçekli ise vakti geldiği zaman çiçek açacaktır. Rengarenk ve çeşit çeşit çiçek açan kaktüs bitkileri bulunmaktadır. Kaktüsünüzün yetişkin olması en önemli detaydır. Çünkü yavru olan kaktüsler çiçek açmazlar. Kaktüs bitkisi senede bir defa çiçek açar ve bu çiçeği 60 gün taşırlar. Kaktüs bitkisinin çiçek açtığını görebilmek için biraz sabırlı olmak gerekmektedir.

Seyredin: Kaktüsüm hiç büyümüyor diyorsanız!

Kaktüs Radyasyonu Çeker Mi?

Kaktüs ofislerde ve evlerde en çok bulunan bitkidir. Kaktüsün radyasyonu emdiği bilinmektedir. Kaktüs su barındıran bir bitki olduğu için radyasyonda su emdiği için kaktüs çok faydalıdır. Bu nedenden dolayı kaktüs ve radyasyon arasında böyle bir ilişki bulunmuştur. Bilimsek doğruluğu olmasa da kaktüsü evinizde ve iş yerlerinizde ortama şıklık vermesi için kullanabilirsiniz. Evinizde ve ofisinizde bulundurduğunuz kaktüs ortamdaki nemi dengeleyerek sizi rahatlatabilir. Özellikle kanser hastalarının ve hamilelerin bulundukları ortamda kaktüs olması daha uygun bulunmuştur.

Kaktüsün Faydaları Nelerdir?

Dikenli yapısı ile kaktüsün bir çok faydası bulunmaktadır. Bazı araştırmalar doğrultusunda kaktüs yaprakları dikkati bir şekilde tüketildiğinde birçok hastalığa şifa olabiliyor. Kaktüsün faydaları şunlardır:

  • Kaktüs bitkisinin kökleri beyin hücrelerini yeniler ve onarır
  • Kaktüsün yaprakları bağırsak ve midede olan iltihapları giderir
  • Kanserin vücuda yayılmasını engeller ve bedeninizi korumaya alır
  • Metabolizmayı hızlandırır
  • Kan şekerini dengede tutar

Dünyada yapılan araştırmalar sonucunda kaktüs bitkisinin daha birçok hastalığa çare olduğu açıklanmıştır. Hastalık risklerini aza indirdiği bilinmektedir.