Çamaşır suyu, birçok lekenin çıkarılmasında son derece etkilidir. Ancak bazen istenmeyen yerlere bulaştığında bir hayli kötü lekeler ortaya çıkarabilir. Çamaşır suyu lekelerinin kesinlikle çıkmadığını düşünürüz. Ancak doğru bilinen bu gerçek aslında yanlıştır. Çünkü çamaşır suyu lekelerini çıkarmanız mümkündür. Bunun çeşitli yolları vardır. Peki, çamaşır suyu lekeleri nasıl çıkarılır?

Beyaz Sirke

Beyaz sirke, çamaşır suyu lekesini çıkarmada oldukça etkilidir. Öncelikle çamaşır suyunun bulaştığı yeri güzelce durulamanız gerekir. Daha sonra bir bez parçası alarak beyaz sirkeye batırın. Bezin güzelce ıslanmasını sağlayın. Ardından bezi, çamaşır suyunun bulaştığı yere sürün. Bu işlemi, leke çıkana kadar yapmaya devam edin.

Beyaz sirkeli bezi, soğuk suyla durulayarak tekrardan leke üzerine sürün. Sürmeden önce yine beyaz sirkeye batırmayı unutmayın. Sirke içerisinde bulunan asit, bölgede bulunan çamaşır suyunu yok edecektir. Çamaşır suyu lekesi konusunda oldukça etkili bir ürün olan beyaz sirke, kumaş üzerinde herhangi bir etkiye neden olmaz. Ancak bu durum beyaz sirke için geçerlidir. Diğer sirke çeşitleri, kumaşa zarar verebilir. Bu nedenle sadece beyaz sirkeyi çamaşıra sürebilirsiniz.

Güneş Işığı

Çamaşır suyu lekesini çıkarmanız için deneyebileceğiniz diğer bir yöntem ise güneş ışığıdır. Güneş ışığı her kumaşta etkili olmayabilir. Ancak yine de denenebilecek bir yöntemdir. Çamaşır suyu bulaşan yeri, güneş ışığını direk alan yere bırakırsanız rengin açılmasını sağlayabilirsiniz. Böylece çamaşır suyundan kaynaklanan leke kendiliğinden yok olabilir. Güneş ışığı çok fazla tercih edilen bir yöntem değildir. Fakat, bazı durumlarda işe yaradığı açık bir gerçektir.

Metil Alkol

Çamaşır suyu lekesine karşı savaşmanızı sağlayacak bir diğer madde ise metil alkoldür. Metil alkol, kullanımı tehlikeli olan bir durumdur. Bu nedenle özellikle de çocuklarınızdan uzak tutmanız gerekir. Metil alkol kullanarak çamaşır suyu lekesini yok etmek için şu aşamaları yerine getirmeniz gerekir:

  • Derin kap içerisine oldukça az bir metil alkol koyun.
  • Uygulamaya başlamadan evvel elinize eldiven, yüzünüze de maske takın.
  • Çamaşır suyu lekeli kıyafeti ise düz zemine serin.
  • Pamuğu alın ve metil alkole batırın.
  • Metil alkollü pamuğu, lekenin olduğu yere sürün.
  • Yeteri kadar metil alkol sürdükten sonra 1 gün kadar bekleyin.
  • 1 günden sonra çamaşırınızı oldukça düşük bir derecede yıkayın.
İLGİLİ MAKALE  Elinizi kesinlikle çamaşır suyu ile yıkamayın (Kaynak: izlehaber.com)

Yıkama bittikten sonra çamaşırınızı güzelce kurutun. Bunu yaptıktan sonra çamaşır suyu lekesinden rahatlıkla kurtulmuş olacaksınız. Bu yöntemi denerken dikkatli olmalısınız. Çünkü metil alkol, cildinizi tahriş edebilir.

Sodyum Tiyosülfat

Çamaşır suyu lekesine karşı savaşabilen ürünlerden biri de sodyum tiyosülfattır. Markette ya da internette kolaylıkla bu ürünü bulabilirsiniz. Çamaşır suyunun, rengini bozduğu bölgeyi tekrardan eski haline getirir. Bir çorba kasesinin içerisine suyu doldurun. Daha sonra üzerine 2 yemek kaşığı kadar sodyum tiyosülfat ekleyin. Bez yardımı ile karışımı çamaşır suyu lekesine sürün. Sürdükten sonra da çamaşırınızı normal şekilde yıkayın.

ÇAMAŞIR SUYU LEKESİ NASIL ÇIKAR? – ÇAMAŞIR SUYUNA SAVAŞ AÇTIM

Kumaş Boyası

Tüm yöntemleri denemenize rağmen çamaşır suyu lekesinden kurtulamadıysanız, yapacağınız tek bir şey kalıyor. O da kumaş boyası kullanmak. Çamaşır suyu bulaşan kumaşın rengine uygun bir kumaş boyası alarak o bölgeyi temizleyebilirsiniz. Böylece çamaşır suyundan kaynaklanan kötü renkten kurtulabilirsiniz.