Kahve de tüketimi çay tüketimi kadar ülkemizde yaygın olan bir içecek. Satın aldığımız kahvelerin fiyatlarının sürekli güncellenen listeler halinde tekrar yayınlanması ise sürekli tükettiğimiz bu içeceklere artık hem erişmemizin zorlaşmasına hem de farklı kahve çeşitlerine yönelmemize yol açıyor. Kafein severler tarafından düzenli tüketilen kahvelere gelen zamlar özellikle son aylarda artarak ilerliyor ve bu durum da kahve almak isteyenlerin bir kez daha düşünmesine neden oluyor.

Kahve markaları tarafından güncellenen fiyatlara bakıldığı zaman, sürekli olarak alıp içtiğimiz tek kullanımlık paket kahveler için belirlenen fiyatlarda yaşanan artışların ne kadar yüksek olduğunu görmemek elde değil. Daha bu yılın başlarında 1,00 Türk Lirası ücretinden satılırken kahveler için belirlenen fiyatlar geçtiğimiz aylar içerisinde 1.50 Türk Lirası ücretine yükseldi ve bu durum burada kalmadı. Aylar içerisinde aldığı zamdan çok daha fazlasını bir ay içerisinde alan kahveler için belirlenen satış fiyatları 2,50 Türk Lirası değerine yükseldi. Bu da ortalama olarak %60 değerinde bir zam demek. Fiyatına bakıldığında pek de yüksek görünmeyen kahveler için uygulanan bu zam oranı ise eğer oran olarak bakılırsa çoğu gıdanın aldığı zamlardan çok daha yüksek seviyelerde.

Türk kahvesine de zam geldi

Tıpkı tek kullanımlık kahveler gibi Türk kahvesi çeşitleri de geçtiğimiz aylarda zamlar almaya başladı. Geçtiğimiz yıl içerisinde 6,00 Türk Lirası ücretine satılan Türk kahvesi çeşitleri, 2022 yılı içerisinde aldıkları zamlar ile 15,00 Türk Lirası seviyesine yükselerek rekor kırdı. Bu rakama bakıldığında ise Türk kahvesi de 2021 yılının son aylarından bu yana toplamda %250 zam alarak artış göstermiş. Geçtiğimiz yıl fiyatlarına baktığımızda tıpkı Türk kahvesi gibi tek kullanımlık paket kahvelerin de bu oranda zam aldığını görmekteyiz.

Migros 19 Aralık 2022 kahve fiyatları:

  • Migros Gold Kahve 200 G 58,9 TL
  • Migros Klasik Kahve Ekonomik Paket 200 G 46,90 TL
  • Kurukahveci Mehmet Efendi Türk Kahvesi 100 G 19,50 TL
  • Migros Türk Kahvesi 100 G 16,50 TL

Kahve fiyatları neden zamlanıyor?

Geçtiğimiz yılın sonuna yaşanan üretim yapılan ülkelerde don olaylarının gerçekleşmesi kahve hasadına büyük zarar vermişti. Bu zarar nedeni ile mahsulün beklenenden az çıkması ve bu şekilde de kahve fiyatlarında zamlar gerçekleşmişti. Fakat sonrasında yaşanan global olaylar ve artan enflasyon değeri de hesaba katıldığında 2022 yılının kahve fiyatları için tam olarak zam yılı odluğunu söyleyebiliriz. Düzenli olarak artan fiyatların ana sebepleri arasında enerji kaynaklarına gelen zamlar yer almakta. Öğütmek için kullanılan makinelerden paketleme için kullanılan makinelere kadar enerji kullanılan kahve fabrikaları için döviz kuruna bağlı artan enerji kaynakları kahvelerde de zamlanma demek.

İLGİLİ MAKALE  Damacana su fiyatlarına yeni zamlar. Damacana su güncel fiyatları

Çekirdek kahvelerde durum ne?

Çekirdek kahve olarak alınan ya da öğütülmüş hali ile satılan, espresso ya da filtre kahve şeklinde bilinen kahve çeşitlerinin satışları da diğer kahve çeşitleri gibi artışlar ile devam ediyor. Özellikle dışarıdan ithal edilen çekirdeklerin satışı döviz kurları, yaşanan don olayları ve global sorunlar gibi nedenler ile artmaya devam ediyor. Kahve fiyatlarında genel olarak işlenen zamların ne zaman duracağı ya da durup durmayacağı hakkında ise henüz kesin bir bilgi yok.

Hepsiburada kahve fiyatları

  • Lavazza Expert Gusto Forte Çekirdek Kahve 1000 Gr 245,00 TL
  • Lavazza Espresso Crema e Aroma Çekirdek Kahve 1 kg 237,50 TL
  • Kurukahveci Mehmet Efendi Colombian Filtre Kahve 250 Gram 83,90 TL

Güncel kahve fiyatlarında son durum ne?

Türk kahvesi 100 gr paketler halinde 14,95 .Türk Lirası ortalama fiyatı ile markalar ve marketler tarafından satışa sunulmuş durumda. Bu durum hazır tekli kahveler için ise 2,50 Türk Lirası ve bu fiyatlar filtre kahve olarak satılan kahve çeşitleri için ise biraz daha yüksek miktarlarda. Uygun bir ürün almak isteyenler için filtre kahve ya espresso çekirdeği için belirlenmiş satış fiyatları 175,00 Türk Lirası ücretinden başlıyor ve alacağınız kahveye göre bu ücret artış gösteriyor.