Emekli olan vatandaşlara verilen maaşlar 2022 yılında enflasyon ve satın alma güçlerinin iyileşmesi için zamlanarak belli bir miktarda artış gösterecektir. Ocak ayı ile başlayan yeni dönemde emekli maaşlarına uygulanacak artışlardan sonra; Temmuz’dan itibaren emekliler zamlanmış maaş hakkı alacaktır. Emekli maaşlarının ne kadar yükselecek olduğu ise TÜİK tarafından belirlenen enflasyon oranlarına bağlıdır.

Son durum itibariyle enflasyon ölçümünün yüzde 22.44 civarında çıkması beklendiği için SSK ve BAĞKUR emekli maaşlarının ne kadar olacağı hakkında çeşitli varsayımlar yapılmıştır. Bunlar gerçek maaşa yaklaşık değerler olmakla beraber, Haziran 2022 sonrası için geçerli kabul edilen maaş miktarlarıdır.

Emekli maaşı için banka sırasında

Emekli maaşı için banka sırasında

2022 SSK Emekli Maaşı Ne Kadar Olur?

Emekli maaşları hesaplarında artış olduktan sonra, Sosyal Sigortalar Kurumu emekli maaşı 2022 yılı için 185 TL tutarında tahmini artış gösterecektir. Bu durum baz alındığında en düşük SSK emeklisinin maaş tutarı yaklaşık olarak 2 bin 575 TL civarına ulaşmış olacaktır. Bununla beraber zam miktarları, 2000 yılından önce emekli olan vatandaşların maaş değerleri üzerinden açıklanmıştır. Çünkü 2000 yılı ve sonrasında emeklilik hakkı kazanmış olan vatandaşlar için şimdilik bir zam ilanı gerçekleşmiş değildir. Emekli maaşı artışını direkt olarak etkileyen durumlar ise;

  • Enflasyon
  • Satın alma gücündeki azalma

Bu iki başlık TUİK verileri ile hesaplanır ve emekli maaşı artışı konusunda uzmanlara bir bakış açısı verir. Esasen emekli olan vatandaşlar enflasyon artışından daha fazla bir miktar da artış alamadıkları için aldıkları bu maaş farkı enflasyon düzeltmesi olarak kabul edilebilir.

Banka maaş ödeme

Banka maaş ödeme

En Yüksek SSK Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

SSK emekli maaş tutarlar için uygulanan zamlardan sonra en yüksek SSK emekli maaşı 5 bin 157 TL’yi aşmıştır. Maaş hesaplamaları yapılırken hesabı etkileyen birbirinden farklı etkenler mevcut olduğu için hesaplanan değer aşağı yukarı değişimler görülmesi mümkündür. Fakat en üst dereceden emekli olmuş Sosyal Sigortalar Kurumu emeklisi için 2022 yılı Temmuz dönemi itibariyle en az bu meblağda maaş alacakları söylenebilir.

2022 Yılı BAĞKUR Emekli Maaşı Ne Kadar?

Emekli maaşlarına yapılan güncellemeler sadece SSK’lıları değil, BAĞKUR kısmı emeklilerini de kapsamıştır. 2022 yılının ilk 6 aylık süreci için beklenen enflasyon oranı yüzde 8.44 olması halinde, BAĞKUR’luların aldıkları emekli maaşı 113 TL artış görecektir. Bunun yanı sıra tarım kısmında BAĞKUR emeklilerinin maaş zammı, esnaf kısmında BAĞKUR emeklilerine uygulanan zamdan farklıdır.

İLGİLİ MAKALE  Ölen emeklinin kredi borcu ne olur?

En Yüksek BAĞKUR Emekli Maaşı Ne Kadardır?

En yüksek miktarda ki BAĞKUR emekli maaşı 2022 yılının ikinci yarısında uygulanan güncelleme itibariyle 4 bin 584 TL’yi geçecektir. Uygulanması ve maaşları bir miktar arttırması beklenen Temmuz zammı, esnaf kısmı BAĞKUR emeklileri ile tarım kısmı BAĞKUR emeklilerini farklı oranlarda etkileyecektir.

Emekliler

Emekliler

Kadınlar İçin SSK Emekliliği Nasıl Hesaplanır?

İşgücü ve çalışma süresi bakımından kadın ve erkeklerin emeklilik hesaplamalarında çeşitli zaman farkları söz konusudur. SSK üzerinden emekli olacağı düşünülen kadınlar için hesaplama, işe giriş tarihleri ve prim endeksli ödenen gün sayıları ile gerçekleştirilir. Sigortalı olarak işe giriş tarihi ne olursa olsun, kadınların emekli olabilmesi için en az 20 yıl boyunca sigortalı olarak hizmet vermesi gerekir.

2000 Yılından önce emekli olmuş erkekler için prim ödenen gün sayısı şartı en fazla 5975, en az gün olarak 5000 işgücü düzeyindedir. Bu maksimum ve minimum ödenmesi gereken günler, erkek vatandaşların emekli olması için de geçerlidir. Bundan farklı bir durumda emeklilik şartları yerine getirilmemiş ve sağlanmamış olur. İlk işe giriş tarihi ve sigortalılık başlangıç tarihi 01.04.1981 tarihinden öncesi olan kadınlar için yaş sınırı mevcut değildir. Fakat daha sonraki tarihler de işe başlamış olan kadınlar için en düşük yaş sınırı 38’dir.

Emekliler bankada

Emekliler bankada

Erkeklerde SSK Emekliliği Nasıl Hesaplanır?

Erkeklerde SSK emeklilik hakkı hesaplama işlemleri kişinin yaş durumuna, prim olarak ödenen gün sayısına ve işte çalışarak elde ettiği sigortalılık süresine göre yapılır. Çalışan kadınlarda olduğu gibi çalışan erkeklerde de 01.04.1981 tarihi öncesindeki ilk işe giriş durumları olan bireyler emekli olmak için yaş sınırına tabi değildir. Yani bu belirtilen tarihten önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan erkekler, 2021’den itibaren yaş şartı aranmadan yaşları n ne olursa olsun, emeklilik hakkı kazanmışlardır. Ayrıca erkeklerin SSK emeklilik hesaplamalarındaki en önemli başlıca detay, prim ödenerek kazanılmış sigorta sürelerinin 25 yıl olmasıdır. Kadınlarda ise 20 yıl olan sigortalılık süresinin erkekler için daha fazla olduğu bu sayede görülebilir.