Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesine ait olan ve hem üretici hem tüketici haklarını koruyarak piyasada fiyat dengelenesi amacı ile hizmete açılan Et ve Süt Kurumu, farklı fiyat tarifelerinden oluşan fiyat dalgalanmalarını önleme amacını da barındıran ve bu amaçta hem alım hem satım yaparak hayvancılığı canlı tutmaya yönelik politikalar izleyen bir kurumdur. Et ve Süt Kurumu tarafından kesimi yapılan ya da yaptırılan hayvanlar için yen bir düzenleme hayvan yetiştiricilerine sunulmak üzere duyuruldu.

Cumhurbaşkanlığı kararı açıklandı

Et piyasasının dengesini sağlamak ve üretici ile tüketici arasındaki dengeyi kurmak adına Et ve Süt Kurumu tarafından belirlenen politika, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylandı ve Resmi Gazete’de yayınlanarak 2 Nisan itibari ile yürürlüğe girdi. Karar, piyasad aoluşan dalgalanmaları dengelemek, üreticiyi ve tüketiciyi korumak ve Ramazan ayı içerisinde kırmızı et piyasasını hem korumak hem vatandaşa ete ulaşabilirlik imkanı kazandırmak için hazırlandı. Karar kapsamında hayvan yetiştiricilerine yapılacak olan ödeme ise Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 yılı tarımsal destekleme bütçesinden ayrılacak.

Ödenek sağlanacak yetiştiriciler kimler?

Ödenek kapsamında Et ve Süt Kurumu tarafından sağlanacak bu destekleme ödemesini alabilecek olan hayvan yetiştiricileri ise sığır yetiştiricilerinden oluşuyor. Kırmızı et piyasasında yeri büyük olan sığır hayvanı üzerinden Et ve Süt Kurumu tarafından kesimi yapılmak üzere alınan ya da kesim için anlaşılan besiciler yani hayvan yetiştiricilerine yetiştirilen sığır başına 2.500 Türk Lirası destek ödeneği sağlanacak. Bu kapsamda daha çok sığır alımı yapacak olan Et ve Süt Kurumu kendi belirlediği kriterler kapsamında alışverişleri tamamlayacak ve ek ödemeler hayvan yetiştiricilerine teslim edilecek. Kesimi yapılmak üzer e Et ve Süt Kurumu tarafından alına sığırlar için yapılacak olan ödemeler ise Ziraat Bankası aracılığı ile yetiştiricilerin banka hesaplarına aktarılacak.

Ödemeler ne zamana kadar devam edecek?

Ramazan ayı içerisinde hem üretici hem tüketici açısından kolaylık sağlama amacı ile alınan karar kapsamında yapılacak olan ödemeler, Ramazan ayının ilk günü olan 2 Nisan günü ile birlikte başladı. Bu ödemelerden faydalanabilmek için geçerli olan son tarih ise 1 Mayıs olarak belirlendi. Bu şekilde Ramazan ayı içerisinden ilk günden son güne kadar ödemeler sağlanacak ve özellikle yetiştiriciler için ek imkanlar sağlanmakta olacak.

İLGİLİ MAKALE  Bakan Kirişçi müjdeyi verdi. Hemen hesaplara yatacak!

Ramazan ayında ucuz et imkanı

Yetiştiricilere yapılacak olan ilgili ödemeler, icmallerin dijital ortamda Ziraat Bankası’na iletilmesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli kaynağın bankaya aktarılmasından sonra yapılacak. Ödenecek olan tutar bazında komisyon olarak Ziraat Bankası’na ayrıca %0,02 kadar miktarı ödenecek. Karar kapsamında yapılan ödemeler aynı zamanda kişinin üzerine kayıtlı borç ya da haciz gibi işlemlere tabii tutulmayacak olan ayrı bir kaynak şeklinde gerçekleştirilecek. Bu sayede hem ülke içerisinde Et ve Süt Kurumu tarafından alınacak kırmızı et kesim hayvanlarının sayısı arttırılacak hem de yerli hayvancılık desteklenerek yetiştiricilere kolaylıklar sağlanacak.

İşlemler nasıl gerçekleşecek?

İşlemler Et ve Süt Kurumu tarafından hazırlanacak olan icmaller ile gerçekleştirilecek. Sığır cinsinden hayvanını Et ve Süt Kurumu’na satmak isteyen hayvan yetiştiricilerine kesimi yapılan hayvanların ve bu hayvanların yetiştiricilerinin isimlerinin ve bilgilerinin yer aldığı ıslak imzalı ve onaylı icmaller ise Hayvancılık Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek ve belgelerdeki bilgilerin doğruluğundan Et ve Süt Kurumu sorumlu olacak. Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından kontrol edildikten sonra bu icmallere bağlı olarak ise ödemeler ziraat Bankası üzerinden yetiştirici hesaplarına aktarılacak.