Güzellik merkezlerinde, berberlerde ve evlerde almak için dakikalar harcadığımız burun kılları, dış görünüşümüz ve belki de bıraktığımız imaj için yıkıcı bir özelliğe sahiptir. Özellikle bakımına dikkat edenlerin ve en ufak kusurda canı sıkılanların kabusu burun kıllarını almak bazen hem zahmetli hem de can yakıcı oluyor. Ağda, cımbız ya da çakmak ile müdahale edilen bu kılları almanın daha kolay ve acısız yollarını arayanlar ise çıkmaza girmiş durumda.

Burun kılları nasıl alınır?

Burun içerisinde çıkan ve bir miktar da uzadığı anda kendini dış dünyaya gösteren bu kıllar hem gıdıklayarak rahatsız eden bir yapıya hem de sosyal hayatı ve dış görünüşü baltalayan bir kapasiteye sahip. Minik yapısına rağmen göze çok çarpan bu kılları almak için ise aslında birden çok yöntem mevcut. Fakat bu yöntemlerden bazıları sağlıklı iken bazıları sakıncalı olabiliyor. Burun kıllarını alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise burun içerisinde bulunan kılcal damarlara hasar vermemek. Burunda yer alan kılcal damarlar hem aşırı hassas hem de direkt olarak beyin ve kalp gibi hayati önem taşıyan organlarla bağdaşık olduklarından burunda bulunan kılcal damarlara hasar gelmesi ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir konu.

Burun içinde sivilce

Burun içinde sivilce

Burun kıllarını alma yöntemleri

Makas ile burun kılı alma

Kozmetik ürünler satan herhangi bir mağazada denk gelebileceğiniz minik maslar mevcut. Bu makasları kullanarak burun kıllarını budayabilir ve görünmelerini önleyebilirsiniz. Aynı zamanda bu yöntemi kullanırken urun içerisindeki et ve deri yapısına hasar vermeden burun kılı problemini geciktirebilirsiniz. Ancak bu yöntem kılların çıkma hızını etkilemez ve kökleri çekmeyeceği için kıl çıkmasını sıfırlamaz.

Cımbız kullanmak 

Cımbız kullanarak alınan burun kılları kökü ile birlikte alınacağı için daha geç çıkar. Fakat daha önce belirttiğimiz gibi bu yöntemi kullanırken kılcal damarlara hasar vermemeye dikkat edilmeli. Aynı zamanda burun hassas bir yapıya sahip olduğundan bu yöntem bir miktar can yakıcı olabilir. Güzellik ve dış görünüş için istemsiz akan birkaç damla yaşa katlanabilecek olanlar için hem kıl çıkma hızını düşüren hem de aralığını uzatan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

İLGİLİ MAKALE  Bamya nasıl temizlenir?

Burun kıllarını alan makineler

Burun kıllarını almak için tıraş makineleri gibi üretilen ve temelde aynı prensiple çalışan küçük makineler de mevcut. Bu maineler kıl kökünü almayıp tıpkı makas gibi kılları kısaltıyor. Sakal bakımı gibi düzenli şekilde bakımı yapılacak ise kullanılmasında bir sakınca olmayan bu tıraş makineleri tercih edilebilir.

Ağda ile burun kılı almak

Burnun uç kısmın ağda sürerek daha sonra bu ağdayı çekerek çıkarabilir ve tıpkı kol ve bacak kılları gibi burun kıllarını da kökü ile birlikte temizleyebilirsiniz. Ancak hassas yapıya sahip burun nedeni ile normalde de can yakan ağda hem bir miktar daha can yakıcı hem de daha riskli olabiliyor. Kılcal damarlara zarar vermeden uygulanması için bu işin uzmanları tarafından yapılması, hatta mümkün ise yapılmaması daha sağlıklı.

Buz lazer ile kılları yok etmek

Buz lazer tedavisi ise hem burun kıllarından kurtulmayı hem de daha erken çıkmasını önlemeyi sağlayabildiğiniz bir yöntem. Buz lazer tedavisi ev içerisinde uygulanabilecek bir tedavi çeşidi olmadığından tıpkı epilasyon gibi uzmanlarından yardım isteyerek erişebileceğiniz bir yöntem. Özel bir uca sahip olan buz lazer cihazı burnun iç kısmında yer alan kıllara daha kolay erişerek tam bir temizlik sağlar.

Burun kılları ne işe yarar?

Burun kılları burun yapısının iç kısmında yer alarak solunum yapıldığında vücuda gren toz ve pisliklerin bir kısmını tutar ve burundan tekrar nefes verilmesi ile bu tutuğu kirli yapıları tekrar dışarı atar. Aslında bu özelliğine bakıldığında burun kıllarının alınmaması daha sağlıklı bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Solunum yolu ile akciğere alınan havanın yapısındaki zararlı maddelerin geçişini zorlaştırarak alınan oksijenin verimini arttırır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda burun kılları uzun olan kişilerde astım ve burun tıkanıklığı gibi şikayetlerin burun kıllarını alanlara göre çok daha seyrek gerçekleştiği görülmüştür.

Sakın yapmayın

Burun kıllarını almanın bir başka yöntemi olarak görülen tür ise tüy dökücü krem kullanarak burun kıllarını acısız şekilde temizlemek. Fakat tüy dökücü kremler yapılarında yüksek miktarda kimyasal barındırır ve bu kimyasallar buruna aşırı yakın olan noktalarda kullanıldıklarında burunda yer alan mukoza zarını yakar ve zehirli gaz solunumu gerçekleştirir. Bu ise akciğere bağlı birçok hastalığın önünü açar ve vücudu zararlı toksik maddelere karşı savunmasız kılar. Bu nedenler doğrultusunda burun kıllarını tüy dökücü krem ile almak asla uygulanmaması gereken bir yöntem olarak görülmektedir.