İnşaat sektöründe her anlamda 2022 yılı oldukça zorlu bir süreç ile karşımıza çıktı. Yapı malzemelerine gelen zamlar sonrasında bina dikmek isteyen müteahhitler ve mülk sahipleri için maliyetlerin 2021 yılına göre iki katından daha fazla artmış olması, hem maliyetlere ödenecek bedellerin hem de sonrasında inşa edilmiş olan sıfır konutların fiyatlarının artmasına yol açtı. Bu gibi yapı malzemeleri arasında zamlar le dikkat çeken bir başka malzeme ise tuğla olarak ön plana çıkıyor.

Tuğla fiyatları ne kadar oldu?

Tuğla olarak işlem gören yapı malzemeleri, duvar içlerinde kullanılan ve çimento ile güçlendirilen malzemelerdir. Standart ölçülere sahip olan tuğlalar adet olarak satılır ve adet olarak alınan tuğlalarda bir bina yapımında çok fazla miktarlarda kullanımı gerçekleştirilir. Kullanım miktarı bu kadar fazla olan tuğlalar için ise zamların işlenmesi, dikilecek olan binaların da fiyatlarının artmasına yol açıyor. Özellikle inşa halindeki binalarda inşaatın durmasına kadar yol açabilecek olan tuğlalar ise diğer tapı malzemeleri ile birlikte 2022 yılı içerisinde zamlandı.

Genel bir fiyat tarifesine sahip olan tuğlalar için işlenen zamlar sonrasında 1 adet tuğla ortalama olarak 1,25 Türk Lirası ile 2,50 Türk Lirası arasında değişkenlik gösteriyor. Adet olarak bakıldığında bu fiyat pek yüksek görünmese de bir binada binlerce kullanılan tuğlaları hesaba kattığımızda ise maliyetin ne kadar yüksek olacağını düşünebilirsiniz. Bölgeden bölgeye değişmeyen  bir tarifesi olan tuğlalar için fiyatlar genel olarak ürün cinsine bağlı olarak değişim gösteriyor. Güncel tuğla fiyatları ise şu şekilde:

  • Yuvarlak delikli yığma tuğla: 2,14 Türk Lirası
  • Küçük yığma tuğla: 2,00 Türk Lirası
  • Büyük yığma tuğla: 2,14 Türk Lirası
  • 20’lik asmolen tuğla: 6,10 Türk Lirası
  • 22’lik asmolen tuğla: 6,29 Türk Lirası
  • 25’lik asmolen tuğla: 6,60 Türk Lirası
  • 30’luk asmolen tuğla: 7,09 Türk Lirası
  • Kare baca tuğla: 4,38 Türk Lirası
  • Yuvarlak baca tuğla: 4,38 Türk Lirası
  • Çift şönt baca tuğla: 9,10 Türk Lirası
  • Kare baca delikli tuğla: 4,14 Türk Lirası
  • Yuvarlak baca delikli tuğla: 4,14  Türk Lirası
  • 30’luk baca tuğla: 12,14 Türk Lirası
İLGİLİ MAKALE  Ramazan hurması fiyatları 2022. BİM, A101 ve diğer zincir marketlerde hurma fiyatları

Tuğla fiyatları neden artıyor?

Tuğla fiyatlarına gelen zamlar daha çok enerji kaynaklarına gelen zamlar neden ile işlenmekte. Üretiminde yüksek ısılı fırınların kullanıldığı tuğlalar için yakılan enerji de yüksek miktarlarda oluyor ve bu da enerji kaynaklarının zamlanması ile birlikte fiyatların da yükselmesine yol açıyor. Genel olarak yalnızca fiyat artışlarının değil, düşüşlerin de görüldüğü tuğlalar için ise 2022 yılında tablolar dalgalı bir grafik oluşturuyor. Bunun nedenler arasında ise, döviz kurlarındaki dalgalanmalar yer almakta. enerji kaynaklarının ithal esnasında döviz ile işlem görmesi, döviz kurlarında düşüşlerin enerji kaynaklarına etki etmesini sağlıyor ve bu şekilde fiyatlar düşüyor.

Tuğla fiyatları ne sabitlenir mi?

Tuğla fiyatlarında yaşanan dalgalı grafiğin son bulması ve belirli bir fiyat bandına oturması için, üretim maliyetlerinin belirli bir standartta kalması gerekiyor. Aynı zamanda ihracatta da yer alan tuğla için döviz kurlarının dalgalı ilerleyişi de fiyatların belirli bir banda oturmamasına yol açıyor. Dış pazarda işlem gördüğü fiyatlar tuğlaların güncel fiyatlarına etki ediyor. Talep ve maliyetin etkileri eğer bir noktada sabitlenirse, bu durum tuğla fiyatlarının sabitlenmesini sağlayacaktır. ancak önümüzdeki günlerde bir sabitlik görünmüyor.