Evlerimizin bir süsü olan ve daha doğu havası katan evlerde daha yaygın şekilde kullanılan halılar, evlerimizde otantik bir hava katması amacıyla ve de parke temizliğinin tam sağlanması amacıyla yerlerimizi süslerler. Halılarımızı bazen istemeyerek kirletebiliriz ya da belirli bir süreden sonra kendiliğinden kirleneceği için temizlememiz gerekebilir bu durumların her ikisinde de halı temizliği uzun bir süreç gibi görünen de, bazı püf noktaları bildiğiniz zaman halı temizliği oldukça kolay hale gelecek.

Halı temizliği çok kolaylaşacak

Kahve lekesi, ayakkabı izi, yağ lekesi ve bu gibi beklenmedik lekeler ortaya çıktığında ya da zaman içerisinde halılarınız kirlendiğinde temizlik şart haline gelir. Halı temizliğinin daha kolay bir hale gelmesi için kullanabileceğiniz püf noktaları tercih ederek halılarınızı kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Halı temizliğinin çok daha kısa sürede ve kolaylıkla gerçekleştirilmesi için kullanabileceğiniz bu püf noktalar ve temizlik yöntemleri aslında pek çoğumuzun ya bildiği ya da bilmesi gereken yöntemler. İşte halı temizliğinin püf noktaları ve kolaylıkla halı temizleme yöntemleri:

Arap sabunu ile temizlik

Daha çok parkelerde ve ahşap yüzeylerde kullanılması ile bilinen Arap sabunu, halı temizliğinde de en bilindik yöntemlerden biridir. Arap sabunu ile halı temizliği yapıldığında halıların dip kısımlarında yapışıp kalmış olan lekeler ve kirler açığa çıkarak kolayca temizlenebilir. Halı temizliğinde kullanılabilen Arap sabunu suda kolayca eriyen bir temizlik malzemesi olduğundan fırça ve bez ile halıya kolaylıkla işleyebilirsiniz. Arap sabunu kullanırken halıya fırça le yıkamak işinizi kolaylaştıracaktır.

Mısır nişastası

Gün içerisinde daha çok yemeklerde kullanılan bir malzeme olan mısır nişastası aynı zamanda belirli temizlik yöntemlerinde de kullanılabiliyor. Halı temizliğinde kullanılması ile mısır nişastası halılarınızın daha parlak ve berrak bir görünüme kavuşmasına yardımcı oluyor. Mısır nişastası ile zorlu yağ lekelerini kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Mısır nişastası ile halı temizlemek için bir miktar nişastayı lekeli kısma serpin ve 5 dakika bekleyin. Ardından nemli bir bez ile temizleyebilirsiniz.

Amonyak ile zorlu lekeler

Halı yüzeylerinde oluşan mürekkep ve yağ gibi zorlu lekelerin temizlenmesi için amonyak kullanılabilir. Alkollü yapısı ile amonyak genel olarak halının her yerinde de temizlik için kullanılabilir. Halı temizleme suyu hazırlarken bir su bardağı kadar amonyağı bu suya eklemeniz ve halı temizleme işlemini bu şekilde gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Amonyaklı su ile yıkanan alanlarda lekelerin kolaylıkla çıktığını göreceksiniz.

İLGİLİ MAKALE  Kararan tahta kaşıklar nasıl temizlenir? (Kaynak: izlehaber.com)

Karbonat ile tam temizlik

Temizliğin her alanında olduğu gibi halı temizliği yapılırken de karbonattan bahsetmeden geçilmez. Sodyum bikarbonat içeriği ile güçlü bir temizlik malzemesi olan karbonat, halıların dipten uca temizlenmesin sağlar. Karbonatlı su ile yıkayacağınız halılarınızın dip kısımlarına karbonat serpebilir ve bir süre bekleyebilirsiniz. Bu şekilde halılarınızı kolaylıkla temizleyerek hem lekelerin hem de diplere yapışıp kalmış kirlerin çıkmasını sağlarsınız.

Beyaz sirke kullanın

Son yıllarda popüler olmuş temizlik malzemeleri arasında yer alan beyaz sirke, temizliğin tamamlanması için kullanılabilen ve su ile karıştırıldığında kolaylıkla evleri köşe bucak temizleme imkanı sağlayan bir malzeme. Beyaz sirkenin halı temizliğinde kullanılması sayesinde halılarınızın hem diplerini hem de üst kısımlarını daha temiz bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Beyaz sirke ve suyu eşit oranda karıştırabilir ve bu şekilde elde edeceğiniz karışımı halı temizliğinde kullanabilirsiniz.