Hollanda ekonomisi oldukça güçlü bir ülke. Avrupa ekonomisi arasında ileri ülkelerden birisidir. Ülkenin refah seviyesi oldukça yüksektir ve ülkede çalışmak isteyen kişiler asgari ücret araştırması yapmaktadır. Resmi dili Flemenkçedir. Ülkenin para birimi ise Euro’dur. Asgari ücret kişinin yaşına göre değişiklik göstermektedir.

Hollanda

Hollanda

Hakkında Genel Bilgi

Hollanda topraklarının büyük bir kısmı Batı Avrupa’da yer alır. Denizaşırı ülkedir. Karayipler’de de üç adası bulunur. Rotterdam kenti de bu ülkededir. Rotterdam, Avrupa’nın en büyük limanlarından bir tanesidir. Avrupa birliği üyesi ülkedir. Meşru monarşi ile yönetilmektedir. Hollanda topraklarının büyük kısmı deniz seviyesinin altındadır. Ülkede çok sayıda köprü ve kanal bulunur. Hollanda aynı zamanda bir kanal ülkesi olarak da anılır.

 

Hollanda Ekonomisi

Hollanda önemli bir tarım ülkesidir. Topraklarından üç büyük nehir geçer ve tarım hayatı için önemli bir rol oynar. Süt ve süt ürünleri tesisleri oldukça ileri seviyelerdedir. Tarım ürünleri en çok ihraç edilir. En büyük çiçek üretici ülkeleri arasında da yer alır. Madenler bakımından göze çarpacak bir kazançları yoktur.

Son zamanlarda petrol ve doğal gaz yatakları bulunmuştur, işlenmeye başlamıştır. Fakat ülkenin ihtiyacını karşılamaz. Kömür madenler ve tuz yatakları yer altı kaynaklarının diğer kısmını oluşturur. Hollanda nüfusunun %40’lık kısmı sanayide çalışır. Gemi üretimi Hollanda ekonomisinin can damarıdır. Üç yüzden fazla tersanesi vardır. Uçak ve tren fabrikaları ve elektrik elektronik fabrikaları vardır.

Hollanda Asgari Ücret 2021

Standart olarak ülkede asgari ücret 2021’de 1635 Euro’dur. Yaş aralıklarına göre aylık, haftalık, günlük olarak farklı farklı hesaplanmaktadır.

Bunu şu şekilde ifade edebiliriz;

  • 21 yaş üzeri için ise 1680 Euro, (yaklaşık 17 bin TL)
  • 20 yaş kişiler için 1344 Euro, (yaklaşık 13 bin TL)

net asgari ücret şeklindedir. Bununla beraber yaş düştükçe rakamlar da düştüğünü gözlemleyebiliriz. Asgari ücret 20 yaş bir kişi için saatlik 46,52 Euro şeklindedir. En düşük aralık ise 15 yaş çalışanlar için ve asgari ücret 504 Euro olarak belirlenmiştir.

Hollanda’da iş kanunu tarafından asgari ücret sürekli kontrol edilir. Ocak ve temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez asgari ücret gözden geçirilir. Yapılan çalışmalara göre de arttırılabilir. Asgari ücret hesaplanırken çalışma haftası baz alınır. İşçiler, çalışma sözleşmesine göre 36 ile 40 saat arasında çalışmaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Doğalgaz abonelik ücreti 2022

İzleyin: Hollanda’da kim ne kadar kazanıyor? | 2021’in en popüler meslekleri | Kayıp Gezginler

Hollanda’da Yaşam Şartları

Asgari ücret, Hollanda’da aylık olarak verilmektedir. Günlük olanlar gösterge bazlı olarak geçmektedir. Genel olarak değerlendirdiğimizde net bir asgari ücret aralığından bahsedilmez. İşçiler yanlarında çalışan bireysel çalışanları için vergiler ve sigorta primleri ödemektedir. Yalnızca kamu alanında yıldan 181.000 Euro’dan daha yüksek bir ödeme yapılmaz. Kanunlarla beraber kamu çalışanlarının maaş üst sınırı belirlenmiştir, değiştirilmez.

Avrupa birliği ülkeleri içerisinde değerlendirdiğimizde en yüksek asgari ücret veren üçüncü ülke olarak geçmektedir. Hollanda, yabancı işçiye çok fazla ihtiyaç duyar. Böylece ülkede çok fazla iş imkanı da ortaya çıkmaktadır.

Süpermarketler bile Avrupa ülkeleri içerisinde oldukça ucuzdur. Ayrıca Hollanda birkaç bölgesi hariç oldukça güvenli bir bölgedir. Hollanda’da yaşayanlar rahat ve güvenilir bir yaşam sürdürmektedir.

Hollanda Meslek Gruplarına Göre Maaşlar

Hollanda’da en kazançlı meslek diş hekimliğidir. Tıp uzmanları ve sağlık çalışanları en yüksek maaş alan meslekler arasında baş sıralarda yer almaktadır. Ortalama yıllık maaşları 172.000 Euro’dur. insan kaynakları yöneticileri ise ikinci olarak en yüksek maaş alan meslektir. Yıllık 127.000 Euro maaş alırlar.

Pilotlar en popüler başlıklar arasında yer alır. Listede diğer meslekler olarak bilim insanları, ekonomistler, avukatlar ve yazılım mühendisleri yer alır. Herhangi bir unvanı olmayan veya mesleğe yeni başlayanlar kişiler asgari ücret rakamları ile maaş almaya başlarlar.

Yaş grupları asgari ücret araştırmalarında belirleyici bir kriterdir. 20 yaş altındaki bireyler için ödenen ücret bir kademe daha düşmektedir. Asgari ücret 2021 yılında 1635 Euro dur. Kamuda çalışan kişiler ise 181.000 Euro’dan daha yüksek bir maaş alamazlar.