Beklenen maaş zammı sonunda geldi. Kamu memurlarına ve profesör maaşlarına gelen zamlar çalışanları mutlu etti. Enflasyon oranının açıklanması ile 2021 profesör maaşları da netlik kazandı. Yapılan zamlarla birlikte profesör maaşı 12 bin 881 TL’ ye kadar yükseldi. Elbette ki maaş faktörünü etkileyen bazı önemli hususlar mevcut.

Üniversite Profesörü Ne Kadar Maaş Alıyor?

Ülkemizde çok sayıda üniversite bulunuyor. Bunların büyük bir çoğunluğu devlet ve vakıf üniversiteleri olarak bilinir. Üniversitede görev yapan kamu personelleri ve öğretim üyeleri belirli maaşlar alır.

Peki, üniversitede görev yapan bir profesörün maaşı ne kadardır? Öncelikle sahip olunan unvana göre maaş faktörü farklılık gösterir. Bir öğretim elemanı ile bir profesör aynı maaşı almaz. Akademik ve yönetimsel olarak üst düzey bir hizmet sunan rektörler yaklaşık olarak 13.260 TL civarında bir maaş alır.

Üniversite gibi kurumlarda dekan olmak için profesör unvanına sahip olmak gerekir. Görev süresi profesör dekanların maaşlarını etkiler. Örneğin 4 yıldır profesörlük yapan birinin maaşı 12.767 TL iken iki yıllık bir profesörün maaşı 10.263 TL’dir. İki yılın altında bir sürede profesörlük yapan bir kişinin maaşı bu fiyatlardan daha düşük olur. İki yıldan az profesörlük yapan bir kişinin maaşı yaklaşık 10.250 TL kadardır.

İzleyin: Akademisyenler Ne kadar Kazanıyor?

Profesör Doktor Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadardır?

Profesör doktorlar öğrencilerin eğitimine destek olur. Öğrencilere eğitim verme konusunda görev alırlar. Ders verme, tez, saha çalışmaları gibi çok farklı çalışmaları yürütürler. Bu süreçte güzel ve yüksek maaşlar alırlar.

Ortalama olarak aldıkları en düşük maaş 7.660 TL olarak bilinir. Alınan en yüksek maaş ise 31. 780 TL’dir. Ortalama bir değer verecek olursak 17. 310 TL gibi bir ücretten bahsedilebilir. Ücretlerin değişmesine neden olan çok sayıda faktör vardır. Yapılan sözleşme, çalışılan yer, eğitim durumu, medeni durum gibi çok sayıda faktör sayılabilir.

Profesör maaşları ne kadar?

Profesör maaşları ne kadar?

Profesör Maaşlarını Etkileyen Önemli Faktörler Nelerdir?

Herkes aynı maaşı almaz. Maaş faktörünü etkileyen yani azaltan veya artmasına neden olan bazı faktörler vardır.

İLGİLİ MAKALE  Hakim maaşı ne kadar? 2022

Maaşı etkileyen önemli faktörler şunlardır:

  • Medeni durumu
  • Toplam çocuk sayısı
  • Eğitim seviyesi
  • Enflasyon oranı ve enflasyon farkı
  • Geliştirme ödeneği
  • Yabancı dil
  • Akademik teşvik ödeneği
  • Görev yapılan süre

Bunlar gibi faktörler maaşı belirleyen bazı faktörlerdir. Bu faktörlere göre profesör maaşları belirlenir.

Profesör Nasıl Olunur?

Akademik kariyer yapmak isteyenler için profesörlük unvanı oldukça önemlidir. Profesörlük kariyer hayatının zirve noktasıdır. Çok sayıda araştırma görevlisi bu unvana sahip olmak için çaba sarf eder. Fakat bu unvanı kazanmak için bazı koşulları karşılıyor olmanız gerekir. Öncelikle lisans mezunu olmak gerekir. Aynı zamanda lisans sonrası yüksek lisans yapmak şarttır. Sadece yüksek lisansla bitmez.

Yüksek lisanstan sonra ise doktora yapmak ve akademik kariyer hedeflerini tamamlamak gerekir. Doktoradan sonraki aşama ise doçentlik olarak bilinir. Doçentlik unvanına almaya hak kazandıktan sonra en az 5 yıl çalışmak gerekir. Başarılı çalışmalar sonucunda boş kadro mevcut ise profesörlük unvanına sahip olabilirsiniz. Bu unvana layık olmak için öncelikle çok sıkı çalışmak ve güzel başarılar elde etmek gerekir.

Profesör Nasıl Olunur?

Profesör Nasıl Olunur?

Profesör Doktor İş Olanakları Nelerdir?

Profesör doktor unvanına sahip kişilerin iş bulma olasılığı oldukça fazladır. Çünkü eğitim hayatında çok büyük bir role sahiptirler. Lisans ve lisansüstü öğrencilere eğitim vererek onların eğitiminde önemli bir rol alabilirler. Yani çok sayıda üniversite de bu unvan ile hizmet verebilirler.

Devlet, vakıf ve özel üniversiteler onlar için önemli iş olanaklarıdır. Aynı zamanda üniversite benzeri kurumlarda da iş bulma şansları yüksektir. Bu kurumlarda iş bulabilir ve yüksek maaşlar ile hizmet verebilirler. Profesör unvanına sahip bir kişinin maaşı diğer öğretim elemanlarına göre daha yüksektir. Çünkü unvan yükseldikçe alınan maaşta orantılı olarak yükselişe geçer. Aynı zamanda yıllar geçtikçe maaşlar zamlanır.