Huawei denildiğinde akıllar ilk olarak akıllı telefon ve bilgisayar gibi teknolojik ürünler gelmekte. Ancak Çin merkezli teknoloji devinin yaptıkları bunlar ile sınırlı değil. Huawei geçtiğimiz yıllarda otomotiv sektörüne giriş yaptı ve bu girişi yapabilmek amacıyla AITO isimli bir otomobil şirketi kurdu. Huawei, özellikle M5 modeli ile Çin’de büyük ilgi gördü ve oldukça büyük satış rakamlarına ulaşmıştı. Ancak böyle bir başarının ardından bu başarıyı devam ettirmek isteyen Huawei, yeni modelini yapmaya hazırlanıyor.

M7 isimli bir SUV geliyor

Çin’in sertifika kuruluşunun veritabanında listelenen ve ismi M7 olduğu görülen bir SUV araç görüldü. Huawei’nin tasarlamaya başladı bu araç ile ilgili ilk bilgiler de yavaş yavaş sızmaya başladı. Tasarım olarak hemen hemen M5’e oldukça benzeyen bu aracın azı özellikleri ise oldukça ilgi çekiyor. Ön tarafınında dar farlar ve geniş bir ızgaraya sahip olacağı söylenen bu otomobilin 6 koltuk ile satışa sunulacağı düşünülüyor. Devasa bir gövdeye sahip olacağı düşünülen bu aracın sızdırılan verilerinde, M7’nin en az 2,5 ton ağırlığında olacağı görülmektedir. M7, hibrit bir motora sahip olacak. Benzinli motorun yanında ise 72kW/200Kw’lik maksimum 90kW tork üreten elektrikli bir motor mevcut olacak.

Sadece 1,05 litre yakıt tüketiyor

5020 mm uzunluğundaki AITO M7, ayrıca 1945 mm genişliğe ve 1775 mm yüksekliğe sahip. Bütün bunlar ile beraber sızdırılmış olan sertifika verilerini incelediğimizde ise AITO M7’nin 100 kilometrede yalnızca 1,05 litre yakıt tükettiği belirtilmiş. Yaşanan küresel gelişmeler nedeni ile enerji fiyatlarında sürekli bir artış söz konusu. Bu artış, haliyle akaryakıt fiyatlarını da etkiliyor Özellikle dolar kurunun yüksek olduğu ülkelerde akaryakıt fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden bu tür araçların üretilmesi, herkes tarafından istenmektedir.

AITO M5

AITO M7 için ne zaman seri üretime geçileceği bilinmiyor. Ancak Avrupa ve Türkiye pazarından bu aracın satışa çıkması için çalışmalar yürütülüyor. Ünlü analistlere göre de AITO M7 eğer üretime geçer ve global pazara çıkarsa, Türkiye ve Avrupa pazarına bu aracın satışa çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Fakat Huawei’nin bu aracı global pazarda satışa çıkarır mı bilinmiyor. Fakat bu aracın üretilmesi ile birlikte otomotiv sektöründe kökten değişimler yaşanabilir. Bunlar ile beraber bu araç için sadece bazı sertifikalar mevcut. Bu otomobilin ne zaman seri üretime geçeceği ve ne zaman satışa çıkacağı ile ilgili bilgiler mevcut değil.