Son aylarda temel gıda ürünlerinden yapı malzemelerine kadar her ürüne gelen zamlar kırmızı et fiyatlarını da etkiledi. Geçtiğimiz yıl alınan fiyatların neredeyse iki katından temin edilmeye başlanan kırmızı etler artık ortalama gelirli bir vatandaş için lüks sınıfında yer alıyor. Vatandaş eskiden haftada birkaç kez alabildiği kırmızı eti şimdi neredeyse ayda birkaç kez almaya başladı. Bu durum ise hem ekonomik olarak hem de sağlık açısından toplumun büyük bir kesimini etkiliyor.

Güncel kırmızı et fiyatları

Kırmızı etler hem Et ve Süt Kurumu kapsamında hem de zincir marketlerde satışı gerçekleştirilen ürünler. Et ve Süt Kurumu gibi devlete bağlı kurumlarda satış fiyatları daha alt seviyelerde kalırken, vergiler eklendiğinde ise zincir marketlerde satış fiyatları zirveyi görüyor. Mahalle kasabından zincir markete kadar birçok farklı kurumda farklı fiyatlar ile alınan kırmızı etlerin BİM, A101, Şok ve Migros gibi birçok zincir markette de satışı gerçekleştiriliyor. Genel olarak ise hem kasaplarda, hem de marketlerde kırmızı et fiyatları ortalama gelirli bir bireyin alım gücünün çok üstünde.

Marketlerde kırmızı et fiyatları ne durumda?

Zincir marketlerde satışı yapılan kırmızı etler daha çok paketli ürünler olarak satılsa da, şarküteri reyonlarında kilo ile satılan kırmızı et çeşitleri de mevcut. Zincir marketlerde satılan kırmızı etler için ortalama bir fiyat alındığında ise bu fiyatlar şu şekilde değişiyor:

  • Dana kıyma 1 kilogram: 109,75 Türk Lirası
  • Dana döş 1 kilogram: 120,47 Türk Lirası
  • Dana antrikot 1 kilogram: 221,45 Türk Lirası

Genel olarak kırmızı etlerde 1 kilogram fiyatı market bazında bakıldığında ise 160,00 Türk Lirası olarak karşımıza çıkıyor. Bu fiyatlar etin farklı kısımları içim n değişiklik göstermekte. Daha az yağlı olan kırmızı et çeşitleri için 17,00 Türk Lirası bandına yükselebilen bu fiyatlar, kıyma gibi kırmızı et ürünleri için ise 110,00 Türk Lirası bandına kadar da düşebiliyor.

Kırmızı et fiyatları neden yükseliyor?

Ülkemizin doğu kesimlerinde daha yaygın şekilde gerçekleştirilen hayvancılık yavaş yavaş azalmaya başlarken, aynı zamanda kırmızı et fiyatları da yükselmeye devam ediyor. Bu yükselişlerin ve kırmızı et fiyatlarına gelen zamların asıl sebebi olarak ise uzmanlar ülkemizde et stokunun azalmasını gösteriyor. Uzmanlar tarafından açıklanan verilere göre ülkemizde dişi sığır sayısı giderek azalmakta ve bu durum hayvancılığın önünde bir engel oluşturarak yeni besi hayvanlarının yetiştirilmesini zorlaştırıyor. Dana ve sığır gibi hayvanlarda doğum oranlarının azalması ile kırmızı et stoklarında yaşanan sorunlar gündeme geliyor ve bu durum bizleri dış piyasadan kırmızı et kaynağı ithal etmeye itiyor.

İLGİLİ MAKALE  Buğday ve arpa fiyatlarında artışın sebebi gübre zammı mı? Güncel gübre fiyatlarında son durum

Kırmızı et dışarıdan ithal edilmeye başlandığında ise devreye dengesiz şekilde yükselen döviz kurları ve enflasyon gibi etkenler girmiş oluyor. Bu durumda global olarak dünyayı etkileyen enflasyonun Türkiye üzerindeki etkisi alım fiyatlarının yükselmesine neden oluyor ve ithalat işlemi gerçekleştirilirken kullanılan para birimlerinin Türk Lirası karşısında aldıkları değer ile birlikte fiyatlar iyice yüksek seviyelerden işlem görüyor. Bu durumu kısaca özetlemek gerektiğinde ise, ülkemizde hayvancılık tekrar yükseltilmediği sürece kırmızı et satın alırken ödenecek ücretler her zaman yüksek seviyelerde olacak.

Kırmızı et fiyatları düşer mi?

Kırmızı et fiyatlarının düşmesi için öncelikle ülkemizde azalmaya başlayan büyükbaş hayvan yetiştiriciliğin arttırılması gerekmekte. Dış piyasadan ithal olarak kırmızı et sağlandığı sürece de kırmızı et fiyatlarının gündeminde maalesef ki bir fiyat düşüşü görünmemekte. Bu nedenle şimdilik gelen zamların artışına şahit olacak gibiyiz.