Ocakta unutulan yemekler her zaman eyvah dedirtecek kadar kötü sonuçlar ile karşımıza çıkarlar. Bazen karıştırmayı unuttuğumuz yemeğin dibinde küçük bir leke bazen de tamamen yemeğin kendisini unuttuğumuz zaman orada oluşan koca bir yapı. Her koşulda, hatta bile isteye yapılmış da olsa bu kazan ve tencerelerin dibine tutması uğraştırıcı ve can sıkıcı bir durumdur. Bazen vazgeçip gidesiniz gelse de, tencerelerinizi eskisi gibi temiz yapacak yöntemleri duyunca vazgeçmek zorunda kalmayacaksınız.

Dibine tutan tencereler nasıl temizlenir?

Tencerelerin dibine tutması sonucu içerisindeki suyu kaybeden tencere içindeki yemek, tencere dibine tamamen yapışır ve orada kaybettiği su ile katılaşmaya başlar. Bu katılaşma sonunda ise bizleri dakikalarca uğraştıracak kara lekeler oluşmuş olur. Bu lekeler mutfağa giren herkese geri adım attıran ve temizliği adeta bir işkence olan lekelerdir. En azından öyleydiler. Ama artık kullanabileceğiniz pratik yöntemler ile tencere temizliği bir dertten çok vakit geçirme aracı olacak, ve sizlerin de bu kadar canını sıkamayacak.

Karbonat

Karbonat temizlik namına neye ihtiyacınız var ise sizi kurtarmak için orada olmaya yemin etmiş bir asker gibi her temizliğin üstesinden geliyor. İşte tencere dibindeki lekeler için yine karbonat diyoruz. Tencere soğuduktan sonra tencerenizin büyüklüğüne göre içerisine 1 ya da 2 çay bardağı karbonat ilave edin. Daha sonra üzerine 3-4 su bardağı kadar su alarak karıştırın ve tencereyi tekrar ocağa koyarak kaynatmaya başlayın. Tencere kaynadıkça içerisindeki lekeler yumuşamaya başlayacaktır. Tam da bu esnada ısıya dayanıklı bir fırça yardımı ile kazıyarak çıkarabilirsiniz. Lekelerin yavaş yavaş çıktığını göreceksiniz. Ardından karbonatlı suyu tencereden boşaltın ve lekeler hala geçmemiş ise bir bulaşık süngerine karbonat serperek iyice ovalayın. Kalan lekelerin de çıktığını göreceksiniz.

Sirke 

Karbonat ile çıkmayacak kadar inatçı lekelere sahipseniz işte tam sizlik bir öneri. Asidik yapısı sayesinde inatçı lekelerin her yerde düşmanı sirke. Bir tencere içerisine dibini kaplayacak kadar sirke ve sirke ile eşit miktarda su ekleyin. Ardından bağlayıcı olarak az miktarda karbonat da ekleyerek 15-20 dakika kadar kaynatın ve tıpkı önceki işlemdeki gibi kaynarken yine fırça ile kirleri temizleyin. Bu işlemi kullandığınız zaman lekelerin kolaylıkla çıktığına şahit olacaksınız. Çıkmamış olan lekeler de iyice yumuşayacağı için yalnızca sünger yardımı ile onları da kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Halı temizliği çok kolaylaşacak! İşte halı temizliğinde kullanabileceğiniz 5 püf nokta

Limon ve tuz

Limon ve tuzun birleşimi inanılmaz bir asidik reaksiyona dönüşüyor ve lekeleri anında söküp atıyor. Bu yöntemi kullanmak için diğer yöntemler gibi kaynatma işlemlerine de ihtiyacınız yok. Yalnızca 1 yemek kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı limon suyunu tencere dibinde karıştırın ve orada bırakın. Ardından 30 dakika bekledikten sonra gelerek bu karışımı sünger yardımı ile ovalayarak lekelerin üzerine yedirin. Karışımla birlikte lekelerin çıktığını göreceksiniz.

Alüminyum folyo

Alüminyum folyo tıpkı bulaşık teli gibi kullanılabilir ve lekeleri çıkarmada etkilidir. Bu yöntemi kullanmak için ise lekeli olan tencereye kabartma tozu serpin ve ardından su ekleyerek alüminyum folyo yardımı ile bu bölgeyi iyice ovalayın. Kısa zamanda lekelerden kurtulduğunuzu göreceksiniz.

Deterjan

İlginç bir yöntem olarak karşımıza çıkan deterjan kaynatma yöntemi olan bu işlem ise, tartışmalı bir yöntem. Kimyasal bir maddeyi kaynatarak kullanmak ne kadar sağlıklı bilinmese de tencereleri temizlediği kesin. Tencere diplerine az miktarda deterjan ekleyerek üzerine  bir miktar su koyun ve ocağa alarak kaynamaya bırakın. Daha sonra yine sike ve karbonat yönteminde olduğu gibi burada da kaynayan suyun içerisinde fırça yardımı ile kirleri kazıyın. Ardından suyu boşaltın ve kalan kirleri sünger ile rahatlıkla temizleyin.