Son yıllarda ülkemizde enflasyon oldukça yoğun şekilde yaşanmaktadır. Ürünlerin fiyat istikrarı her geçen gün bozularak fiyatlar yükselmektedir. Tüketicinin alım gücü günden güne düşmektedir.

Çoğu zaman büyük market ve üreticiler fiyatları aşağı doğru çekse de bu fiyat düzenlemesi tüketicileri memnun etmemektedir. Son dönemlerde büyük marketlerde yapılan ayçiçek yağı ve tuvalet kağıdı fiyatı indirimleri ile tüketici bu ürünlere daha rahat bir şekilde kavuşmuştur.

Tüketicinin Maddi Alım Gücü Destekleniyor

Birçok market veya satıcı ürünlerinin bir kısmının fiyatlarını düşürürken, bir kısmını da fiyatlarını yükseltmektedir. Bu durumda alışveriş sepetinde aslında bir avantaj kazanılmadığı gözükmektedir.

Tüketici bir kısım ürünleri uygun fiyat ile alırken bir kısım ürünleri de olması gereken fiyattan daha yüksek bir rakama satın almaktadır. Üreticiler genel de satış hızı diğer ürünlere göre oldukça az ürünler de indirime gitmektedir. Bir örnek vermek gerekirse;

  • Pil ve enerji grubu ürünleri,
  • Temizlik bezi grubu ürünleri,
  • Mutfak takımı ürünleri,

Benzeri satış ve stok eritme hızı düşük olan ürünlerde oldukça az yüzdeler ile indirime giden satıcılar aslında göz boyama yapmaktadır.

Yumurta ve ayçiçek yağı fiyatlarında indirime giderek yüksek yüzdelerle fiyatları aşağı çekmek oldukça tüketici dostu bir yaklaşımdır. Temel ihtiyaç gruplarında indirime gidilmesi enflasyon altında ezilmiş olan son kullanıcıları memnun etmektedir.

Enflasyon İle Mücadele Ediliyor

Yükselen döviz ve satın alma maliyetleri ile birlikte fiyatlar da her geçen gün artmakta ve satın alma gücünü doğrudan etkilemektedir. Temel ihtiyaç gruplarında indirime gidilerek hane halkı bütçesine oldukça yeterli katkılar yapılmakta, satıcı üretici maliyetini ürünlere yansıtmamaktadır.

Bu durumda alışveriş sepeti maliyeti de uygun rakamlarla hesaplanmaktadır. Enflasyon ile topyekün mücadele kapsamında ana grup ürünler de indirime gidilmesi enflasyon artışını bir nebze de olsa engellemektedir.

En Çok Tüketilen Malzemelerde İndirim Planlanıyor

Tuvalet kağıdı ve yumurta gibi temel ihtiyaç malzemelerin yanında ilerleyen dönemler de temizlik grubu ve sebze gruplarında da indirime gidileceği planlanmaktadır. Bununla birlikte kırmızı ve beyaz et, peynir çeşitleri, içecek grupları, makarna çeşitlerinde de enflasyon oranının gerisinde bir fiyat artışı yapılarak negatif zam ile tüketicinin bütçesi rahatlatılmaya çalışılacaktır.

Ocak Ayı Enflasyon Rakamlarının Gerisinde Fiyat Politikası

Ocak ayı enflasyon rakamları geçtiğimiz günler de açıklandı. Tüketici fiyat endeksinde yaşanan artış 2022 de yıllık yüzde 48,69, Ocak ayında ise aylık yüzde 11,10 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu geçtiğimiz günler de 2022 yılı Ocak ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, Ocak 2022 enflasyonu yüzde 11.60 olarak belirlendi.

İLGİLİ MAKALE  Carrefour’da 1, 2 ve 5 litrelik ayçiçek yağlarında şok indirim. Raflar boşalıyor, kapanın elinde kalıyor!

Yumurta Fiyatlarında Yaşanan Artış

Son zamanlar da tüketiciler arasında fiyat artışı ile dikkat çeken bir diğer temel ürün ise yumurta olarak gerçekleşti. Yumurtanın üretici de imalat maliyeti adet fiyatı olarak üreticide 80 kuruşa dayandı.

2021 yılının aynı döneminde bir tane yumurtanın fiyatı 42 kuruş seviyelerindeydi. Ocak ayının ilk haftası itibariyle bir adet yumurta üreticide 73 kuruşa satılıyordu. Yem fiyatları ve aşı fiyatlarına yansıyan zamlar ile birlikte kanatlı hayvan sektörü de olumsuz etkilendi. Üretim maliyetleri arttı, birçok üretici üretimden vazgeçmek zorunda kaldı.

Butik tarz da kümesler de üretim yapan küçük çaplı yetiştiriciler dahi artan yem fiyatları nedeni ile oldukça zorlanırken on binlerce tavuk ile üretim yapan kümes ve işletme sahipleri kara kara düşünmeye başladı. Üretim de yaşanan bu fiyat artışı tüketiciye yansırken yumurtanın fiyatı raflarda 1.5 lirayı gördü.

