Evlerin belirli alanlarında, genellikle duvar birleşme noktalarında ve tavanlarda oluşarak canımızı sıkan küflenmeler hem göz zevkimizi hem de sağlığımızı tehdit eden durumlar arasındadır. Küflenmeler önce bir renk bozukluğuna sebep olur ve daha sonra küfün kendine ait koyu yeşile benzer rengini ortaya çıkarır ve bu küfler zaman içinde hava ile de karışarak ciğerlerimize dolmaya ve sağlığımıza zarar vermeye başlar. bu nedenle hem oluşan küfleri temizlemeli hem de küf oluşumunu engellemek için farklı yollara başvurmalıyız. Bu alanlarda kimyasal maddelerin kullanılması ise en az küf kadar sağlığımız adına tehlikeli olabileceğinden, en doğrusu yine büyükanne tavsiyelerini dinlemekten geçiyor.

Evdeki küfleri engellemek için büyükanne tavsiyesi

Eski nesillere ait büyüklerimiz, kendi zamanlarında teknoloji ve kolaylığın bu kadar gelişmemiş olması nedenleri ile birçok konuda kendilerini ve evlerini koruma altına almak adına alternatifler üretmişlerdir. Bu da eski neslin pratik zekasının geliştiğini ve zorlu durumlar ile belli ki de bizden çok daha rahat baş edebildiklerini göstermektedir. İşte bu zor durumlara karşı aldıkları bir başka önlem de evlerde oluşan küflenmelere karşı kullandıkları bazı püf noktalar.

Büyükannelerimiz tarafından kullanılan ve evlerde oluşan küflenmeleri engelleyen yollar arasında şaşırtıcı yöntemlerden biri de tuz kullanmak. Yemeklere tat vermesi adına ya da temizlikte yardımcı olması için kullandığımız tuzlar, aynı zamanda nemi çeken maddelerdirler. Bu nedenle de evin belirli noktalarına bardak ya da kase içerisinde tuz koymak nem oluşumunu ve buna bağlı olarak da küflenme ya da rutubetlenme gibi sorunları ortadan kaldırmayı sağlar.

Tuzu bir kase içerisine koyun ve sonucu görün

Yalnızca bir kase tuzu odanın köşe noktalarından birine yerleştirdiğiniz zaman o duvarın rutubetlenmediğini zaman içerisinde deneyimleyebilirsiniz. Eğer oda içerisinde hava çıkışı sağlayan bir nokta yok ise bunun karşısında birden fazla kase tuz kullanabilir ve her köşeyi koruma altına alabilirsiniz. Ancak çekeceği nem ile tuz biri zaman sonra kendisi nemlenmeye başlayabilir bu nedenle birli bir süreden sonra tuzu yenilemekte fayda var. Ayrıca bu uz dolu kaseleri koyacağınız noktalarda eğer önceden küflenme oluşmuş ise önce bu küflerden kurtulma adına sirkeli su ile dubarınızı bir güzel yıkamanız daha sağlıklı olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Tarak nasıl temizlenir? (Kaynak: izlehaber.com)

Tuz lambası da kullanabilirsiniz

Tuz kullanabileceğiniz gibi evlerinizdeki küflenmeleri engellemek adına tuz lambalarının da gücüne başvurabilirsiniz. Tıpkı hazır öğütülmüş tuzlar gibi kaya yapısında bulunan tuz lambaları da aldıkları ısı enerjisi ile havadaki nemi dengelemeye yardım eder ve aynı zamanda fazlalık nemi de toplamanıza yardımcı olur. Aynı zamanda tuz lambası kullanmak, akciğer yolu ile oluşan hastalıkların da giderilmesine yardımcı olan bir maddedir. Eğer tuz lambası kullanırsanız, aynı zamanda bir gece lambası görevi gören bu madde ile hem evinize yeni bir görünüm, hem gecelerinize yeni bir renk hem de sağlığınıza sağlık katmış olursunuz. Tuz lambası kullanmanın bilinen bir zararı olmasa da, tüm gün açık bırakarak yerine yalnızca geceleri kullanarak düzenli nefes alışverişlerimizin gerçekleştiği uyku anında ortamın hava kalitesini düzenlemesini sağlayabilirsiniz.