Mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan salça tüm yemeklerin temelinde kullanılan bir gıda. Yemeğe rengini ve kokusunu veren domates yaz aylarından sonra yerini salçaya bırakıyor. Bazen yazın son güneşinde kızaran domatesleri rendeleyip kaynatarak kışlık salçamızı yaparız bazen de markette satılan hazır salçaları tercih ederiz.

Her iki durumda da salçalar kullanıldığı kapta ya da kavanozda iyi saklanmayı gerektiriyor. Salçanın elbette pek çok saklama yöntemi var. Bazen saklama kaplarında, bazen tenekede bazen de camda muhafaza ediliyor. En çok da kapaklı kavanozlarda kullanmayı tercih ediyoruz. Teneke işle aldığımız salçaları bile sonradan evde kullanmak üzere cam kavanozlara aktarıyoruz. Camın en sağlıklı saklama yöntemlerinden biri olduğu zaten aşikar.

Fakat salça kavanozunu bir kez açıp kullandıktan sonra kapak hava alırsa salça küflenmeye başlar. Bu küf yavaş yavaş tüm salçaya yayılırsa salça ziyan olur ve kullanılmaz hale gelir. Bu durumun önüne geçmek için saklama koşulları hakkında bilgi sahibi olmalıyız.

Hem evde hem de endüstriyel mutfakta ilk saklama koşullarından biri ürünü kullanma sırası ile ilgilidir. Eğer elinizde aynı salça kavanozundan iki tane varsa ve birini açarsanız ilk önce açılmış kavanozu kullanıp bitirmeye çalışın. İlk giren ilk çıkar dediğimiz bu yöntem sadece salçaların değil, gıdaların tümünün saklama koşullarını belirler.

Kullandığınız cam kavanozu kapatırken hava ile temasınızı kesmezseniz salça küflenebilir. Bu teması kesmek için de yapmanız gereken kapağı sıkıca kapatmak ve bir basınç alanı yaratmaktır.

Kapağı nasıl kapattığınız kadar önemli olan bir diğer konu ise sakladığınız yerir. Salçanızı saklamak için buzdolabını, ya da serin ve kuru ortamları, örneğin kiler odalarını ve soğuk balkonları tercih edin.

Bir diğer önemli husus ise son kullanma tarihidir. Son kullanma tarihi bozuk ya da yakın olan salçaları almayın. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız.

Üzerine tereyağı ya da zeytinyağı ısıtıp dökün

Kavanozdaki salçayı uzun süre kullanmayacaksanız üzerine tereyağı ya da zeytinyağı ısıtıp dökebilirsiniz. Bu yöntem salçanızın ömrünü uzatacaktır.

Tuz, salçanın küflenmesini engelleyen bir gıdadır. Salça kavanozunun üzerine biraz tuz dökerseniz salçanızın dayanıklılığını arttırmış olursunuz.

İLGİLİ MAKALE  Evde doğal yollarla domates salçası yapmanın püf noktaları nelerdir? Domates salçasının faydaları

Bazen yemek yaparken ya da mutfağı temizlerken çok aceleci olabilirsiniz. Salçayı alıp kullandıktan sonra ağzını sıkı sıkı kapatmazsanız salçanızın bozulmasına meydan vermiş olursunuz.

Eğer salçaları uzun vadede kullanmak istiyorsanız, porsiyonluk olarak ayırabilirsiniz. Buz kapları alın ve her buz kabının içerisine salça koyun. Buzlukta dondurduğunuz salçaların bozulmasının imkanı yok. Bu salçaları kullanacağınız zaman tencere içerisinde eriterek yemeklerinize katabilirsiniz. Uzun vadeli kullanım için bu yöntem mükemmel olacaktır.

Salçanızı küçük küçük porsiyonlara ayırabilir, günlük kullanım için daha küçük kaplar ya da kavanozlar da tercih edebilirisiniz. Böylece koskoca bir salça kavanozunu sık sık açıp kapatmak zorunda kalmazsınız.

İzleyin: Konserve hazır salçalar küflenmeden, bozulmadan nasıl saklarız? püf noktalarıyla bu videoda

Unutmayın mutfakta pek çok yöntem hayatı kolaylaştırmanın yanı sıra bütçenizi kontrollü bir şekilde kullanmanızı da sağlar. Bu yüzden bazı püf noktalar önemsiz görünse de çok işe yarayabilir.