Yastık altında altınları olanlar için dikkat etmesi gereken bir yeni karar daha çıktı. Merkez Bankası ve İstanbul Altın Rafinesi (İAR) işbirliğiyle yeni bir altın hamlesi geldi. Yapılan yenilik sonucunda, yastık altında altını olanların altınlarını ekonomiye kazandırma amacıyla Fiziki Altın Tasarruf Sistemi (FATSİS) yürürlüğe sokulmaya başlandı. Bu uygulama noktasında vatandaşa yıllık altın bazında yüzde 3 ek getirinin sağlanacağı yapılan hesaplamalar arasında. İşte yeni sisteme dair tüm detaylar…

Yastık altındaki altınlarda yeni dönem

İstanbul Altın Rafinesi, yastık altında bulunan altınları ekonomiye kazandırmak amacıyla çeşitli projeler geliştirerek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile büyük bir iş birliğine başladı. Geliştirilen proje kapsamında yastık altında bulunan altınları ekonomiye kazandırmak amacıyla, vatandaşa en az yüzde 3 ek gelirin sağlanacağını Fiziki Altın Tasarruf Sistemi’ni (FATSİS) projesinin geliştirildiğini duyurdu. İstanbul Altın Rafinesi’nin yaptığı açıklama sonucunda daha önce Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankasının yanı sıra İş Bankası, Akbank, Emlak Katılım ve Denizbank’ın da katılımıyla Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KADSİS) sisteminde büyük ölçüde gelişmeler düzenlendi. Geliştirilen proje kapsamında KADSİS önderliğinde, gram altınını bankada saklayanlar diledikleri zaman (FATSİS) uygulamasına geçiş yaparlarsa Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası güvencesiyle yıllık altın bazında yüzde 3 ek gelir fırsatına sahip olma imkanı yakalayacak.

Geliştirilen proje kapsamında FATSİS sistemine geçiş yapanlar hem altınlarıyla güncel ekonomiye katkı sağlayacak hem de gelirlerine ek kazan katmış olacaklar. Aynı zamanda KADSİS sistemi ile vatandaşlar, yastık altındaki gram altınlarını seçilmiş olan kuyumculara giderek Altın Değerleme Noktası’na (ADN) altınlarını güvenli bir sistemle hesaplarına yatırabilme imkanına sahip olabiliyorlar. Gerçekleştirilen bu projeyi çok daha iyi bir yerlere getirebilmek ve tüm detaylarıyla ince dokunuşlar yapabilmek için İAR potansiyel bankalarla çeşitli görüşmeler gerçekleştiriyor.

Bankalarla entegreli çalışıyor

Bankalarla entegreli bir sistem geliştirirken aynı zamanda kolay ulaşılabilir özellikleri ile de kendilerine artı bir değer katıyorlar. KADSİS sistemi sayesinde vatandaşlar Altın Değerleme Noktaları’na giderek bankaların kapalı olduğu gün ve saatlerde de hesaplarına gram altın yatırma işlemlerini gerçekleştirebiliyor. FATSİS uygulaması sayesinde altını olan vatandaşlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası güvencesiyle altınlarını sisteme kaydedebiliyor aynı zamanda yılda en az yüzde 3 oranında bir kazanç elde edebiliyor. Aynı zamanda vatandaşlar FATSİS sistemi üzerinden altınlarını diledikleri zaman fiziki olarak geri alabiliyorken TCMB güvencesiyle tüm sistemi kullanmaya devam ediyor.