Yiyecekleri taze tutmanın en kolay yolu, yiyecekleri buzlukta saklamaktır. Özellikle et ve balık ürünleri için buzluk, hayat kurtarıyor. Çünkü et ve balık ürünleri oda sıcaklığında çabucak bozulabiliyor. Ancak buzdolabınızın da yeteri kadar iyi soğutup soğutmadığı önemlidir. Buzdolabınızdaki buzluğa attığınız etlerin bozulmaması için en az -15 derecede çalışması gerekmektedir. Eğer buzluğunuz bu seviyelerde çalışmıyorsa, et ve balık gibi besinleriniz bozulacaktır.

Buzluğun içine para koyunca ne olur?

Buzluğun içine para koymak, buzluğunuzun ne kadar iyi çalıştığını anlamamızı sağlamaktadır. Bunun için ise çok kolay bir deney yeterli olacaktır. Bu deneyi adım adım şu şekilde gerçekleştirebilirsiniz:

  1. İlk önce bir kap içerisine tamamen su doldurun.
  2. Daha sonra ise kaptaki suyun donmasını bekleyin.
  3. Kaptaki suyunuz donduktan sonra ise bozuk paranızı donmuş suyun üzerine bırakın.

Bu deneyin sonucunda neler oluyor?

  • Eğer bozuk paranız, donmuş suyun üzerindeyse, buzlukta bulunan yemekleriniz sağlıklıdır. Buzlukta tuttuğunuz yiyecekleri güvenle tüketebilirsiniz.
  • Ancak bozuk paranız donmuş suyun dibinizde ise buzluktaki yiyecekleriniz bozulmuş olabilir. Bu durum, yemeklerinizin bozulduğunu anlayabilirsiniz. Çünkü bozuk paranız normal şartlar altında donmuş suyun dibine çökmemesi gerekiyor. Bozuk paranın donmuş suyun dibine düşmesi demek, buzluğun yeterince soğutamaması demektir.
  • Demir paranızı ne kadar dipte bulursanız, buzluktaki et ve balık ürünleriniz gibi bozulması muhtemel olan yiyeceklerin üzerinde ne kadar fazla bakteri oluşumu gerçekleşmiştir.