Son yılın en büyük sorunlarından biri de kira fiyatlarında yaşanan yüksek artışlar. Bu artışlar ile birlikte kiracı olarak oturan vatandaşlar için son yıl fazlasıyla zorlu geçti. Bu sorun aynı zamanda daire kiralayacak olan vatandaşların da kendi ekonomisine uygun bir ev bulamamasına yol açarken, uygulanan politikalar da kiraların düşürülmesi konusunda yetersiz kaldı. Kiralar nasıl düşer diye düşünenler için ise Emlak Duayeni Tebernüş Kireççi vatandaşın cebini rahatlatacak formülü Bir Bilene Sorduk için açıkladı.

İZLEYİN: KİRALAR NASIL DÜŞER?

Kiralar nasıl düşer?

Yükselen kira ücretlerine karşı izlenmesi gereken politikalar hakkında bilgi veren Emlak Duayeni Tebernüş Kireççi, kiraların düşürülmesi isteniyorsa yapılası gerekenin konuttaki arzın arttırılması olduğunu dile getirdi. Tebernüş Kireççi bu konu ile ilgili ‘Kiralar suni yöntemlerle düşmez. Kiraların düşürülmesi isteniyorsa yapılması gereken konuttaki arzın artırılmasıdır. Konuttaki arz arttırılmadan önce de yabancıya konut satışının acilen yasaklanması gerekir lüzumsuz mültecilerin gönderilmesi gerekir.’ yorumunda bulundu.

Konutta arz nasıl arttırılır?

Konutta arzın arttırılması hakkında da bilgiler veren ve izlenmesi gereken politikayı açıklayan Emlak Duayeni Tebernüş Kireççi, konuttaki arzın arttırılması için izlenmesi gereken üç adımı açıkladı. Tebernüş Kireççi,

‘ 1. başta çimento olmak üzere tüm inşaat malzemelerinin ihracatını sınırlandırma getirilmeli belli oranda malzemenin iç piyasaya satışı zorunlu olmalı.

2. Maliye ve Hazine Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın el ele verip ciddi anlamda özellikle inşaat malzemecilerini denetlemesi gerekir.

3. Fiyat artışı noktasında seri ilan sitelerinin ve piyasanın kontrol altına alınması gerekir. Bunlar sağlanmadan arz artırılmaz.’ şeklinde açıklamalarda bulundu.

TOKİ’nin elini taşın altına atması gerek

Tebernüş Kireççi, aynı zamanda konutta arzın arttırılması için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi yani TOKİ’nin elini taşın altına atması gerektiğini savundu. Aynı zamanda Tebernüş Kireççi, bunun tek başına yeterli olmadığını belirterek yapılması gerekeni şu şekilde açıkladı:

Başta KİPTAŞ olmak üzere tüm belediyelere ait konut şirketlerinde arzı arttırma noktasında düğmeye basılması gerekiyor. Belediyelere düşen bir diğer önemli görev ise belediyelerin imar birimleri yani ruhsat, inşaat ruhsatı veren birimleri torpilli elemandan geçilmiyor. Bu işin partisi pırtısı yok. Tüm belediyelerde aynı problem var. Dolayısıyla belediyelerde ruhsatın takılmadan çıkacağı bir sistem kurulması gerekiyor. Tüm bunlar yapılırsa konutta arz artar. Yani ihtiyaç fazlası konut üretilir. Bu da olursa konut fiyatları otomatik olarak düşer. Ve devamında da kiralar düşer.’