Araç fiyatları bugünlerde oldukça yükselmiş durumda. Araç satın almak isteyenler de ikinci el piyasasına yöneldi. Fakat ikinci el piyasası, pandemi başladığından beri sürekli artışta. Bu yüzden araç satın almak isteyenler de eski model araçlara yönelmiş durumda. Bu yazımızda sizlere ikinci el araç alırken nelere dikkat edilmeli? 10 yaşın üzerinde araç satın alınmalı mıdır? Sorularını cevapladık.

10 yaş ve üzeri araba satın alınmalı mı?

Eski model araç satın almak, büyük bir kumardır. Satın alacağınız araç eski model olacağı için, kilometre saati yüksek olacaktır. Ayrıca motor aksamları da eski olacağı için, sizi sanayiden çıkartmaz. Bunlarla beraber araç için sürekli masrafa girersiniz.

Eski model araçların kesinlikle ekspertiz raporunun alınması gerekmekte. Çünkü bu tür araçlarda değişen veya lokal boya varsa bile herhangi bir hasar kaydı bulunmuyor. Sadece hasar kaydına güvenmemek gerekebiliyor. Çünkü bazı araçların hasar raporlarında bir şey yazmasa bile, gerçekte büyük hasarları olabiliyor.

Eski araçaların kilometre saati dijital değil. Bu yüzden de bu kilometre saatleriyle oynanabiliyor. Mesela, 200.000 kilometre yol yapmış bir arabanın kilometre saatinde sadece 70.000 kilometre yazıyor. Maalesef bu gibi durumlar, ikinci el araç alanların başına gelmekte. Bu yüzden 10 yaşın üzerinde bir araba satın almanızı tavsiye etmiyoruz.

Araçlardaki hata lambaları çok ucuza satın alınan bir cihaz yardımı ile söndürülebiliyor. Bu cihaz ile birlikte araçtaki herhangi bir arızayı satın alan görmüyor. Satın aldıktan sonra ise bu arızaların sebep olduğu hasarlarla karşılaşan alıcılar için iş işten geçmiş oluyor. Bununla beraber gelişen bir sektör olan kaplamacılık, araç içindeki her döşemeyi kaplayarak yeni gibi yapmakta. Bu tür kozmetiklere kaplanan alıcılar da araca güvenip satın alıyor.

İkinci el araba alırken nelere dikkat edilmeli?

İkinci el araç alırken ilk dikkat edilen, boyası olup olmadığı ya da değişen parçasının olup olmadığı. Fakat sadece bunlar önemli değil. Aracın yürüyen aksamında herhangi bir sorun olup olmadığı da kontrol edilmeli. Elektrik sistemi ve şaseleri incelenmeli. En önemli husus ise aracın kilometre saatinde neler yazdığı. Eğer kilometre saati 120.000’den fazla ise dikkatli olmanızda fayda var. Zira bu tür kilometre saati yüksek araçların, motor aksamları ya eski ya da sorunlu olmakta.

İLGİLİ MAKALE  En ucuz sıfır arabalar. 2021 Türkiye'de en uygun yeni otomobil fiyatları

İkinci el araç alırken bir ekspertizciye gidip, rapor çıkartmasını istemelisiniz. Ekspertiz raporu ile aracın hasar kaydına da bakmanız gerekmekte. Eğer aracın herhangi bir hasar kaydı bulunuyorsa, o aracı almaktan vazgeçmenizi önermekteyiz.

İkinci el araçların kozmetikleri iyi olabiliyor. Herhangi bir değişen veya boya olmuyor. Fakat yürüyen aksamlarına ciddi hasarlar olabiliyor. O yüzden ikinci el araç alırken, aracın kozmetiğine aldanmamanız gerekmekte. Bu yüzden ekspertiz raporu şart olmakta.

İkinci el araç satın alırken, kötü niyetli satıcılarla karşılaşmanız mümkün. Bu tür satıcılar, genellikle çalıntı araçları satmaktalar. Eğer ikinci el bir araç satın alacaksanız, mutlaka motor şase numarasını kontrol ettirmeniz gerekmekte. Bu durum genellikle eski model araçlarda olmaktadır.