Çaydanlıkları her gün düzeli olarak kullanmaktayız. Ancak çaydanlıklarımız zaman içerisinde ilk gün olan parlaklığını kaybetmektedir. Özellikle kalabalık ailelerde sürekli olarak çay demlendiği için çaydanlıkların kararması işten bile değil. Bu yüzden de çaydanlıklarımızı düzenli olarak temizlemeliyiz. Fakat bazı durumlarda çaydanlıklarımız parlaklıklarını kaybettikleri için temizlemek de bir o kadar güç olabiliyor. Ancak çaydanlıklarınızı 3 dakika içerisinde ayna gibi parlatabileceğiniz biliyor muydunuz? Gelin hep birlikte çaydanlıklarınızı nasıl parlatabileceğinizi inceleyelim.

Limon ve tuz karışımı

Limonun asidik yapısı, vücudumuz için oldukça sağlıklı bir durumdur. Ancak limon, bu asidik yapısı ile birlikte oldukça iyi bir temizlik maddesi olarak kullanılabilir. Limonun yanına tuz eklediğinizde ise oldukça güçlü bir parlatıcı elde edeceksiniz. Tuz, bileşenleri ile oldukça güçlü bir kireç sökücüdür. Limon ise çaydanlıklarınızın parlamasını sağlayacaktır. Bu karışımı uygulayabilmek için bir çaydanlığın içerisine bir miktar limon suyu sıkın. Ardından da iki tatlı kaşığı kadar tuz dökün ve çaydanlığınıza kaynar su döküp kaynatmaya başlayın. Bu karışımı kaynar su ile brilikte yaklaşık 10 ile 12 saat arasında bir süre kadar bekletin. Bekleme süresi bittikten sonra ise çaydanlığınızı sünger ile güzel bir şekilde durulayın. Durularken farkedeceksiniz ki çaydanlığınız yine ilk gün olduğu gibi tekrardan parlayacaktır.

Karbonat ile çaydanlıklarınız ayna olsun

Karbonat, her evde bulunan joker bir malzemedir. Her türlü temizlik işinde yarayan karbonat, çaydanlıkları parlatmak için de kolaylıkla kullanılabilir. Karbonatın içeriğinde bulunan maddeler, dişlerdeki sararmayı bile temizlediği için çaydanlıkları da kolayca parlatabilmektedir. Kabartma tozu ile çaydanlıkları temizleyebilmek için çaydanlığın dibine 1 yemek kaşığı kadar karbonat dökün. Ardından çaydanlığın tamamına kaynar su ekleyin. Karbonat ile kaynar suyu güzel bir şekilde karıştırın ve tıpkı limon ve tuzdaki gibi bekletmeye başlayın. Bekletme işlemi tamamlandıktan sonra ise yine sünger ile birlikte çaydanlığınızı durulayın. Durulama işlemi sırasında çaydanlığınızdaki kararmaları sanki söküp attığınızı hissedeceksiniz. Ancak belirtmek gerekir ki. kaynar su ile çaydanlığı tamamen doldurmanız gerekiyor. Bu sayede çaydanlıktaki bütün hava deliklerini kapatacaksınız.

Sirkeli su ile çaydanlığınızı temizleyin

Sirke, salatamızı ne kadar güzelleştirse bile çok iyi bir temizlik maddesi olarak kullanılabilir. Bununla birlikte sirke ile çaydanlıklarınızı temizlemeniz ve parlatmanız mümkün. Sirkenin asidik yapısı, çaydanlıklardaki kurumuş çay lekelerini ve çay kararmalarını söküp atmaktadır. Ayrıca sirke, çaydanlıklarda bulunan kireçleri de kolay bir şekilde temizlemektedir. Bunun için bir bardaki sirkeyi çaydanlığa dökün. Ardından da üzerine kaynamış su dökün ve çaydanlığı tamamiyle doldurun. Biraz beklettikten sonra ise çaydanlığınızı bulaşık süngeri ile güzel bir şekilde durulayın. Bu uygulama ile birlikte çaydanlıklarınızda oluşan kararmaların önüne geçebileceksiniz.

İLGİLİ MAKALE  Duşakabindeki su lekelerine veda. Duşakabiniz pırıl pırıl olun (Kaynak: soru.com.tr)

Çaydanlıkların kararmaması için yapılması gerekenler

Her çay demledikten sonra çaydanlıklarınızı sıcak su ile yıkamanız gerekiyor. Bu sayede kararmış olan çaydanlıklarınızı tekrardan temizlemek zorunda kalmayacaksınız. Aynı zamanda çay demlerken ocağın altını çok fazla açmamanız gerekmektedir. Çünkü çok fazla yüksek ateş, çaydanlığınızın oksitlenmesine neden olabilir. Bu yüzden çay demlerken ocağın altına dikkat etmeniz gerekmektedir.