1752 senesinde Benjamin Franklin’in yapmış olduğu deney sonucunda elektrik keşfedilmiş ve bir devrim yaratmıştır. Elektrik hiç şüphesiz bulunduğumuz asrın temel kilit taşıdır. Aklınıza gelen hemen hemen her şey elektrik ile çalışmaktadır. Enerjinin çekirdeğini oluşturur. Günlük yaşantımızda kullandığımız küçük aletlerden dışarıda gördüğümüz her şey elektrik sayesinde çalışmaktadır. Hayatımızın her alanında farklı farklı görevleri vardır. Ulaşım, tıp, tarım, iletişim, sanayi ve daha birçok alanda kullandığımız elektrik hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır.

Hayatımızı çok ciddi anlamda kolaylaştırmakta ve karşılaştığımız zorlukları, karmaşaları çözmekte bize çok büyük faydalar sağlamaktadır. Faydalarının yanı sıra çevreye zararı da yadsınamaz bir gerçektir. Başta fosil yakıtlar ve elektrik üretim santralleri olmak üzere santrallerden yılda milyonlarca ton kükürt ve azotoksit ile on binlerce ton kirletici parçacıklar atmosfere yayılmaktadır. Bunlar da ozon tabakasının incelmesine neden olmaktadır. Özellikle son zamanlarda enerjiye özellikle de elektriğe gelen zamlar oldukça fazladır. Peki, bu durumdan kurtulmanın bir yolu yok mu? Elbette var. Bu çare tasarruf yapmaktan geçmektedir. Evinizde ve ya iş yerinizde basit birkaç yöntemle hem doğayı korumuş olursunuz hem de elektrik faturalarını azaltabilirsiniz.

Elektrik faturasından tasarruf yapmak için uygulanacak adımlar;

Ampulleri gereksiz yere kullanmamak

Tasarrufun ilk basamağı gereksiz yanan ışıkları söndürmektir. Evde kullanılmayan lambalar mutlaka kapatılmalı ve enerjinin boşa gitmesi önlenmelidir. Her gün 5 dakika gereksiz yere yanan bir ampul; ayda 150 dakika, yılda ise 1800 dakika yani 30 saat boşa yanıyor anlamına gelir. Kısacası 5 dakikanın bile tasarruf etmedeki önemi büyük. Onun için küçük büyük demeden tasarrufu sağlamak çok önemlidir.

Kullanılmayan elektronik eşyanın fişini çekin

Özellikle telefon şarjları genelde hep prizde kalmaktadır. Genelde insanlarda “telefon takılı değilse elektrik tüketmez” algısı yaygındır. Ancak bu tamamen yanlıştır. Çünkü prizden çekilmeyen bir şarj cihazı yine elektrik tüketmekte ve haliyle boşuna enerji harcanmaktadır. Evinizde prizlere takılı boş elektronik eşya fişleri varsa mutlaka prizden çıkartın.

Enerji tasarruflu ampulleri tercih edin

Evinizde normal (klasik) ampul yerine mutlaka LED ampul kullanmanız gerekmektedir. Çünkü LED ampuller normal (klasik) ampullere göre %80 daha az enerji tüketebilirler. Bunun yanı sıra LED ampullerin yaklaşık 10 yıl ömürleri olması da bütçenize katkı sağlamaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Kapalıyken bile 'elektrik tüketen' cihazlara dikkat! Faturanızı şişirebilir

LED ampullerden farklı olarak güneş enerjili ampullerde kullanılabilir. Evin balkonunda ve ya bahçede rahatlıkla kullanılabilir. Güneşten aldığı enerji sayesinde size ekstra maddi bir sıkıntıya sokmamaktadır.

Aldığınız beyaz eşyanın kalitesine dikkat edin

Beyaz eşyalar evde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 61,8’ini kullanıyor. Bu da elektrik faturasının çok kabarık gelmesine neden oluyor. Aldığınız beyaz eşyaların tasarruflu olmasına, kalitesine ve enerji verimliliğine mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir. Elektrik enerjisinin büyük bir kısmı buralarda harcandığı için özellikle buna çok dikkat etmeniz lazım.

Yaşadığınız evin dış yapısını tasarrufa göre yeniden düzenleyin

Gün içerisinde ampul yakmak yerine gün ışığından olabildiğince istifade edin. Bunun dışında özellikle ısınmadan tasarruf sağlayabilmek için evin pencerelerinin iki ya da üç katlı cam olmasına özen gösterin. Bu evinizde harcadığınız enerjinin daha uzun süre evde kalmasını sağlamaktadır.

Mümkünse güneş enerjisinden yararlanın

Güneş enerjisi yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelmektedir. Bu enerji doğa dostu olup hiçbir şekilde doğaya zarar vermemektedir. Evinizin çatısına yerleştirilebilen güneş panelleri sayesinde evinizin elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Ayrıca biriktirdiğiniz fazla enerjiyi depolayabilir ve ya satabilirsiniz.