Konut fiyatlarındaki korkunç artış sonrası vatandaş ev almanın hayalini bile kuramaz oldu. Dar gelirli vatandaşın imdadına yetişen TOKİ, yine müjdeyi verdi. Tam 150 bin konutluk bir projenin içerisinde olan TOKİ, ev alma hayalleri kuran vatandaşın yüreğine su serpecek. TOKİ, Türkiye’nin 81 ilinde 150 bin konut yapacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı da bu proje için hazine arazilerini satışa çıkaracak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dar gelirli vatandaşa ucuz konut ve ucuz arsa müjdesine ilişkin detayları ağustos ayında açıklayacak. Bu bağlamda ev ve arsalar 15 yıla varan vadeler ile satışa sunulacak. İşte konuya dair tüm detaylar.

KDV muafiyeti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi illerde konut fiyatlarının çok daha fazla artmasına bağlı olarak kontenjan belirleyecek. Hazine arazileri ise, ev sahibi olmayan vatandaşlara verilecek. Vatandaşa, bu süreçte resim, harç ve KDV muafiyeti destekleri verilecek. Bu bağlamda, vatandaşa 15 yıla varan vade seçeneği de oldukça olumlu yansıyacak. Konutların yüzde 10 peşinat ile satılması planlanıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıkladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çankaya İleri Mahallesi’ndeki temel atma törenine katıldı. Bakan Kurum, konuya ilişkin şu sözleri söyledi. “İnşallah yeni sosyal konut projelerimizi de önümüzdeki ay itibariyle, Cumhurbaşkanımızın milletine vereceği büyük bir müjdeyle duyuracağız. Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut projesini 81 ilimizde başlatacağız.”

Ankapark ile ilgili yaşanan tartışmalar ile ilgili ise, “Yatırım var ve maalesef kaderine terk edilmiş durumda. Bu sorun milletin faydasına çözülmeli dedik. Bu yatırım nasıl en verimli şekilde milletimizin lehine değerlendirilebilir dedik. Fakat bu meselenin birileri tarafından bir siyaset malzemesi olarak kullanıldığına da üzülerek şahit oluyoruz. Projeyi eleştirebilirsiniz, projeyi beğenmeyebilirsiniz, projeyle ilgili hatalar da bulabilirsiniz. Bunların hepsini anlayabiliriz. Ancak Ankara’nın göbeğinde bulunan bu mekanın çürümesine, metruk bir hale dönüşmesine göz yummanızı anlayamayız. Üç yıldır hazırladığınız, içimizi sızlatan gerçekten üzüldüğümüz, üzülerek izlediğimiz bu manzaranın sonunda 3 gün önce verilmiş bir mahkeme kararını milat olarak görmenizi de anlayamayız. Bugünkü belirsiz mahkeme durumunu siz suistimal ettiniz. Polemik sizin işinize geldi. Sürekli bir mahkeme süreci, güvenlik süreci diyerek bahaneler ürettiniz. Ankaralı hemşerilerimizin aklıyla alay edercesine buraya dair bir tasarrufunuzun olmadığını anlatıp durdunuz. Önceki vaatlerinizde olduğu gibi yersiz bahaneler üreterek Ankapark’ı siyasi ikbaliniz için bir basamağa dönüştürmenize bu millet müsaade etmez.” diye konuştu.

İLGİLİ MAKALE  TOKİ, 100 bin yeni konuta başlanacağını duyurmuştu. TOKİ sosyal konu başvurusu nasıl yapılır?

Başvuru şartları

Alt gelir grubu başvuru şartları

  • T.C. vatandaşı olması
  • Projenin bulunduğu il/ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracakların en az 3 yıldır ikamet ediyor olması veya il nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir)
  • Toplu Konut İdaresinden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanmamış olması (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç)
  • Kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı kat irtifaklı / kat mülkiyetli bağımsız bir bölümünün veya müstakil bir konutunun (tarla, bağ, bahçe, köy evi ve işyeri hariç) olmaması, (Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri kategorisi hariç) (Başvuru sahibinin hisseli olarak sahip olduğu gayrimenkuller hariç)
  • Başvuru tarihi itibariyle 25 yaşını doldurmuş olması (Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmamaktadır.)
  • Aylık hane halkı gelirinin, en fazla net 10.000 TL olması (Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 10.000 TL olması gerekmektedir.) (İstanbul ilinde gelir şartı 11.500 TL olarak uygulanmaktadır.)
  • Bir hane halkı adına yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları, yalnızca bir adet başvuru yapması gerekmektedir.

Başvuru için gerekli belgeler

  • Kimlik Fotokopisi
  • Şehit Aileleri, Harp ve Vazife Malulleri ile Dul ve Yetimleri, kredi kullanım durumuna göre T.C. Emekli
    Sandığından alacakları “Hak Sahipliği Belgesi”
  • Engelli vatandaşlarımız, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi veya tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınmış sağlık heyet raporunu (en az % 40 engelli olduğuna dair)
  • Emekli vatandaşlarımız, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan Emekli Kimlik Belgesini veya belgesi henüz çıkmadı ise emekli olduğunu gösteren belge veya yazıyı, ibraz edeceklerdir.