Köy yumurtasının tanesi 1.75 kuruştan satılıyor. Marketlerde 30’lu köy yumurtasının kolisi 53 ila 55 TL’den satışa çıkarılırken, kümes tavuğu yumurtasının kolisi ise 35 ila 37 TL’den alıcı buluyor. Hemen hemen her eve giren yumurtaya yapılan artış dikkat çekici. Son aylarda yüzde 20 zamlanan yumurta fiyatları alıp başını gitti. Üretici zammın nedenini artan maliyetler olarak gösteriyor.

Tüketici Fiyatlardan Oldukça Memnun

Yapılan fiyat indirimleri ile bir nebze olsun daha fazla ürün alabilen tüketici fiyat politikasından oldukça memnun olduğunu dile getirdi. Yumurta ve tuvalet kağıdı gibi ihtiyaçlar piramidinde üst kısımda olan ürünler de yapılan indirimler neticesinde tüketici de son derece memnuniyet gözlendi.

Döviz kuru ve ithalat girdilerinde ki fiyat azalması sonucunda ilerleyen dönemler de fiyat istikrarının düzenleneceğini umut eden tüketici fiyat indirimleri konusunda beklentisini sürdürmektedir.

Tuvalet Kağıdı İndirimleri

Birçok market ve e-ticaret sitesinde tuvalet kağıtlarında yüzde 44’e varan indirimler yapılmaktadır. Ocak ayı adeta kampanya ayı olarak geçmiştir. Fiyatlar enflasyonun çok daha gerisinde artış göstererek indirime gitmiştir.

Broşürleri ve market ilanlarını takip eden tüketiciler en uygun fiyatlı ürünlere ulaşma imkanı bulmuştur. Tuvalet kağıdı indirimlerinde ithalat değerleri ve döviz kurunun düşmesi kaynaklı desteklerin olduğu bilinmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Tuvalet kağıdını asma yönünüz kişiliğinizi ele veriyor (Kaynak: soru.com.tr)

Döviz kurunda ki artışın durması ve yabancı para fiyatlarının düşmesi ile birlikte temizlik malzemeleri ve tuvalet kağıdı ürünlerinde fiyat düşmesi sağlanmaya devam edileceği tahmin edilmektedir.

En Ucuz Tuvalet Kağıdı Hangi Markette?

Vatandaşların kaliteli ve kullanışlı ürünleri en uygun fiyatlarla satın aldığı A101, BİM, ŞOK, Migros ve Carrefour gibi süpermarket zincirlerindeki tuvalet kağıdı fiyatları gündem oldu. Güncel fiyat listesine bakıldığında 32 adet tuvalet kağıdı Carrefour marketlerde 36.50 TL’den satışa sunuluyor. Adet başına 1.14 TL ödendiği için süpermarket zincirleri arasında en ucuz tuvalet kağıdı Carrefour marketlerinden müşterilere sunuluyor.

Geniş bir müşteri kitlesi bulunan ve yurdun dört bir yanındaki marketlerinde satış yapan BİM’de ise Blume marka 16 adet tuvalet kağıdı 19.90 TL’den satışa sunuluyor. İndirim kampanyaları ile adından sık sık söz ettiren ŞOK marketlerde ise Comfort 16 adet tuvalet kağıdı 21.90 TL’den satılıyor. Son olarak A101’in kendi markası olan Mistral 12 adet tuvalet kağıdı fiyatı 22.40 TL’den satılıyor.

Ayçiçek yağı fiyatları

Geçtiğimiz günlerde zincir marketlerden Migros, bir Ayçiçek yağı markasında %17 indirim yapmış ve 1 litre yağı 32,95 TL’ye satışa sunmuştu. Başka bir markada ise %18 indirim uygulandı ve 2 litre yağ 48,90 TL’ye rafa çıkarıldı.

A101, BİM, ŞOK, Migros ve CarrefourSA’’da satılan 5 litre Ayçiçek yağı fiyatlarının indirim sonucu 109 TL olduğu görülmüştü.

İnternet sitelerinde daha ucuz

Ayçiçek yağına gelen fahiş fiyatlarla birlikte vatandaşların en çok takip ettiği konuların başında indirimin gelip gelmeyeceği olurken internet sitelerinden çok daha uygun fiyata alınabileceği belirtildi. Online alışveriş yapan vatandaşların en çok dikkatini çeken durum ise Ayçiçek yağlarının internette daha büyük indirimlerle satıldığı oldu.

5 litre Ayçiçek yağı 109 liraya satılırken online sitelerde indirim ile birlikte yağ fiyatı 74,90 liraya kadar düşüyor. Sitelerde stokların çabuk tükenmesi sebebiyle sık sık güncellemeler yapıldığı da ifade ediliyor.