Çimento ve beton gibi yapı malzemelerinde zamların işlenmesi, hem inşaat sektöründe hem de emlak sektöründe fiyatların artmasına yol açıyor. Bina temelinde kullanılan ve mihenk taşı sayılan yapı malzemeleri olan çimento, beton ve inşaat demirleri için zamlar ise 2022 yılında çokça görüldü. Çimento fiyatları Mart ayı le birlikte zamlanmaya başladı ve zamlar Mayıs ayında zirve noktayı gördü. Son günlerde sessiz ilerleyiş ile gündeme gelen çimento için zam ve indirimler ise güncel olarak yayınlanıyor.

Konut fiyatları çimento zammından etkilendi mi?

Çimento, beton ve inşaat demiri gibi yapı malzemelerinin 2022 yılı içerisinde yüksek zamlar alarak karşımıza çıkması, yapılan zamların hem inşaat sektöründe hem de emlak sektöründe etkili olmasına ol açtı. Binaların inşa aşamasında maliyetlerinin artması sonucunda ise sıfır konut fiyatları da bu durumdan etkileniyor ve fiyatlar emlak sektöründe artışlar ile karşımıza çıkıyor. Çimento fiyatlarında zamların işlenmesi ile birlikte Mayıs ayı içerisinde konut fiyatları da çimento zamlarından etkilendi.

Yapı malzemeleri binaların yapım sürecinde yoğun olarak kullanılıyor. Bu durumda ortaya çıkan zamlı fiyatlar da bina yapım aşamasında maliyetlerin artmasına dolayısı ile bir bina dikmek için gereken masrafın artmasına yol açıyor. Zamların maliyetleri yükselttiği inşaat sektöründe sonuç olarak emlak sektörüne etki oluşuyor ve sıfır konut fiyatları da daha yüksek seviyelerde karşımıza çıkıyor. 2022 yılında çimento fiyatlarının artış göstermesi de bu şekilde konut fiyatlarını etkiledi ve sıfır konut fiyatları zirveyi gördü.

Güncel çimento fiyatları

Enerji kaynaklarına gelen zamlar sonrasında fiyatları artmaya başlayan yapı malzemeleri içerisinde üretime bağlı gelen zamlardan en çok etkilenen ürünler arasında yer alan çimento için fiyatlar zirve noktayı gördü. 2022 yılı içerisinde meydana gelen küresel olaylar ve yaşanan global enflasyon sebepleri ile üretim maliyetlerinin zamlanması birden fazla sektörde etkinin büyümesine yol açtı. İthalat ürünü olan enerji kaynaklarının kullanılması ile üretilen çimento için zamların etkisi büyük bir etki oluşturdu ve güncel çimento fiyatları şu şekilde değişim gösterdi:

Gri çimento güncel fiyatları

Gri çimento daha çok bina temelinde ve duvarlarda beton ile birlikte kullanılan yapı malzemesidir. 2022 yılı içerisinde işlenen zamlar sonrasında gri çimento için belirlenen güncel fiyatlar şu şekilde değişim gösterdi:

  • 42,5 gri çimento 1 kilogram: 8,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 3 kilogram: 17,50 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 5 kilogram: 25,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 50 kilogram (1 torba): 70,00 Türk Lirası
İLGİLİ MAKALE  Beton ve inşaat demiri zamlarından sonra çimento da zamlandı. İnşaat sektöründe son durum ne?

Beyaz çimento güncel fiyatları

Daha çok mutfak ve banyo gibi alanlarda kullanılan beyaz çimento için belirlenen güncel fiyatlar da zamların etkisi le yüksek seviyeleri gördü. 202 yılında işlenen zamlar sonrası beyaz çimento güncel fiyatları şu şekilde karşımıza çıktı:

  • 42,5 beyaz çimento 1 kilogram:14,50 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 3 kilogram: 22,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 5 kilogram: 37,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 50 kilogram (1 torba): 107,00 Türk Lirası

NOT: Çimento fiyatlarına gelen zamlar sonrası firmalar çimento satış fiyatlarını güncelledi. En güncel hali ile çimento alım fiyatlarını öğrenmek için ise firmalar ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Paylaşılan güncel fiyatlar aktif satış yapan firmalar bazında ortalama fiyat bilgisi vermektedir.